Hlavní obsah
Umění a zábava

Martin Kocián v Clash of the Stars překvapil. Místo trosky přišel sympaťák

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: "Meade Airman takes tap-out win in MMA bout" by Fort George G. Meade is licensed under CC BY 2.0.

Zápas v MMA, ilustrační foto

Když Českem prolétla zpráva, že se Martin Kocián, bývalý zpěvák kapely Lunetic, zúčastní turnaje Clash of the Stars, čekal jsem vše, jen ne to, co jsem dostal.

Článek

Pád z výsluní na úplné dno

O 47letém rodákovi ze severočeského Mostu mnozí z vás už dlouho neslyšeli a pokud ano, tak zejména v souvislosti s různými drogovými výstřelky. Martin Kocián, někdejší blonďatý lamač srdcí z kapely Lunetic, patří k našemu mládí. A tam, napadne leckoho, měl asi i zůstat. V poslední době si totiž dělal hlavně ostudu. Kolegové z kapely Lunetic ho po několika druhých šancích vyhodili a nikdo vlastně moc dobře nevěděl, čemu se Kocián věnuje. Tedy kromě drog. Jejich užívání bylo patrné z videí, kterými Kocián vždy jednou za čas rozvířil stojaté vody českého internetu.

Martin Kocián zkrátka působil jako člověk, který si svůj život nikdy nedokázal uspořádat. Nestálá kariéra, drogové problémy a různé eskapády, které podrývaly očividný talent. Já už jsem ho, přiznám se, natrvalo zařadil do kategorie zkrachovanců. Proto mě vůbec nepřekvapilo, když jsem se dočetl, že se Kocián přihlásil do turnaje Clash of the Stars.

Byznys s bizárem

Clash of the Stars je poměrně unikátní projekt. V rámci smíšených bojových umění (MMA) se tam v kleci utkávají různí podivní lidé, většinou influenceři, často buď slabší duchem, nebo právě lidé, kteří mají nějaké problémy s drogami. V této organizaci bojuje například také mladý Marek „Datel“ Valášek, kterému pro jeho dluhy lidé začali posměšně místo „influencer“ říkat „insolvencer“ nebo Václav Mikulášek, bývalý profesionální MMA bojovník, který i přesto, že už nemá profi sportovní formu, ční výkonnostně i nad ty nejzdatnější amatéry v turnaji. Bizár zkrátka přitahuje pozornost.

Foto: "UFC 229 Mixed Martial Arts" by br컞torres@gmail.com, Wikimedia Commons, Public Domain

Takhle vypadá profesionální zápas v MMA

Na tyto turnaje se dívají desítky až stovky tisíc lidí a utrácejí za to nemalé peníze. I já se rád pobavím pohledem na ten cirkus. V Clash of the Stars jsou ale i dobré příběhy. Třeba několik amatérských, ale poměrně rozumných sportovců. Na ně samotné by se ale tolik lidí nedívalo. V minulosti už v Clashi proběhl třeba souboj trpaslíků nebo polštářová bitva, případně formát „všichni proti všem“. A příště má bojovat starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Troska? Tohle nečekal nikdo

Pojďme ale k překvapení, které na turnaji, který se konal minulý víkend v Ostravě, zařídil „vyhořelý“ zpěvák Martin Kocián. Tenhle chlápek totiž ukázal, že v něm něco ohně ještě je. A i když se v turnaji většina lidí ztrapní, což právě přitahuje pozornost, on tak rozhodně neskončil.

Začneme jeho soupeřem. Tím byl asi o 15 let mladší Pavel Měsíček, známý jako „Pomalu Snejksi“. Bizarní a dříve docela vtipný človíček, který ale zřejmě také podlehl návykovým látkám. Mnoho lidí očekávalo, že se pobijí „dva feťáci“, případně ještě to, že starší Kocián dostane na budku.

Nic z toho se ale nestalo. Už na předzápasových přenosech, kde se obyčejně soupeři různě provokují a urážejí, bylo jasné, že zatímco Měsíček je pod vlivem nějakých látek, Kocián se mírnil. Na provokace svého soupeře reagoval s nadhledem a vlastně i docela vtipně. Navíc ukázal, že přes všechny problémy je na svůj věk v dobré formě a že je tělem i duší sportovec. V předzápasovém videu, které mapuje sportovní přípravu každého zápasníka, pobavil diváky lezením po štaflích nebo prací s lopatou. Během několika týdnů otočil očekávání fanoušků o 180 stupňů. Už jsme nekoukali na „feťáka, co dostane“, ale přemýšleli jsme, jak je možné, že tenhle člověk skončil tak, jak skončil.

Foto: "Untitled photo" by Tony A., Wikimedia Commons, CC BY 2.0.

Dan Severn, legenda MMA. O podobně vypadající pásy soutěží i zápasníci Clashe

Pár dnů před zápasem přišla špatná zpráva. Kocián prodělal zánět žlučníku a odvezli ho do nemocnice. Vzal to ale s nadhledem a jako chlap, řekl, že do zápasu půjde tak jako tak, čímž si získal spoustu těch, kteří o něm pochybovali. Z ničeho si nedělal hlavu a jeho bezstarostná nálada přinesla do jinak hodně agresivní show potřebnou nenásilnou zábavu.

Kocián vyhrál víc než jen zápas

Kocián a Měsíček zápasili podle pravidel boxu. Kocián v kleci svého soka umlátil během necelé minuty. Trefil jednu pěknou ránu za jeho ucho a soupeř odmítl dál pokračovat. Na Kociánovi bylo vidět, že má na svůj věk hodně svalů a očividně se na zápas poctivě připravoval. To moc nejde dohromady s tím, aby člověk lítal po nocích po barech a užíval kdejaké pochybné látky. To jeho soupeř asi zvolil opačnou cestu, měl nadváhu a byl evidentně nepřipraven.

Po zápase si Kocián vítězně vyskočil na klec a oslavil výhru s diváky. Žádná negativita, žádné fňukání, jen čistá radost a sympatický projev. Až si člověk klade otázku, jak je možné, že Martin Kocián dopadl tak špatně. V rozhovoru pro Top Fight prozradil, že odměnu za zápas použije ke splacení nějakých dluhů.

V organizaci Clash of the Stars jsou prý z Kociána nadšení. Nedivím se jim. Udělal přesně tu show, jakou si od něj slibovali. Jenže ne tak, jak jsme asi všichni čekali. Mysleli jsme si, že se budeme dívat na trosku. Místo toho jsme viděli sympatického chlápka, který se na nic nevymlouvá, uznává svoje chyby a snaží se prostě jen otočit svůj život k lepšímu. Moc bych to Martinu Kociánovi přál.

Anketa

Zvládne Martin Kocián otočit svůj život k lepšímu?
Ano, začne žít zdravě a vrátí se do Lunetic
44,8 %
Ano, ale jen napůl. A bude nás dál bavit v Clashi
20,1 %
Tohle byl jen záblesk, nevydrží to a neskončí dobře
25,1 %
Nemá šanci
10 %
Celkem hlasovalo 582 čtenářů.

Zdroje:

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/617957/kocian-z-lunetic-opet-zklamal-konci-skupina-uz-s-nim-nechce-nic-mit.html

https://www.top-fight.cz/martin-kocian-odhalil-jaky-plat-dostane-za-zapas-v-clashi-rad-bych-splatil-nejake-dluhy-a-aspon-45-dni-zustal-cisty-rika/

Sledování turnaje Clash of the Stars 8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz