Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko potřebuje návrat Miroslava Kalouska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Vrána, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Miroslav Kalousek je výborný řečník a zásadový politik

Nikdy neuhnul, nikdy neslevil. Chtěl pro nás zemi, kde se zodpovědnost odměňuje. Lidé ho proto nenáviděli. Právě teď by se jeho návrat hodil víc než kdy jindy. Miroslav Kalousek.

Článek

Miroslav Kalousek, legenda české politiky. Zhruba pět let byl ministrem financí a než přišla globální finanční krize, vedl si velmi dobře. Pak začal utahovat opasky, aby Česko nesjelo na řeckou cestu krachu a nezaměstnanosti. Češi ho za to odměnili nenávistí. Možná za to tak trochu mohla i Kalouskova tvrdá a ne moc zvládnutá komunikace. Kalouskovi hlavně senioři nemohli zapomenout legendární složenky na 121 tisíc korun státního dluhu, kterými chtěl ministr financí upozornit na obří problém, kvůli kterému to všechno dělá. Důchodce tím ale spíš děsil. A nejen je.

Kalousek se kvůli tomu propadal v žebříčcích popularity až na samotné dno pelotonu. Lidé ho nesnášeli. V době, kdy byl ministrem financí, zchudli. A přičítali to za vinu Kalouskovi. Spokojenost s jeho politikou v průzkumech dávalo místy najevo i kolem pouhých 10-15 % voličů. Kalousek to ale bral statečně. „Jediná šance, jak být opravdu populární, je nedělat nic a neříkat nic,“ řekl kdysi novinářům.

Kalousek svou hořkou partii dohrál až do konce v létě 2013. Pak ho vystřídala Rusnokova úřednická vláda a křeslo na financích si převzal Jan Fischer. Česko se na pár let ekonomicky uzdravilo, zásluhu na tom nese i Kalousek. Pak ale přišel Andrej Babiš a on, stejně jako všichni ministři financí po něm, doslova prožrali naši budoucnost. I vláda Petra Fialy tak činí. Já ale nechci svůj dospělý život prožít v zadlužené zemi, kde nefungují základní služby kvůli dluhům. Chci, abychom měli dobrou budoucnost. A proto je důležité, že Kalousek nahlas říká, že i tato vláda nedělá svou práci dobře.

Foto: Občanská demokratická strana, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Zbyněk Stanjura bohužel zadlužuje Česko stejně jako Babiš

To ale není jediná Kalouskova přednost. Miroslav Kalousek totiž byl a je:

Nejlepší řečník, který v porevoluční politice byl. Zapomeňte na Miloše Zemana, ten je až daleko za Kalouskem, i když musím uznat, že jako rétor patřil mezi ty nejlepší, dokud byl ještě zdravý. A to jsem s ním prakticky v ničem nesouhlasil. Na Kalouska ale neměl. A s Kalouskem se navíc často souhlasit dalo. Ve Sněmovně se dobře poslouchal a držel levici na uzdě.

Král hlášek a bonmotů. Tady mu mohl konkurovat jedině Zeman. Jenže Kalousek byl mnohem elegantnější. On se Schwarzenbergem si mohli dovolit i občasné vulgarity. Krásně stíral politiky jako je Rath, kteří jinak byli schopni ostatní šikanovat. Na Kalouska neměli. I Babiše Kalousek uměl zesměšnit. Jen toho Zemana trochu šetřil, přišlo mi, že se navzájem s Kalouskem potřebují. Ale někdy z toho byly vtipné momenty, jako když Zeman Kalouskovi věnoval svůj portrét. Kalousek to díky svému prvotřídnímu smyslu pro humor ustál. Jaký politik si dnes ze sebe umí udělat takto uvolněnou legraci?

Politik, který zásady a principy neprodal za hlasy. Pamatuju si to spíše jako dospívající kluk, ale mělo by to být v učebnicích. Miroslav Kalousek v roli ministra financí udělal přesně to, co správný ministr financí udělat měl. Začal šetřit a uzdravovat ekonomiku, i když tím obětoval sám sebe. Dnes úplně stejně férově kritizuje vládu za to že zradila svůj program. Nikdy zkrátka neohnul pravdu tak, aby mu to přineslo prospěch.

Schopný politický operátor. I po své vlastní politické smrti udržel TOP 09 ve Sněmovně díky popularitě některých kolegů. A dnes je v podstatě v roli, kdy někteří voliči pravice doslova volají po tom, aby se do politiky vrátil, protože ho tato země potřebuje.

Nemusíte mít Kalouska rádi, ale… Snad každý, koho znám, a nemá rád Kalouska, je na něm schopen uznat alespoň nějakou kvalitu. Zemana nebo Babiše má v mém okolí rádo ještě méně lidí, ale žádného uznání se jim v mých kruzích nedostává.

Sečteno a podtrženo, podle mě by pravicová politická strana vedená Miroslavem Kalouskem mohla některým voličům vrátit důvěru ve stát, který je odpovědný. Nevím, zda by Kalousek mohl být tou hlavní oblíbenou tváří, na to ho spousta lidí příliš nenávidí. Každý ale ví, že to je politik, který si tvrdohlavě stojí za svým. A to je nesmírně cenná vlastnost.

Anketa

Uvítali byste comeback Miroslava Kalouska?
Kalousek by byl skvělý premiér!
11,4 %
Kalousek by v roli ministra mohl uzdravit české finance
64,9 %
Kalousek mě nezajímá
2,7 %
Kalouska nemám rád, svou roli nezvládl
6,2 %
Kalousek je mi odporný
14,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7551 čtenářů.

Zdroje:

https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/125810/miroslav-kalousek-nektere-vysledky-vlady-jsou-strasne-navic-to-maskuji-brutalni-propagandou.html

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalouskovy-dluhove-slozenky-vyvolaly-poprask-policie-uklidnuje-hlavne-seniory-34627

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-kdybych-byl-popularni-nejspise-bych-delal-neco-spatne-187029

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz