Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala svým podrazem nabídl Babišovi Česko na zlatém podnosu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President Of Ukraine from Україна, PDM-owner, via Wikimedia Commons

Premiér Petr Fiala

Petr Fiala včera udělal největší chybu své politické kariéry. Jeho překvapivé rozhodnutí pro vládu nepřináší jediný pozitivní efekt, jen hořkost a konflikty. Babiš si bohužel může dát popkorn a bavit se.

Článek

Necelý týden po prohře v krajských volbách se Petr Fiala rozhodl k překvapivému kroku a odvolal Piráta Ivana Bartoše z pozice ministra pro digitalizaci. Bohužel za těch nejhorších možných okolností a tím nejhorším možným způsobem. Ještě ráno se totiž s Bartošem sešel a po schůzce bylo údajně vše v pořádku. Vláda pokračuje, neshody a neúspěch v krajských volbách byly probrány, jede se dál. „Na našem vládním angažmá se nic nemění,“ řekl Bartoš těsně po jednání novinářům.

Jen o pár hodin později jsme se ale na tiskové konferenci Petra Fialy dozvěděli naprostý opak. Ivan Bartoš je odvolán z pozice ministra a premiér vyzývá Piráty, aby na jeho místo nominovali jiné jméno. Takové, které prý dokáže kompetentně dokončit digitalizaci stavebního řízení, tedy projekt, jehož nezvládnutí Fiala Bartošovi zazlívá. „Po projednání analýzy digitálního řízení a po dnešním ranním rozhovoru jsem nabyl rozhodnutí, že není schopen digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce,“ řekl Fiala.

Zvláštní chování Petra Fialy

Prý to bylo tak, že Fiala měl být už předem skoro rozhodnut Bartoše odvolat. Bartoš si prý pozici na schůzce zhoršil ještě tím, že si měl klást pro další pokračování vládní spolupráce nějaké podmínky. V té souvislosti se často skloňoval hlavně tweet pirátského místopředsedy Jakuba Michálka.

Jenže to prostě nedává moc smysl. Kdyby Petr Fiala nechtěl Ivana Bartoše odvolávat, tak by ho neodvolal. Kdyby mu vadilo, že Piráti mají mít nějaké požadavky směrem k vládě, nejspíš by si to oba muži vyříkali už na ranní schůzce. A kdyby to nedopadlo dobře, věděli bychom to už ráno. Jenže po ranní schůzce Fialy s Bartošem ani nepřišel žádný znepokojivý signál.

Foto: www.flickr.com/photos/pirati/, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Ivan Bartoš není bez chyby, ale takový konec si nezasloužil

Zůstávají tedy jen dvě možnosti. Buď Petr Fiala nesebral odvahu říct to Ivanu Bartošovi z očí do očí, a je tedy zbabělec, protože se uchýlil k odvolání koaličního partnera po telefonu, nebo se mezi ranní schůzkou a odpolední tiskovou konferencí stalo něco, co Petra Fialu přimělo změnit názor. Na každý pád jde ale o chování, které je vůči koaličnímu partnerovi naprosto neuctivé a zcela chápu naštvání, které to u Pirátů vyvolalo.

Fiala tím sám sobě vyrazil z ruky svou nejlepší zbraň. Tři roky jsme každý den viděli, že je jiný než Babiš. Že to je slušný politik a hlavně, slušný člověk. Tenhle obraz ale dostává vážné trhliny ve chvíli, kdy Ivan Bartoš tvrdí, že Petr Fiala ho o chystaném odvolání neinformoval z očí do očí na ranní schůzce, ale raději mu to jen zavolal. Jako zbabělec.

Tlačili kmotři?

Michálek na tiskové konferenci Pirátů naznačil, že mělo dojít k tajné schůzce mocných v ODS, kde dali aktéři premiéru Fialovi nůž na krk - buď odvolá Bartoše, nebo skončí sám. Prý se mělo jednat o sraz čtveřice Kupka, Stanjura, Kuba a Skopeček. Zmínění pánové i premiér Fiala popřeli, že by se něco takového stalo. I kdyby to ale nebyla pravda, chování premiéra, kdy ráno odchází ze schůzky „v pořádku“, aby o pár hodin později odvolal jednoho z nejdůležitějších členů vlády, budí pochybnosti. A oznámit takto důležitou věc odvolávanému po telefonu, to se opravdu nedělá.

Bohužel to také dělá špatný dojem na voliče. Správně to odhadli i marketéři Andreje Babiše, kteří k tomu beze slov přidali na sociální sítě jen fotku stolu, za kterým na televizi běží tisková konference, zatímco na stole leží hromada popcornu. Ano, Babišovi teď stačí nic neříkat a bavit se postupným vnitřním rozvratem vlády, který svou neobratnou komunikací zahájil sám premiér.

Dvě možnosti, obě špatné

Piráti jsou očekávatelně naštvaní a chtějí z vlády odejít. Mluví o podrazu, ale drolí se jim jejich vlastní jednota. Ministr zahraničí Jan Lipavský už řekl, že by také skončil jako Pirát. Což znamená, že by mohl zůstat ministrem jako nestraník. Je to sice člověk na svém místě, ale zdá se, že bohužel upřednostní funkci před kolegialitou s odkopnutým Bartošem. Toho je mi líto, sice nezvládnul digitalizaci stavebního řízení, ale působí na mě jako pracovitý a hlavně slušný člověk. O kolika českých politicích můžeme říct, že jsou slušní?

Po včerejšku je jich o jednoho méně. Premiér Petr Fiala ztratil jedním krokem image slušňáka i vládní stabilitu. Nabídl tak Babišovi celé Česko na zlatém podnosu. Je vlastně jedno, kde je pravda o všem, co se před odvoláním Ivana Bartoše dělo v zákulisí. Způsob, jakým Petr Fiala Ivana Bartoše odvolal, je prostě špatný a poškozující. Směrem k voličům i směrem dovnitř koalice je to podraz.

Možná, že naše země dospěje k předčasným volbám. Je to vzhledem ke smutnému výsledku krajských voleb hrozná představa, ale možná ještě horší je vize toho, že teď uvidíme rok neustálých hádek a bojů mezi pěti (čtyřmi) vládními stranami. A na konci toho všeho vytahování špíny a podrazů se uskuteční volby, ve kterých Babiš vyčerpané a zdiskreditované vládní strany voličsky naprosto vysaje.

Anketa

Komu ve sporu Fialy a Bartoše věříte víc?
Petru Fialovi
11,5 %
Ivanu Bartošovi
88,5 %
Celkem hlasovalo 2320 čtenářů.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/bleskova-zprava-premier-fiala-navrhne-odvolani-bartose-z-vlady-pozada-piraty-o_2409241303_vdv

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-vyhazov-po-telefonu-rano-bartos-nic-netusil-po-obede-ve-vlade-skoncil-261263

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/bartos-navrhne-fialovi-zmeny-vladni-spoluprace-podle-nej-mela-davat-smysl-i_2409231634_ava

https://x.com/JakubMichalek19/status/1838260197841846640

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/575378-pirati-odchazi-z-vlady-konci-vsichni-jejich-ministri

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-pokud-pirati-odejdou-z-vlady-podam-demisi-rekl-lipavsky-261318

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-ods-rika-ze-pirati-o-konci-bartose-lzou-261303

https://x.com/AndrejBabis/status/1838612817252905105

Sledování ČT 24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz