Hlavní obsah
Aktuální dění

Libavá je smutným mementem Vrbětic. Z hlavy nám je už nikdo nevymaže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fry72 , Karel FRYDRÝŠEK, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Muniční sklad, ilustrační obrázek

Před takřka deseti lety způsobil teroristický čin ruských agentů Čepigy a Miškina smrt dvou Čechů. Následky této akce si neseme dodnes. Kdo může za tragédii v Libavé? A čemu věřit?

Článek

V době psaní těchto řádků víme, že tragicky zahynul jeden český voják, osm dalších lidí je zraněno, z toho dva těžce. Po výbuchu munice letěly na místo tragédie dva vrtulníky záchranářů. Doufám proto, že ten druhý doletěl včas a že zbylých osm mužů se z toho dostane. Zprávy z oficiálních míst zatím nasvědčují tomu, že šlo o nešťastnou nehodu při likvidaci staré munice. Bylo by to lepší z možných vysvětlení.

Mnohým z nás ale při včerejší dopolední tragické informaci naskočilo v hlavě něco úplně jiného. Co když za tím zase byli Rusové? Jsme přece ve válce. Ta válka může být i informační. A pokud se obáváte, že i za tímto útokem mohou být Rusové, i vy jste už tím bojem nalomení. A Rus trochu vyhrál. Už s ním máme špatnou zkušenost.

Normální reakce válkou nezatíženého člověka je totiž v klidu si přečíst, co se stalo, shrnout všechny dostupné informace a na jejich základě teprve udělat závěr. A česká armáda vydala během dne prohlášení, ve kterém zcela jasně uvádí, že šlo o nehodu při likvidaci munice. Pokud věříte něčemu jinému, třeba tomu, že za útokem bylo Rusko, mám pro vás otázku. Odkud máte informace, které tomu nasvědčují? A mohl bych je vidět?

„Následuj Pavla“

Šíření poplašných zpráv jen pomáhá Rusku dosáhnout chaosu a nedůvěry v oficiální místa. Přesně tak, jak to Putin chce. Mnohem lepší je zachovat klid a vyčkat na oficiální informace. Nazval jsem to „následuj Pavla“. Náš prezident totiž ukázal skvělou schopnost zachovat klid jen pár týdnů před tím, než vyhrál volby. Na konci roku 2022 dopadla raketa na území Polska a také zabila dva lidi. Zatímco mnoho českých politiků mělo jasno - za útokem je Rusko - prezident Pavel vyzval, abychom vyčkali na více informací a na oficiální vyšetřování. Čas mu dal za pravdu.

Samozřejmě se také může ukázat, že za tímhle výbuchem byli znovu Rusové. Ani bych se nedivil. Ale teď to prostě nevíme.

Ano, za tu raketu ukrajinské protivzdušné obrany v Polsku vlastně také mohou Rusové. Ale nevystřelili ji do Polska. Jenže tehdy se podobné dezinformace šířily jako plameny rozfoukávané větrem a nešlo je zastavit. A dnes se podobně šíří zvěsti o ruském útoku na Libavé. S jistotou ale víme jen to, že Rusové u nás útočili na muniční sklad před 10 lety. Věřme proto prosím armádě a odkazujme se na oficiální informace, protože ty jsou to, co potřebujete vědět. Víme, že mělo jít o nešťastnou náhodu. Pokud se toho budeme držet, pomůžeme armádě i nám všem v boji s dezinformacemi. A se strachem, který je po Vrběticích a po ruské agresi na Ukrajině určitě na místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vojenský újezd Libavá

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz