Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fico vydírá Ukrajinu. Pod maskou alfa samce se skrývá zbabělec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Robert Fico

Stalo se, co se muselo stát. Ukrajina přestala tolerovat absurdní situaci, kdy přes její území tekla k evropským zákazníkům ruská ropa, která pomáhala financovat vraždění Ukrajinců.

Článek

Zelenského vláda to trpěla více než dva roky. Orbán si uzavřel své „výhodné“ smlouvy, o kterých jsem psal, Fico měl také objednáno. Krvavou ropu jim pumpoval Putinův Lukoil. Ukrajina Lukoil zařadila na sankční seznam, a tak se mohly kohoutky konečně zavřít. A začal řev, který ukázal, kdo je Fico opravdu zač.

Krvavá ropa se hodí. Budeme kvůli ní i vydírat

Nechápu ty maďarské a slovenské tanečky. Roky si kupujete krvavou ropu od země, která na území svého souseda zabíjí statisíce lidí a okupuje některé regiony. A když se tento napadený soused rozhodne, že už nebude nepřímo podporovat zabíjení vlastních lidí, tak se divíte? Všechny ostatní země si za ty dva a půl roku, co válka trvá, našly nové dodavatele ropy. Maďaři a Slováci nemohli? Proč?

Komické je, že místo hledání řešení, začal Fico útočit skrze nátlak na Evropskou komisi. Fico a jeho prezident Pellegrini hrozili, že pokud se situace do tří dnů nevyřeší, poženou to k soudu. No, situace se od minulé středy skutečně nevyřešila. A já Fica podezřívám, že mu to vlastně vyhovuje. Může tak bojovat proti té zlé EU a zároveň nemusí chvíli nic posílat Ukrajině.

Foto: NVO, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Honosné sídlo Lukoilu v Moskvě

Tvrdohlavý Fico je zpátky. Bohužel

Fico je mimořádně tvrdohlavý politik. Už dva a půl měsíce po atentátu tak „tvrdí muziku“ a zdá se, že se opět dostal do formy. Přeji mu zdraví, ale měl by se odebrat do politického důchodu. Podezřívám ho, že k Ukrajině opravdu nechová žádné sympatie a že je naopak přítelem Ruska. Pamatujete si na hrůzné video z kampaně, kde Fico stojí za svým poslancem Lubošem Blahou a nechá ho, aby zfanatizovaný dav pod pódiem skandoval o prezidentce Zuzaně Čaputové vulgarity?

Jak Fico přemýšlí dnes, po atentátu? Cítí vůči části společnosti nenávist? Zatvrdil se? Doufám, že ne, ale obávám se, že ano. Kolik diplomata v něm zbylo, uvidíme v příštích měsících. Na Ukrajince ale nastoupil velmi tvrdě a sebevědomě. Na premiéra země, který sám před pár měsíci deklaroval, jak moc chce Ukrajině, svému spojenci, pomáhat, až příliš. Jestli je tohle ta deklarovaná slovenská solidarita, tak děkuji, nechci. Nátlak, vydírání, hrozby soudem a nově i tím, že Fico na oplátku zastaví Ukrajině dodávky nafty. To je tedy panečku krok hodný opravdového spojence. Vydírat vlastní přátele, to je divný zvyk.

Fico tímto vydíráním ukazuje v plné kráse svou povahu. Pro něj je to v první řadě o egu a o penězích, jen není jisté, v jakém pořadí. Ty peníze jsou jasné, ale podívejte, jak se u toho nechal Fico hezky zvěčnit na video. Popisuje problém, který s Ukrajinci má, ale nemluví k Ukrajincům, je to show pro jeho vlastní voliče. Tedy lechtání vlastního ega. „Pokud se tranzit ruské ropy přes Ukrajinu v krátkém čase neobnoví, Slovnaft nebude pokračovat v dodávkách nafty na Ukrajinu, která pokrývá jednu desetinu ukrajinské spotřeby,“ vyhrožuje Fico na videu Ukrajině.

Tím ukazuje svým voličům, jaký je to silný alfa samec, neohrožený vyjednavač. Ale co má ve skutečnosti? Nic, i ta ruská ropa mu chybí. A Ukrajinci to vidí a dobře tomu rozumí. „Maďarsko a Slovensko rozhodně nevystupují jako skuteční mírotvůrci a netrvají na míru a spravedlnosti, ale pouze na ústupcích Rusku,“ řekl Reuters poradce prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak.

Všechny tyto medializované spory musí dělat radost hlavně pohlavárům v Kremlu. Evropa je rozhádaná a nejednotná. Jen vinou takové Evropy může Putin dál na Ukrajině válčit. Rozhádaná Evropa nemůže dodávat Ukrajině efektivní pomoc. Fico by se měl stydět. Jeho pozice je pohodlná, a přesto škodí Zelenskému, který naléhavě potřebuje pomoc. Místo, aby podal ruku, tak vydírá.

Za humny probíhá krvavá válka a Evropská unie bohužel netahá za jeden provaz. Některým kverulanství, zdržování a vytváření problémů vyhovuje. Cestu tomuto přístupu prorazil Orbán, teď se přidal i jeho severní kamarád. Fico se svým vyhrožováním dostal přesně na úroveň těch, se kterými se kamarádí. Rusů. Поздравляем!

Anketa

Je podle vás Robert Fico proruský?
Ano
64,8 %
Ne
35,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12570 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-hadka-polska-s-madarskem-jde-do-obratek-40482223

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/slovensko-chce-byt-solidarnim-sousedem-ukrajiny-rekl-fico-po-jednani-s-predstaviteli-kyjeva-348093

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/slovnaft-mol-lukoil-ropovod-druzba.A240724_120902_ekonomika_hyk

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-ropa-ukrajina.A240729_174506_zahranicni_remy

https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-tells-hungary-suspension-lukoil-transit-is-not-blackmail-2024-07-26/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz