Hlavní obsah
Sport

EURO dopadlo ještě hůř, než jsem čekal. Radost dělali jen fanoušci, Ivan Hašek musí skončit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Fanoušci dělali maximum

Před začátkem EURO 2024 jsem předpovídal, že získáme 3-4 body a nejspíš skončíme třetí. Dopadlo to hůř, máme jen 1 bod a s ostudou končíme poslední. Ivan Hašek musí skončit a neměl nikdy začít.

Článek

Tak to bylo rychlé. Ještě rychlejší, než jsem čekal.

Český národní fotbalový tým, kdysi chlouba našeho sportu, skončil po nevýrazných a místy trapných výkonech poslední ve skupině. Záblesky, jako první gól v utkání s Portugalskem, na víc nestačily. Pokud někdo nechápal, proč FAČR do role trenéra posadil Ivana Haška, po turnaji to zřejmě nechápe ještě víc. Mnou cloumá vztek.

Tenhle tým neměl kromě Patrika Schicka žádné hvězdy, to je pravda. Ale určitě měl na víc než 1 bod ze 3 zápasů. Je také pravda, že poslední zápas nám zkazil svým zkratem Antonín Barák, který se nechal už ve 20. minutě vyloučit. Národní tým podal v deseti hráčích sice sympatický výkon, ale k bodům dojít nedokázal. Ivan Hašek navíc střídal asi tak, jako bych to zvládl i já po pěti pivech. Některé hráče bral na turnaj jako žolíky, aby je pak skoro vůbec nevyužil.

Nejen jedni z nejhorších, ale jedni z nejzbytečnějších

A tentokrát jsme dopadli opravdu špatně. Na EURO 2024 skončily s pouhým jedním bodem 4 týmy, ty úplně nejhorší. Kromě nás ještě naprosto tragické Skotsko, pak Albánie, která hrála ve skupině smrti s Itálií, Španělskem a Chorvatskem, a také Polsko. S Albánií se dělíme o pomyslné 22. místo z 24 účastníků. Naše hra byla celý turnaj tak nevýrazná, že kromě červené karty pro Baráka (která byla tou vůbec první na EURO 2024) si na naši účast vlastně nikdo nevzpomene. A to je pro zemi, která v letech 2004 a 1996 sbírala medaile, hodně smutný výsledek. Patříme mezi týmy, které na EURO prostě neměly, co dělat.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Letos byl největší hvězdou týmu Patrik Schick. Sám to měl ale těžké.

Stejně jako v letech 2008 a 2016 nás vyřadilo Turecko. Jenže v roce 2008 jsme měli pořád ještě silný tým a řádnou dávku smůly v posledních minutách. V roce 2016 za nás pořád ještě hráli Čech a Rosický a vítězný gól padl z ofsajdu. Tentokrát chyběla síla a kvalita. Zápas rozhodl už ve 20. minutě zbrklý Barák, který šel do sprch. Ivan Hašek na to nedokázal nijak reagovat. Utavení hráči pak na konci utkání už neměli síly na to, aby se vrátili do obrany a Turci vzniklé přečíslení 6 na 4 dokonali brankou na konečných 2-1. Takový symbolický konec na EURO 2024, rána z milosti.

Foto: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

EURO 2024 pro nás v Hamburku skončilo.

Jediný světlý bod turnaje

Ne všechno ale bylo špatně. I díky blízkosti Německa se na turnaj vydala spousta českých fanoušků. Fandili poctivě a srdcem, byli slyšet. Dělalo mi radost vidět tak silnou podporu. Škoda, že tým byl podstatně slabší. Fanoušci byli výborní i dnes po smutném konci zápasu, kdy hráčům za předvedenou snahu tleskali. A pokud mám ocenit něco na hráčích, tak ve třetím zápase to byla bojovnost. Nevzdali to.

Ivan Hašek musí skončit

Stejnou ránu z milosti, jakou dostal náš tým v poslední minutě nastavení od Turků, by nyní měl dostat trenér Ivan Hašek. S týmem nedokázal předvést vůbec nic. Pokud je chlap, odstoupí sám. Pokud v roli trenéra neskončí, tak ve FAČR něco pořádně smrdí. Proč v tak důležité pozici držet trenéra skoro v důchodovém věku, který za sebou nemá žádný úspěch?

Anketa

Jak hodnotíte práci trenéra Ivana Haška (známky jako ve škole - 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)?
1
1,8 %
2
1,1 %
3
3,6 %
4
7,8 %
5
85,7 %
Celkem hlasovalo 8000 čtenářů.

Zdroje:

Sledování zápasů EURO 2024

https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024#Group_stage

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz