Hlavní obsah
Aktuální dění

Lotranda si už na Vánoce nepustím. Jiří Strach jede s Nohavicou mezi dezoláty do Příčov

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Draceane, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jiří Strach

Známý český režisér mě hluboce zklamal. Dříve točil skvělé filmy, teď se točí okolo podivných a problematických existencí.

Článek

Na stránkách obskurního sdružení Inovace Republiky se objevila pozvánka na další ročník akce „vlastenecké setkání“, já bych to nazval spíše „dezolátská olympiáda“, která se odehrává v ruině zámku Příčovy. Témata akce by měla vzbudit zděšení sama o sobě. První diskuzní panel se jmenuje „Jak vše přežít a nezbláznit se?“ Moderovat ho má Michal Semín z extremistické organizace D.O.S.T., rozumy budou šířit bloger Ladik Větvička a pár dalších. Název přednášky mi při jménech diskutujících přijde úsměvný.

Nejvíc mě zděsil druhý panel s názvem „Americkoruská válka na Ukrajině“. Už název napovídá, co tam asi budou lidem tlačit do jejich snadno ovlivnitelných hlav. Není to žádná americkoruská válka, jak se nám snaží namluvit. Agresorem je přece jednoznačně Rusko. Ale o opaku tam budou své ovečky přesvědčovat Petr Drulák, Petr Markvart a někdejší šéf jakési Národní domobrany Marek Obrtel. Mimochodem, ministerstvo vnitra tuto organizaci označilo za rizikovou pro bezpečnost země.

Málem bych zapomněl, že na místě se budou prodávat i knížky. Například od A.B.Bartoše, tedy člověka, který v Česku začal sepisovat seznamy Židů, šířil různé konspirační teorie o Židech a nakonec byl soudem uznán vinným z podněcování nenávisti vůči Židům. Pokud čtu pozvánku do Příčov správně, na místě bude své knihy prodávat Bartošova společnost ABB Knihy. Bartoš skrze ni prodává i svoje „díla“, ve kterých spekuluje o vlivu židů, svobodných zednářů a dalších na českou společnost, šíří konspirační teorii o chemtrails a další podobné nesmysly.

Doufám i proto, že na místě bude vše monitorovat policie.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Adam B. Bartoš, muž, který je soudem uznaný z podněcování nenávisti vůči Židům

A do této skupiny se přidává svou účastí Jiří Strach, skvělý režisér a jistě inteligentní člověk. Vzdělaný člověk, který pevně stojí za Izraelem. Na akci, kde se bude prodávat literatura od výše zmíněného Bartoše. Nikdo snad Jiřímu Strachovi neřekl, kam ho to ve skutečnosti zvou? Nebo to dokonce ví, ale stejně přijede? Strach má být účastníkem třetího panelu, který je suše nazván „Kultura a politika“. Strach tato témata probere s Putinem vyznamenaným Jarkem Nohavicou a s ministrem nekultury Vítězslavem Jandákem z doby, kdy se ČSSD ještě dařilo. Nechápu ani to, proč takovou debatu v Příčovech budou mít, před lidmi, kterým kultura zhusta nic neříká. Vždyť chtějí třeba rušit Českou televizi a tím ohrozit nezávislou filmovou a dokumentární tvorbu, ale také nezávislé zpravodajství.

Opravdu doufám, že Jiří Strach jen netuší, kam má v půlce srpna jet a že až se to dozví, svůj postoj rychle přehodnotí. Myslím, že těch skandálů kolem jeho osoby se v poslední době bohužel událo již několik. Například když se nedávno skoro soudil s politikem Mikulášem Ferjenčíkem kvůli vyobrazení anděla v politické kampani. Po Ferjenčíkovi chtěl také velké finanční odškodné 150 tisíc korun. Teď má ale ještě pořád šanci udělat dobrou věc. Z Příčov se totiž po dezolátské slavnosti rozjedou účastníci do svých domovů a budou tam šířit různé povídačky o „americkoruské“ válce na Ukrajině a jiné nesmysly. U toho snad Jiří Strach nechce být.

Anketa

Co si myslíte o účasti Jiřího Stracha v Příčovech?
Je to pro mě velké zklamání.
26,1 %
Asi jen neví, kam jede, ještě to odvolá.
3,3 %
Nevadí mi, že tam jede.
60,3 %
Jsem moc rád, že tam jede. Také tam budu.
5,8 %
Bude tam mezi svými.
4,5 %
Celkem hlasovalo 1201 čtenářů.

Zdroje:

https://platforma.inovacerepubliky.cz/page/pricovy-2024/67

Sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz