Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kde je ta Fialova drahota, kterou straší opozice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President Of Ukraine from Україна, PDM-owner, via Wikimedia Commons

Premiér Petr Fiala

Fialova drahota. Tenhle zlidovělý výkřik uslyšíme před volbami odevšad. Ale já nic takového nepozoruji. Naopak, máme se dnes víc než dobře.

Článek

Před minulými volbami na nás tohle heslo lezlo snad i z lednice. FIALOVA DRAHOTA! Řvala opozice. A skutečně, minulé dva roky se kvůli covidu a ruské okupaci Ukrajiny nesly ve znamení vysoké inflace, ekonomické nejistoty a dočasného zdražení energií. Dnes je ale situace jiná. Spousta z těchto negativních jevů už je pryč a další se vrací do normálu. Chcete důkaz? Není problém.

Stačí vyjet k libovolné benzinové pumpě. Jedna z věcí, kterou Češi řeší vůbec nejvíc, jsou ceny pohonných hmot. A ty jsou dnes více než příznivé. Benzin se dá dnes koupit běžně po 38 korun za litr, nafta za 36 korun za litr. To jsou přece při českých platech krásné ceny. Pravdu odhalí pohled do historie. Dnešní ceny totiž nejsou už moc daleko od těch, které panovaly třeba v roce 2012 nebo 2013! Koukám na graf a vidím - cena 37,20, chvílemi i 37,50. Jde sice o nejvyšší ceny v těch letech, ale stejně.

Foto: Tony Webster, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Tohle je dnes velmi levné. Nenechte si nalhat opak

V roce 2012 byla průměrná mzda 25 109 korun. O rok později „závratných“ 25 128 korun. Když to dám do kalkulačky, v roce 2013 si průměrný Čech měsíčně vydělal na 670 litrů benzinu. O rok dříve to bylo 675 litrů.

Dnes?

Průměrná mzda je 43 967 Kč měsíčně! Litr benzinu je teď průměrně za 37,70 Kč. Můžeme si tak koupit 1166 litrů benzinu. To je skoro dvakrát tolik než před 12 lety! Kde je tedy ta drahota? Každý měsíc 500 litrů benzinu navíc. Chorvatsko je autem tam a zpátky zhruba 2000 kilometrů, i kdyby váš benzinový miláček žral 10 l/100km, projezdíte těch litrů jen 200. Čech, který nadává na „Fialovu drahotu“ si tak možná ani neuvědomuje, že proti ne tak dávné době má tu cestu k moři vlastně zadarmo.

Nejhorší je, že takhle by se dalo pokračovat i s jinými příklady. Potraviny od toho roku 2012 podražily některé více, jiné méně, ale obecně se dá říct, že Češi si mohou dopřát více a často i v lepší kvalitě. A to už i v tom zmíněném článku se píše, že v roce 2012 jsme si mohli pořídit mnohem více věcí než v roce 1992, krátce po pádu komunismu. Jenže naším národním sportem je bohužel nadávání, s tím se nedá nic dělat.

Tak pár příkladů z toho článku - máslo v roce 2012 36 korun, dnes třeba 55. Dneska si jich za průměrný plat koupíte tak o stovku víc než v roce 2012. Mléko polotučné v roce 2012 za 18 korun, dnes 24 korun. Před 12 lety si jich průměrný Pepa mohl koupit za měsíc asi 1050, dnes 1890! Deset deka obyčejné šunky stálo 17 korun, dneska stojí třeba 23. Zase si toho dnes můžeme koupit víc.

Foto: © 2011 by Tomasz Sienicki, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Kapitalismus většinou znamená plné regály

Ano, jiné věci vyjdou hůř. Třeba cigarety Sparta stály 77 korun a dnes koukám stojí 156. Ale cigarety jsou stejně nezdravé. Z důležitých věcí vyjde hůř třeba některé maso a zelenina. Ale celkově se situace zlepšila.

Kdo se ale dobře i přes všechno zmíněné opravdu nemá, může zkusit něco úplně jiného. Přestat remcat a nějak se o svůj lepší život zasadit. Já za sebe můžu říct, že jako mladý člověk s dobrou prací v Praze se rozhodně špatně nemám. Dobře bydlím, dobře jím, zdravotní péči mám také dobrou a dostupnou, žiju v bezpečné a spravedlivé zemi, kde není nikdo utlačován. Na dovolenou můžu několikrát ročně. Stejně jako mnoho dalších Čechů. Mám dobré vyhlídky na budoucnost. My všichni je máme. Tak si je nenechme zkazit lháři a obchodníky se strachem. To víte, budou volby.

Anketa

Pociťujete "Fialovu drahotu"?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
Celkem hlasovalo 11344 čtenářů.

Zdroje:

https://www.ceskybenzin.cz/

https://www.kurzy.cz/komodity/benzin-cz-graf-vyvoje-ceny/1l-czk-30-let

https://www.kurzy.cz/hodnoty/prumerna_mzda/2012/

https://www.kurzy.cz/hodnoty/prumerna_mzda/2013/

https://www.kurzy.cz/hodnoty/prumerna_mzda/2024/

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/porovnani-cen-v-obchodech-roce-1992-a-v-roce-2012.A121227_163808_ekonomika_spi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz