Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lotrando obere Piráta? Režisér Strach chce z Ferjenčíka vytřískat 150 tisíc za nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Draceane, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Jiří Strach

Svoboda slova, nebo krádež? Slavný režisér Jiří Strach chce po Pirátovi 150 tisíc korun. Ale za co vlastně? Co mu Ferjenčík měl ukrást? A co mu opravdu ukradl?

Článek

Mikuláš Ferjenčík je liberální politik, který byl dříve poslancem za Piráty. Teď by se v jejich dresu chtěl probojovat do Bruselu. A protože je na kandidátce až 12., musí voliče přesvědčit, aby ho kroužkovali. Jednu zásadní superschopnost ale Ferjenčík má. Vypadá tak trochu jako Ježíš. A právě na to vsadil. Z různých míst na internetu na mě skáče „vol Ježíše“ a nedávno jsem viděl i videoklip, kde mě dlouhovlasý Ferjenčík přesvědčuje, abych mu hlas dal. A právě tenhle klip se teď stal předmětem nevkusných tahanic.

Tenhle Ježíš v nebeské bráně totiž zástupcům svazu Dilia přišel nápadně podobný pohádce Anděl páně, kterou zná v naší zemi asi každý. Její režisér, padesátiletý Jiří Strach, se dlouhodobě netají svými konzervativními a pronáboženskými postoji. A myslím si, že to je větší důvod, proč kolem Ježíše v klipu Pirátů dělat vlny, než nějaká podobnost s pohádkou. A tak na mladého Piráta zaklekl a prý požaduje 150 tisíc korun nebo stažení klipu. „Pro mě je svoboda slova zásadní a nebudu ustupovat nátlaku,“ odpověděl na výhrůžku Ferjenčík.

Co Jiřímu Strachovi vadí? Ferjenčík ve svém klipu použil motiv nebe. To je přece úplně absurdní. Copak někdo může mít patent na nebe? A netočila se pohádka Anděl páně za peníze ze státního rozpočtu? Je dobré, že stát podporuje kulturu. A pohádka je to moc hezká, ale Ferjenčík si ji zaplatil tak trochu sám. Za Piráta se postavili i jeho kolegové jako Zdeněk Hřib, který si v předvolební pirátské pohádce také zahrál.

Ať žije Šarapatka

Ferjenčíka se zastal i pan Zdeněk Šarapatka, muž, který vysoudil omluvu z Miloše Zemana a bránil Českou televizi před nájezdy těch, kteří ji chtějí zničit po slovenském nebo maďarském způsobu. „Jde o pokrytectví na entou. Chtít po Mikuláši Ferjenčíkovi peníze za krátký klip, co maně připomíná Strachovu pohádku, ausgerechnet natočenou z části za naše, je koruna trapnosti.“ říká pan Šarapatka o chování Jiřího Stracha. A má plnou pravdu. Jiří Strach by měl raději hájit svobodu slova. A je škoda, že pan Šarapatka dnes nesedí v Senátu, kam si ho Češi odmítli zvolit.

Anketa

Kdo má ve sporu o Ježíše pravdu?
Mikuláš Ferjenčík
31,3 %
Jiří Strach
68,7 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Zdroje: Profily Mikuláše Ferjenčíka, Zdeňka Šarapatky a Zdeňka Hřiba na síti X

Sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz