Hlavní obsah

Mstivý Miloš Zeman ohlásil návrat do politiky. Patří ale na smetiště dějin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Haim Zach / Press Office of Israel, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Miloš Zeman

Miloš Zeman oslavil 80. narozeniny. Ne každý věřil, že k takovému okamžiku dojde. Miloše Zemana zřejmě oslava polila živou vodou. Jinak si jeho prohlášení, které médiím většinou uteklo, vyložit nejde.

Článek

Slib, že po konci prezidentského mandátu se stáhne do ústraní, pokud možno navždy, Miloši Zemanovi dlouho nevydržel. O dvoje narozeniny a několik žalob později tu máme Miloše Zemana, který chystá návrat. Alespoň to tak řekl na své narozeninové oslavě.

Tu mu jeho přátelé uspořádali v Hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou. Do reprezentativních prostor se skutečně sjely významné politické osobnosti z celé Evropy, tedy spíše z jejího východního, protiunijního a částečně proruského křídla. Nechyběl tak maďarský premiér Viktor Orbán, srbský prezident Aleksandar Vučič, slovenský premiér Robert Fico a jeho prezident Peter Pellegrini. Přijel ale také polský prezident Andrzej Duda. Ten hned druhý den schytal doma za svou návštěvu Zemanových narozenin náležitou a zaslouženou kritiku.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Viktor Orbán si Zemanovy narozeniny nenechal ujít

Proč? No právě kvůli složení tohoto podivného večírku. V Polsku to správně označili za „bál Putinových přátel“. Duda si na narozeninovou oslavu svého kamaráda, který až do roku 2022 velebil Putina, navíc zaletěl vládním speciálem. Prostě papalášské manýry, jak mají být.

Já bych ještě přidal, že to byl sjezd odmítnutých, tedy těch, se kterými se v Evropě nikdo moc nebaví a nechce je tam. Na oficiálních evropských akcích jsou pak spíše tolerováni a trpěni, třeba jako Viktor Orbán.

Podivnou sestavičku vtipně okomentovala europoslankyně Danuše Nerudová. „Potkají se Klaus, Zeman, Fico, Orbán, Babiš, Mynář či Xaver. To není začátek hloupého vtipu, ale oslava bývalé hlavy státu. Mordor, kterému se lidé při smyslech rádi vyhnou.“ U jejích slov bych jen chtěl připomenout, že tato dáma by byla mnohem lepší hlavou státu, než jakou kdy byl Miloš Zeman.

Foto: Studio F13, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na oslavě byl i Xaver, novinářský idol temnobloku

Já jsem bohužel na YouTube narazil na video z této oslavy, kde Miloš Zeman mluví. Prý to byl jeho narozeninový projev. Docela mě šokovalo, co Zeman svému publiku a skrze ono video i českému publiku sdělil. Nikde jsem zatím zprávu o jeho výroku neslyšel, tak mě napadlo, že se o něj s vámi podělím sám.

Touží Zeman po návratu a pomstě?

Docela se divím českým médiím, že na Zemanova slova skoro nikdo neupozornil. Už jednou totiž takto mluvil a pak to skončilo tím, že jsme ho měli deset let na Hradě. Před pár dny na onom videu Zeman hovořil tak, jako kdyby se do politiky chtěl opravdu vrátit. Jestli to bylo „nabuzením“ z oslavy, alkoholu a přátel, nebo šlo o skutečný plán, nevím. Ale mohu vám alespoň ocitovat, co přesně Zeman řekl. Zemanova citace je kurzívou.

Miloš Zeman: Začnu tím, že po ukončení druhého prezidentského mandátu jsem byl plně rozhodnut, že se vzdálím z veřejného života, budu si číst zajímavé knihy a ponechám veřejný prostor povolanějším. Vyjádřil jsem to tehdy na recepci na počest tehdejší maďarské prezidentky Kataliny Novak před početným auditoriem slovy: Ladies and gentleman, I do not say you good bye. I say you farewell. The game is over.

Situace se změnila. Podobně jako za komunismu, když jsem veřejně kritizoval zaostávání mé země díky neefektivní vládě, jsem bohužel i dnes nucen kritizovat zaostávání České republiky díky neschopné vládě mé země. A proto bych při setkání se svými přáteli skončil slovy: Ladies and gentlemen, the game is still going on! Děkuji vám za pozornost.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Miloš Zeman by rád zpátky do vrcholové politiky. Putina označil za šílence, ale „jen idiot nemění názory“

Já to vnímám jednoznačně. Zemanovi chybí moc, chybí mu zájem okolí. Chce se za každou cenu vrátit do politiky. A vždy, když se Miloš Zeman vrací do politiky, znamená to jediné. Jde se mstít za skutečná či domnělá příkoří. V roce 2013 se přišel pomstít za zradu během prezidentské volby o deset let dříve, v roce 2003. „Zeman dokola tvrdí, že je na Vysočině šťastný, že v žádném případě netouží po návratu do aktivní politiky a že se nehodlá nikomu mstít. Což znamená jediné: Zeman je hluboce nešťastný, po ničem jiném než návratu do politiky netouží a spřádá strašnou pomstu na nás všech,“ napsal k příležitosti Zemanových 80. narozenin komentátor Jindřich Šídlo.

Stejný motiv může mít Zeman i nyní. Pomstu a uchvácení moci. A také ukojení ega. Když Petr Pavel v roce 2028 nebude mandát obhajovat, jak už předeslal, vznikne jakési mocenské vakuum. A nikde není psáno, že se Miloš Zeman roku 2028 nedožije a že ho nebudou svrbět prsty, aby se znovu ucházel o Hrad. V té době to může být s Babišem a jeho vládou za zády. Lidé si už dvakrát Zemana zvolili.

Kdyby Zeman v roce 2028 opravdu kandidoval a opravdu vyhrál, pomstil by se tím nám všem hned natřikrát. Poprvé tím, že by to opět „natřel“ nenáviděné kavárně, novinářům a všem dalším, které nemá rád. Už jen tím zděšením, že kandiduje znovu. Bohužel totiž platí, že i bývalý prezident může kandidovat potřetí - jen ne hned po sobě. Neumím si představit, co by se dělo, kdyby nakonec Zeman, který do roku 2022 obdivoval Putina, vyhrál. A on by možná opravdu vyhrál, Češi jsou toho schopni. Pak už by byl čas nad tímto národem definitivně zlomit hůl.

Podruhé by se nám Zeman pomstil tím, že by se mohl zapsat do historických tabulek jako nejstarší prezident v historii. T.G.Masaryk abdikoval v roce 1935 ve věku 85 let. Zemanovi by v roce 2028 mohlo být 84. Pak už by mu stačilo vydržet jen chvilku, aby si polechtal ego takovým zápisem. Je to naprosto odporná představa.

Foto: File:Conversion of St Vladimir.pdf, Public domain, via Wikimedia Commons

T.G.M. S Václavem Havlem nejlepší prezident, kterého jsme kdy měli

Mezitím se samozřejmě o jeho zdravotní stav budou zasazovat čeští doktoři, které Zeman svým osobitým projevem díků pomlouvá ve své knize Spiknutí. Jako prezident by zase dostával nákladnou a nejlepší možnou zdravotní péči, o jaké se obyčejnému člověku může jen zdát.

A potřetí by se nám mohl pomstít tím, kdyby ve funkci prezidenta skonal. Pak by mu byl zcela jistě vystrojen státní pohřeb a Zeman by jel na lafetě skrze Prahu tak jako Václav Havel. Povinně by to vysílala Česká televize a plnilo by to čelní stránky všech novin. To by byl takový jeho veliký vztyčený prostředníček nám všem.

Anketa

Obáváte se, že se Miloš Zeman vrátí do politiky?
Ano
40 %
Ne
60 %
Ne, já se na to těším
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroje:

YouTube

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-na-zemana-byla-podana-dalsi-zaloba-opet-rekl-ze-sarapatku-vyhodili-256596

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-portret-velikana-milosi-zemanovi-k-osmdesatinam-s-laskou-261558

https://www.echo24.cz/a/HKGSj/zpravy-svet-zeman-narozeniny-80-oslava-ma-dohru-polsko-duda-bal-putinovych-pra

Síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz