Hlavní obsah
Umění a zábava

Bohdalová a Jágr. Dvě legendy, které pojí kuriózní věc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jiřina Bohdalová je herecká legenda

Dvě české legendy mají od tohoto týdne jednu věc společnou. A není to dlouhověkost, ta se s nimi pojí už roky.

Článek

Varování: V textu prozrazuji část zápletky filmu Svatá. Proto pokud jste film ještě neviděli a chystáte se na něj, první čtyři odstavce po tomto přeskočte a začněte číst až od tučného nadpisu.

Jiřina Bohdalová je hereckou legendou. V 93 letech je tato česká herečka nejstarší aktivní osobností filmového plátna.

Jaromír Jágr je sportovní legendou. V 52 letech je tento český hokejista nejstarší aktivní superhvězdou na ledě.

Kromě dlouhověkosti je od tohoto týdne pojí ještě jedna další věc. A řekl bych, že se jedná o opravdovou kuriozitu, posuďte sami. Režisér Jiří Strach, který kromě Lotranda a série pohádek Anděl páně přidal svůj rukopis i pod nový český film Svatá, se přihlásil se žhavou novinkou z jihokorejského Soulu.

Snímek Svatá, ve kterém Jiřina Bohdalová hraje vitální devadesátnici (tedy samu sebe), totiž sbírá zahraniční ocenění. Film o staré paní, která dojímá svět svým životním příběhem, který není tak úplně její, uspěl na filmovém festivalu konaném v Jižní Korei.

Ocenění pro Bohdalovou

Náš film „Svatá“ proměnil na festivalu v Soulu dvě ze čtyř nominací (nej film, režie, scénář a herečka),“ hlásí režisér Jiří Strach. Ceny získal za nejlepší televizní film a za nejlepší ženský herecký výkon (Jiřina Bohdalová). Musím tedy říct, a to u Jiřiny Bohdalové hodnotím skutečně jen její herecký um, že bych smekl klobouk, kdybych nějaký měl. V 93 letech dosahovat úspěchů i v dalekém zahraničí, to je skutečně unikátní. V Americe by měl takový umělec pozornost 24/7.

Ocenění pro Jágra

Možná si teď říkáte, proč mluvím o filmové ceně pro Jiřinu Bohdalovou a kde je ta společná věc s Jágrem, na kterou jsem na začátku textu lákal. Hned se k tomu dostanu. Pozornost, kterou by měla Jiřina Bohdalová, kdyby byla herečkou v Americe a nikoli v Česku, Jaromír Jágr dobře zná. Hokeji totiž kraloval na americkém trhu.

Foto: Michael Wifall, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Jágr hrál NHL až do 45 let. Tady v dresu Floridy v jeho předposlední zámořské štaci.

Podle mnoha odborníků se jedná o jednoho ze tří až čtyř nejlepších hokejistů historie (Gretzky, Lemieux, Jágr, Orr). Jágr si dlouhověkostí s Bohdalovou nijak nezadá. I v 52 letech je platným hráčem pro Kladno. Tým, který vlastně zdědil po otci. A podle všeho bude Kladno držet finančně i sportovně nad vodou, dokud mu vydrží síly. Před pár lety řekl, že „Dokud můj otec bude dýchat a bude vnímat, tak to beru jako moji zodpovědnost.“ Jaromír Jágr starší předloni ve věku 82 let zemřel. Jágr mladší ale drží dál. V dlouhověkosti na ledě už překonal pátou velkou legendu hokeje, Gordie Howea, přezdívaného Pan Hokej.

Za svou dlouhověkost získává Jágr různá ocenění prakticky pořád. Co má také jiného dostávat, když už si všechny rekordy dávno připsal. Ale teď mu do sbírky přibyla opravdu velmi kuriózní cena. Jaromír Jágr totiž v Americe tento týden získal… televizní cenu EMMY! Jiřinu Bohdalovou a Jaromíra Jágra nyní spojuje to, že pro Česko sbírají zahraniční filmová a televizní ocenění.

Foto: Bill Ingalls, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Soška Emmy patří jen několika málo Čechům. Mezi nimi Jaromíru Jágrovi

Nejdřív jsem si myslel, že to je nějaký vtip, ale není. Za co, že Jágr dostal Emmy? Filmování na ledě? :-)

Tak trochu!

Pamatujete, jak letos v únoru Jágr letěl do Ameriky, aby se ještě jednou projel na ledě Pittsburghu Penguins se současným týmem včetně Sidneyho Crosbyho, ale také s legendami jako je Mario Lemieux? Pod strop pittsburské arény tehdy vyvěsili Jágrův dres s číslem 68, které si už žádný jiný hráč Tučňáků neoblékne. Američané z Jágrova ceremoniálu udělali skutečnou show se vším všudy. Sezvali všechny historické hvězdy týmu, vytvořili bohatý program a celé to natáčel televizní štáb.

Foto: Wooble, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

I tohle má na svědomí Jaromír Jágr. Teď pod stropem nové areny v Pittsburghu visí i jeho dres.

A teď Jágr, protože je u vzniklého dokumentu s názvem „Celebrate 68: Jagr Retirement Ceremony“ napsaný jako producent a scénárista, získal spolu s dalšími kolegy cenu EMMY za nejlepší živý sportovní přenos roku. Je pravda, že scénář svého hokejového příběhu psal opravdu sám Jágr, celých 36 let. A pořád ho ještě píše. Takže cena je to určitě zasloužená.

Skutečnost, že takhle prestižní americkou filmovou cenu, o které určitě sní mnoho českých filmařů, získá zrovna hokejista Jágr, je opravdu kuriózní. To už by snad mohla dorovnat jen Jiřina Bohdalová na bruslích.

Klobouk dolů před oběma a před tím, jak rozšiřují věhlas naší země. V tom, co dělají, jsou naprosto výjimeční.

Anketa

Kdo je větší legenda?
Jiřina Bohdalová
4,6 %
Jaromír Jágr
36,8 %
Oba dva
58,6 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Zdroje:

Sociální síť X

https://www.csfd.cz/film/1400703-svata/prehled/

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-domaci-souteze-maxa-liga/395471/jagr-o-kladnu-a-honu-na-carodejnice-dokud-bude-tata-dychat-musim-drzet.html

https://www.nytimes.com/athletic/5785545/2024/09/22/jaromir-jagr-emmy-win-penguins-hockey/

https://www.cbc.ca/sports/hockey/nhl/jagr-penguins-jersey-retired-1.7119264

https://www.nhl.com/penguins/news/penstv-staff-wins-emmy-awards-in-three-categories-at-2024-mid-atlantic-regional-emmy-awards

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz