Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečná a Turek nejsou moji europoslanci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miloš Skácel, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Kateřina Konečná

Seznam nových europoslanců vyráží dech. 12 z 21 je z antisystémových stran a z té zbylé vládní devítky jsou hned tři konzervativci.

Článek

U volebních uren bohužel dezinformace porazily demokracii a urážky převážily nad úvahami. Na výběr z kvalitních kandidátů ale bylo. Jen je Češi, kteří přišli k volbám, nechtěli. Propadl STAN, propadli i Piráti. Naopak se radovali komunisté, stydící se za svou značku, a také podivné uskupení Motoristé + Přísaha, známé také jako „Dýzl a Fízl“. Vyhráli vlastně kandidáti internetové televize Luboše Xavera Veselého.

Prohrál Brusel i Praha

Česká delegace v Bruselu přichází o několik moderních a liberálních politiků. Patří mezi ně Piráti Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja, druhý jmenovaný by se alespoň mohl stát eurokomisařem.

Mezi novými vyslanci jsou hojně zastoupeni lidi, kteří podle mě budou chtít EU rozkládat zevnitř. Určitě sem patří hyperaktivní komunistka Kateřina Konečná i její kolega Ondřej Dostál, který v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že se chce od Konečné učit a že EU není v dobrém stavu. Ale takoví Dostálové ke zlepšení jejího stavu nepřispějí. Jen vysosají pět let evropských platů a odměn a budou škodit. Je škoda, že u Konečné a Dostála voliči rychle zapomněli na zločiny komunismu. Komunisté tak budou sedět v europarlamentu, což je 34 let po sametové revoluci obrovská ostuda tohoto národa. Na druhou stranu, aktivní komunista takto uklizený do Bruselu, alespoň nebude škodit v Praze.

Z Bruselu se nepodařilo vymést ani Ivana Davida. Přeskočil nevýrazného Petra Macha, který se v každé debatě projevoval tak, jako kdyby ho něco bolelo. Ivan David tvrdí třeba na adresu ruské invaze na Ukrajinu, že Rusko bylo vyprovokováno. Nyní oslavuje úspěch krajně pravicové AfD a krajně levicové BSW v Německu. To je ještě český europoslanec, nebo už ruský?

A Filip Turek? Václav Klaus se někde vzadu potutelně směje…

Co bude vyvádět Klausův vyslanec Turek?

Zajímavé bude sledovat Filipa Turka, vlastně takového vyslance Václava Klause do Bruselu. Je možné, že Turek si bude dávat pozor, aby jeho „hříchy mládí“ jako hajlování a sbírání předmětů s nacistickou tematikou upadly v zapomnění. V Bruselu ale může mít zajímavý úkol, jak by naznačovaly jeho první rozhovory po zvolení. Dokola opakuje, že má blízko k ODS, hlásí, že je „ODS revival“, nevadí mu konzervativní europoslanec ODS Vondra.

Co když dostal od Klause za úkol postavit novou ODS a založit ji na sblížení s konzervativní klikou ve staré ODS? Turek může být rafinovaný v tom, že se bude navenek projevovat jako slušný, pracovitý a rozumný politik, aby zmátl obyčejného voliče. Ale vždy bude ve skutečnosti prosazovat zájmy fosilní lobby, omezovat pravomoci státu a bránit evropské integraci.

To nejsou evropské hodnoty. Tito europoslanci nejdou do Bruselu hájit české zájmy, ale v lepším případě svoje zájmy, v horším případě zájmy někoho jiného. A proto nemohou být mými europoslanci. Pokud budou v Bruselu hovořit o věcech, které nejsou slučitelné se západním směřováním Evropské unie, mělo by zasáhnout vedení parlamentu a na protest jim vypnout mikrofon.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dostal-od-konecne-se-budu-ucit-jak-dosahnout-uspechu-pri-jednani-unie-neni-v_2406100811_mst

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz