Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lukáš Pollert není žádná oběť cenzury. Křik o totalitě je úplně mimo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JasonCarswell, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Svoboda slova. Je cenná a je důležité, abychom ji všichni správně chápali.

Lukáš Pollert byl odstraněn z role čestného hosta charitativního běhu. Prý pro své názory. Cenzura? Ne, to rozhodnutí je zcela v pořádku. Ti, co křičí o totalitě, ten pojem zřejmě nechápou.

Článek

21. září se koná charitativní „Běh za hospic“, který pořádá charita v Červeném Kostelci. O akci se většina lidí dozvěděla až poté, co média jako Echo24 a Parlamentní listy zveřejnila články o tom, že byl z akce odstraněn lékař Lukáš Pollert. Olympijský vítěz a oceňovaný anesteziolog je v poslední době znám také jako šiřitel různých alternativních názorů, ať už se týkají covidu, Ruska, nebo něčeho jiného. To prý vadilo a proto organizátoři pozvánku pro Pollerta zrušili.

Organizátoři akce svůj krok vysvětlují obavami, že by čistě charitativní akce dostala politický kontext. Prý ne kvůli Pollertovi, ale kvůli lidem, kterým by jeho účast vadila. Tohle si naštvaní lidé vyloží jako úskok a lež, zatímco ti, kteří Pollerta rádi nemají, budou rozhodnutí chválit a chápat. A tady se dostáváme k meritu věci. Je špatné někomu takto zrušit účast na akci, protože si něco myslí?

Ano a ne.

Dezo a temnoblok teď z vyškrtnutí Pollerta dělá pomalu popravu a z Pollerta skoro oběť totality. Je to ale manipulace, ať už promyšlená, nebo nechtěná. Zrušení účasti Lukáše Pollerta v tomto případě není zásahem do svobody slova a určitě není krokem směrem k totalitě, jak to prezentují různí alt-right trollové a trotlové. Zásah do svobody slova a krok směrem k totalitě by to byl v případě, že by pokyn na vyškrtnutí Pollerta vyšel z oficiálních míst.

Odkud vyšel pokyn na vyškrtnutí Pollerta? Z ústředí oblastní charity v Červeném Kostelci. To není zrovna mocenské centrum státu. Chci tím říct, že když takové rozhodnutí udělá soukromá osoba nebo organizace, je to naprosto v pořádku. Naopak by bylo zásahem do svobody slova a projevem totalitního myšlení, kdyby v tom někdo chtěl charitě v Červeném Kostelci bránit.

Kdyby ale takový příkaz přišel třeba od ministra nebo jiného vysoce postaveného politika, třeba i komunálního, šlo by o skutečné porušení demokratických principů. Lukáš Pollert totiž není extremista a není mimo zákon. Je naopak dost inteligentní a schopný. Jen je rád středem pozornosti a proto říká divoké věci a provokuje. Někdy podle mě i za hranou, jako v případě řečí, které vede o Rusku.

S některou kritikou ale docela souhlasím. Pravdu mají nejspíš ti, kteří o vyškrtnutí Pollerta mluví jako o projevu postupující autocenzury. Je škoda se bát někoho pozvat nebo s někým mluvit jen proto, že má jiné a třeba i hloupé názory. Na druhou stranu organizátory chápu, pokud měli strach, že by jinak bohulibá akce mohla získat negativní pozornost. Je to prostě jejich právo.

Já si myslím, že to je škoda. Pollert tam nešel dělat politiku, ale pomáhat se startem charitativní akce. A to je správná věc.

Zajímalo by mě, co si o tom myslí samotný Lukáš Pollert. Nejspíš vůbec nic.

Anketa

Vadí vám, že organizátoři zrušili účast Lukáše Pollerta?
Ano, jsou to totalitní způsoby
22 %
Ano, je to zbytečné, šlo o charitu
10 %
Ne, je to jejich věc
58 %
Ne, jeho názory jsou závadné
10 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Zdroje:

https://www.echo24.cz/a/H4S6b/zpravy-domov-charita-zrusila-pozvanku-na-charitativni-beh-lukasi-pollert-obava-se-politicke-nasledky

Sociální síť X a bývalý novinář Petr Holec

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz