Hlavní obsah
Názory a úvahy

Černoch s nožem a oběšený „Petr Drahota“. Okamurova kampaň posouvá hranice hnusu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tomio Okamura, obchodník se strachem

Krajské volby jsou za rohem a SPD teče do bot. Pro naštvané Čechy jsou tu i strany novější, dynamičtější, lákavější. Tak SPD sází na brutalitu. Teprve uvidíme, zda jim sázka vyjde.

Článek

SPD v eurovolbách ostudně propadla. Až sedmé místo, upocených pět procent hlasů, jediný euromandát pro Ivana Davida. Lídr kandidátky Mach, kterého SPD nakoupila ze Svobodných jako nějaký fotbalový přestup, totálně propadl. Při předvolebních debatách mluvil stylem, jako kdyby ho něco neustále bolelo, lidé mu navíc nevěřili, že to s SPD myslí vážně. Působil nepatřičně.

Tomio Okamura si uvědomil nebezpečí. Stroj na státní peníze se může zadrhnout nadobro, protože do arény vstoupili noví dynamičtí soupeři. Kateřina Konečná pohřbila komunisty a s novou drsnou značkou Stačilo! láká na ten samý program. Jako když natřete vrata novou barvou. Z pravé strany Okamuru o hlasy oloupil Klausův Macinka, který se spojil se Šlachtou a vystrčili před sebe fešáka Turka, který okouzlil mladé muže. Brm brm. Jeho kampaň dosáhla takové rychlosti, že se s ním do Bruselu svezla i zcela neznámá Nikola Bartůšek. Do židle, která asi měla podle předpokladů patřit Okamurovcům.

Foto: X60s, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jsem Filip Turek a tohle eurokřeslo je moje, Okamuro

Zatímco Turkova kampaň byla postavená na překračování rychlostních limitů, ta Okamurova do krajských voleb překračuje hlavně limity vkusu. Nejdřív to byl ten dnes už všem známý černoch s nožem a slogan o chirurzích z dovozu, kteří nevyřeší problémy ve zdravotnictví. Jestli to je trestné, ukáže šetření policie. Že tomu chybí úroveň, to si ale můžeme říct rovnou. Okamura po humbuku kolem plakátu s migrantem sliboval, že kampaň ještě přitvrdí. Po dnešku asi víme, jak to myslel.

SPD musí vytáhnout nejtěžší kalibry, aby se do krajů a hlavně do Sněmovny dostalo i příště. Jinak už k vedení hnutí nepotečou desítky milionů korun ze státního, které náleží politickým stranám, které uspěly. SPD jenom za poslední sněmovní volby dostalo jednorázově přes 51 milionů a každý rok k tomu dalších 28 milionů korun. To už jsou krásné peníze. A byla by škoda o ně přijít, když je můžou sosat i další čtyři roky. Stačí lidem prodat i nelogické sliby a zdání, že jsem silný a problémy zvládnu jednoduše vyřešit. Stačí nezmizet ze zřetele.

Několik dní politici SPD blábolili cosi o nějakém Petru Drahotovi. Měla to být narážka na Petra Fialu, předsedu vlády. Podle SPD je v zemi příliš draho. A oni to jdou vyřešit v… krajských volbách. Kromě vkusu chybí i logika. Ale svou logiku to má. Připomenout se voličům skrze strach. SPD vyrazila do boje s postavičkou, která je celý Petr Fiala, jen se jmenuje Petr Drahota. Kresleného panáčka Fialy na obrázcích mučí jakýsi usměvavý svalnatý vlastenec zahalený do vlajky. Jednou ho věší za kravatu, podruhé na něm klečí, pak ho škrtí, jindy na něj dokonce bere vidle. Z Fialy (Drahoty) se u toho sypou papírky, asi peníze. Na konci leží asi mrtvý Drahota v hromadě bankovek.

Tento výtvor hnutí SPD vydává za pexeso pro děti. Až se děti dost pobaví a zasmějí u mučení komiksového Fialy, můžou se zapojit do soutěže o iPhone. „Kdo si zahraje pexeso s rodinou a nafotí se přitom nebo udělá video a pošle na SPD, tak se dostane do slosování o iPhone 15 Pro,“ řekl někdo z hnutí novináři webu Expres. Nic takového jsem ještě neviděl.

Jde tohle ještě vydávat za politickou kampaň? Přijdou další trestní oznámení, jako za plakát s černochem? Co když soud řekne, že jsou takové plakáty a „dětská pexesa“ v pořádku? A co když s touhle nechutnou kampaní SPD a Okamura uspějí? Když jim vydělá peníze, co si asi pomyslí? Budou příště mírnější? Těžko. A co jejich konkurenti? Asi taky přitvrdí, že?

Budeme si při volbách zvykat na komiksy, kde se masakrují politikové s jiným názorem a jen se řekne, že „podoba je čistě náhodná“? Je možné, že s tím nejde nic dělat. A potom nám sem Okamura přinesl hnus a násilí jako běžný prvek příštích kampaní. Když uspěje jeden, udělají to i další. Stane se to běžné.

Anketa

Co si myslíte o kampani SPD s černochem s nožem a s oběšeným "Petrem Drahotou"?
Hnusí se mi a SPD nepomůže
70,3 %
Hnusí se mi, ale SPD pomůže
2,5 %
Je dobrá, ale SPD nepomůže
3,1 %
Je dobrá a SPD pomůže
24,1 %
Celkem hlasovalo 4638 čtenářů.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Evropsk%C3%A9ho_parlamentu_v_%C4%8Cesku_2024

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-kraj-policie-zahajila-trestni-rizeni-kvuli-kontroverznimu-plakatu-spd-257979

https://cs.wikipedia.org/wiki/Financov%C3%A1n%C3%AD_politick%C3%BDch_stran_v_%C4%8Cesku#%C3%9Ahrada_n%C3%A1klad%C5%AF_za_volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2021

https://www.expres.cz/zpravy/spd-tomio-okamura.A240819_104856_dx-zpravy_stes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz