Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fotbalové Nagano nebude. Ivan Hašek není Radim Rulík

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bildersindtoll, CC0, via Wikimedia Commons

S tímto míčem se bude hrát o trofej pro mistry Evropy.

Jen co skončil jeden velký šampionát, už se na nás valí další. Hokej střídá fotbal a Češi budou zase řešit, který z těch sportů je u nás číslo jedna.

Článek

Já si myslím, že to je hokej. Pokusím se to vysvětlit na rozdílné kvalitě našich reprezentací. Zatímco nominace trenéra Rulíka byla od začátku velmi hlasitě kritizována, teď je, i kvůli dozvukům zlaté hokejové pohádky z Prahy, raději ticho po pěšině. A to je chyba.

I ve slabších letech patří čeští hokejisté ke světové špičce. Vždyť je pro nás hrozivé pomyšlení. Že bychom třeba na mistrovství světa nepostoupili mezi posledních osm. Ale na trávníku se nám tolik nedaří. Poslední velký úspěch nároďáku zaznamenala silná generace kolem Pavla Nedvěda a Jana Kollera na bronzovém Euru 2004, tedy před dvaceti lety. Tehdy naše největší hvězdy válely ve velkoklubech jako Juventus, Liverpool, Dortmund. Dnes jsou fotbalisté ve světovém žebříčku až 36., největší hvězda Patrik Schick hraje za Leverkusen a kapitán Souček kope ve West Hamu. Před námi jsou země jako Katar, Peru, Wales a Austrálie. Propad v kvalitě je veliký.

Stejné je to i s trenérem. Před dvaceti lety nás vedl legendární Karel Brückner, dnes je lodivodem národního týmu Ivan Hašek. Je to sice zkušený trenér, ale posledních 15 let působil v arabském světě a před Českem trénoval národní tým Libanonu. To nejsou žádná oslnivá angažmá. Bídu českého fotbalu pak dokresluje trenérova finální nominace. V brance Staněk a Kovář, tedy evropský průměr, trojku dělá mladík Jaroš z rakouské ligy. To ale není ta největší slabina. Tou je obrana, kde kromě veteránů Coufala a Holeše není žádný hráč evropské kvality. Ostatní hráči v obraně jsou mladí, mají odehráno za národní tým kromě Davida Zimy 9 zápasů nebo méně a hrají většinou nepříliš kvalitní českou ligu.

V záloze je to lepší. Kromě skvělého kapitána Součka tu je Barák, Lingr, a také talentovaný Jurásek. A než spadl ze tříkolky, tak i Sadílek. Ale je potřeba si uvědomit, že hráče podobné kvality má na Euru každý tým. A ty největší mají hvězdy, o kterých se nám může jenom zdát. Jedinou opravdovou hvězdou v našem dresu je útočník Patrik Schick, kanonýr Leverkusenu, mistr Bundesligy a nejlepší střelec minulého Eura. Ještě je tu Tomáš Chorý, bomber z Plzně, který by naší hře vepředu mohl vtisknout myšlenku. Ale sami náš národní tým nespasí.

Sadílkova tříkolka a Belmondo

Zdá se, že naši hráči mají nějaký zásadní problém s disciplínou. Hříšníky z Belmonda musel trenér Hašek omilostnit, aby za nás vůbec na Euru hráli nějací kvalitní fotbalisté. Sadílek se ale zranil, prý celkově desítky stehů na noze po pádu z tříkolky. Nechápu, jak si může hráč dovolit tak moc riskovat pár dní před životním turnajem. Nechápu, jak to trenér může dovolit. A nechápu, jak to může management týmu krýt. Původně se o žádné tříkolce nemluvilo, psalo se o tom, že nešťastník Sadílek spadl z kola. Pak vyšlo najevo, že se vyboural na volnočasové atrakci. Z nároďáku zní, že v tom prý hráčům nemohou bránit. Co je to za blbost?

Ukazuje to, že hráči nemají disciplínu a že týmu nevládne tvrdá ruka. Čekal jsem od Haška, že když už to není hvězdný trenér, alespoň v týmu zavede disciplínu. Marně. Další tříkolkáři Jurásek a Krejčí zůstávají s týmem a asi je žádný postih nečeká. Chudák Sadílek se potrestal sám.

Zachrání náš tým bez hvězd systém Eura?

Díky novému systému Eura postupují od roku 2016 ze skupin i čtyři týmy ze třetích míst. A to by mohlo nakonec průměrnému českému týmu pomoci do vyřazovacích bojů stejně jako minule. Naše totiž ve skupině kromě hvězdného Portugalska a Turecka, na které nemáme z minulých turnajů moc dobré vzpomínky, čeká také papírový outsider skupiny, Gruzie. A náš osud možná bude záviset na tom, zda dokážeme podceňované Gruzínce porazit. Roli bude hrát i to, zda v případě prohry s Portugalci a Turky dokážeme udržet dobré skóre. My Češi si ale v tomhle vždy umíme poradit. Pamatujete na Euro 2012? Trenér Bílek dokázal tehdy základní skupinu vyhrát i se záporným skóre. Unikát.

Gruzínci jsou ve světovém žebříčku 75. a nemají žádné hvězdy. Proti Portugalcům asi nemáme žádnou šanci, je to šestý tým světa. S Turky je to složité, ale občas se nám na ně podaří dobře zahrát. Můj tip je, že uhrajeme 3 nebo 4 body a budeme se muset spoléhat na výsledky z dalších skupin. V takovém případě nás ale mezi nejlepšími šestnácti potká některý z vítězů ostatních skupin. To budou nejspíše týmy kalibru Německa, Španělska, Anglie a Francie – takže konečná. Rozdíl by mohl přinést výjimečný trenér, který zvládne v kritický moment provést potřebnou změnu sestavy nebo taktiky. Takový, jakým byl Karel Brückner. Myslím si ale, že Ivan Hašek takovým rozdílovým trenérem není.

Na šampionátu tedy odehrajeme tři, v lepším případě čtyři zápasy. Pokud postoupíme ze skupiny, řekne se, že to nebylo zas tak špatné, a na mistrovství se kvůli hokejovému zlatu a blížící se letní olympiádě rychle zapomene. A pokud nepostoupíme, ale porazíme slabou Gruzii, bude to podobné. Kritiku by si naši fotbalisté vysloužili asi jen v případě, že by ve své skupině skončili až poslední.

Anketa

Jak naši skončí na EURO 2024?
Vypadnou ve skupině
58,9 %
Skončí v osmifinále
21,6 %
Skončí ve čtvrtfinále
8,2 %
Dojdou do semifinále
2 %
Dojdou do finále
1,6 %
VYHRAJÍ EURO!
7,7 %
Celkem hlasovalo 501 čtenářů.

Neekologická kaňka na svátku fotbalu

Minulé Euro bylo po právu kritizováno za podivnou organizaci. Hrálo se na 11 stadionech roztahané v 11 zemích včetně putinovského Ruska. Týmy musely kvůli jednotlivým zápasům ve skupině hodně cestovat, například ve skupině A se pendlovalo mezi Itálii a Ázerbájdžánem.

Letos to bude lepší, ale ne zase o tolik. Turnaj se sice celý odehraje v jedné zemi, ale tou zemí je obrovské Německo. Když se podíváte na mapu, zjistíte, že vybrané stadiony pro Euro jsou hodně blízko západní i východní hranici země. Jako příklad uvedu „českou“ skupinu F. Ta se bude hrát ve čtyřech městech – Dortmundu, Gelsenkirchenu, Lipsku a Hamburku. Při pohledu na mapu je vidět, jak budou týmy cestovat mezi západem, severem a východem Německa a překonávat při tom stovky kilometrů, zřejmě letecky. V době, kdy se celá Evropská unie snaží zlepšit ekologické chování občanů a pomoci planetě, se mi jeví takové cestování kvůli sportu zbytečné a pokrytecké. Německo má dost velkých stadionů na to, aby se jednotlivé skupiny daly koncentrovat v nějaké rozumné vzdálenosti.

Závěrem

Nemám velká očekávání. Ať už Češi dopadnou jakkoli, těším se na jejich zápasy ve skupině a doufám v příjemné překvapení. Každopádně je fajn, že náš tým se na Euro dokázal kvalifikovat vždy v historii samostatného Česka. To je parádní výkon. Tak držme palce! A ať už raději všude chodí jen pěšky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz