Hlavní obsah
Sport

EURO čeká finále „dobro proti zlu“. Fandit se bude jen jednomu týmu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Národní tým Španělska, 1929

Jeden tým se prezentuje atraktivním útočným fotbalem, dal už 13 gólů a v jeho dresu kouzlí 16letý zázrak. Ten druhý „zapne“ vždy na deset minut a jinak nudí. Není těžké odhadnout, komu a proč budou Evropané v neděli přát vítězství.

Článek

Ale pojďme popořadě. Proč má letošní finále EURO tak jednoznačného diváckého favorita? A proč to není tým, který se dostal do finále podruhé v řadě, což je úctyhodný výkon?

Anglická šeď

Nevím, jestli si to pamatujete, ale Anglie se do minulého finále, kde prohrála po kontroverzním momentu, kdy Ital Chiellini v prodloužení strhl k zemi Angličana Saku, také dostala po docela nudném fotbalu. Výjimku tvoří snad jen zápasy ve vyřazovací části s Německem a s Ukrajinou, které Angličané vyhráli 2-0 a 4-0.

Letos? Naprostá bída. Angličané pod Garethem Southgatem se úspěšně pronudili základní skupinou, kterou ovládli s 5 body a skóre 2-1 po výhře 1-0 nad Srbskem, kterou hned zkraje zápasu zařídil Belligham, a dvou remízách – 1-1 s Dány a 0-0 se Slovinci. Všichni si pamatujeme zápas osmifinále se Slováky, ve kterém byli naši podceňovaní východní sousedé vlastně dost dlouho lepší. A hlavně, na rozdíl od Anglie se snažili častěji hrát fotbal. Srazila je poslední akce v nastaveném čase. Stačilo 30 sekund, a o Anglii byste už nevěděli. Ale i antifotbal je fotbal a Anglie šla dál.

Foto: Антон Зайцев, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Trenér Anglie Gareth Southgate uspěl s antifotbalem

Ve čtvrtfinále to byla nuda proti Švýcarům, kterou rozhodly až penalty. Opět si netroufám říct, že Anglie byla lepší. Ale vyhrála. Semifinále proti docela fotbalovým Nizozemcům nejdřív vyrovnal Kane z penalty, aby to pak v 90. minutě pro Albion rozhodl Ollie Watkins. Anglie se pronudila až do finále. Alespoň, že se tam s ní nepronudila také Francie, vůbec nejnefotbalovější tým turnaje, který dal první (A POSLEDNÍ) gól ze hry až v semifinále.

Ale chápu to. EURO je specifické, je to turnaj, jde jen o několik zápasů. Jedna chyba a všechno může být úplně jinak. Proto Southgate se svým týmem hraje na jistotu. Jenže tahle jistota úplně zabíjí fotbal. Nikoho nebaví koukat na vyčkávání za stavu 0-0 nebo 1-1. To je pomalá smrt zábavy u všech velkých turnajů a možná s tím bude potřeba něco udělat, zatraktivnit pravidla tak, aby se nuda nevyplácela.

Španělské barvy

To španělská hra na letošním EURO je o něčem jiném. Neříkám, že to je ten nejlepší fotbal na světě, ale je barevný, je útočný, je docela zábavný. Ze Španělů je cítit síla a odvaha, žádná bojácnost. A v jejich dresu září nejbarevnější talent současnosti, 16letý Lamine Yamal. Jeho výstavní semifinálový gól proti antifotbalové Francii byl fantastický po všech stránkách. Byl krásný, pomohl vyřadit nejvíce nesympatický tým, a dal ho nejmladší hráč šampionátu.

Foto: SACA FÚTBOL, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Supertalent Lamine Yamal, ročník 2007

Španělé začali cestu turnajem ve skupině smrti. Rozbili docela silné Chorvatsko 3-0, aby pak trochu bojovali s Italy (1-0 po vlastní brance Calafioriho) a se sympatickými Albánci (také 1-0). Plný počet bodů, bez obdržené branky. Slušné. V osmifinále měli slabší Gruzínce, které sfoukli 4-1 a bylo zábavné se na to utkání dívat. Ve čtvrtfinále přišel další velký soupeř, Němci. Španělé je nakonec přetlačili 2-1 v prodloužení a šli do semifinále proti antifotbalové Francii, jak jsem již řekl. Tu nastěstí porazili, a tak ve finále bude hrát fotbal alespoň někdo.

Viděl jsem na internetu různé memes na téma, že celá Evropa bude fandit Španělsku. Myslím si, že vtipy fungují i proto, že jsou částečně pravdivé. V tomhle případě to tak je určitě. Španělsko hraje (docela) zábavný fotbal, Anglie hraje nudu. Španělsko má zábavného a sympatického mladíčka Yamala, Anglie má nafrněného a nesympatického Bellinghama. A hlavně - Anglie má Harry Kanea. A jak víme z jiného vtipu, tenhle turnaj proto musí vyhrát Španělsko. Harry Kane totiž ještě nikdy nic nevyhrál. I ten Bayern od jeho přestupu nic nevyhrál.

Anglie EURO ještě nikdy nevyhrála. Španělé už třikrát. Mám v hlavě zábavný scénář - v neděli přidají Španělé čtvrtý triumf, a pomůže jim k němu velkou měrou 16letý klučina, co rád útočí.

Anketa

Komu budete ve finále fandit vy?
Španělsku
81,5 %
Anglii
12,5 %
Nie, radšej knihu
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2686 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz