Hlavní obsah

Ne, to neznamená, že Babiš není StBák

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucie Bartoš, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš

Dnes jsme se mohli dočíst, že Andrej Babiš a Slovensko došli ke smíru v kauze StB. Fascinující ale bylo, jak o věci referovalo médium, které Babišovi určitě nikdy nepatřilo.

Článek

Slovenské ministerstvo vnitra se ve vleklé kauze evidence údajné příslušnosti Andreje Babiše k StB s naším miliardářem dohodlo ve sporu o ochranu osobnosti. „Na základě tohoto soudního smíru ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB s krycím jménem Bureš v registračních protokolech s číslem 25085 a že vědomě s StB nespolupracoval,“ píše server Novinky. Babiš výměnou za toto prohlášení nebude požadovat žádné odškodné. To bude hodný.

Mám důvod dnešnímu slovenskému vnitru nevěřit. Ale o tom až později.

Připomeňme si, co o StB říkal sám Babiš. Když se v samém zárodku své politické kariéry objevil v ostře sledované televizní show Jana Krause, důrazně rozlišoval jakési dvě StB - tu zlou a tu normální. On prý psal hlášení pro tu normální. S tou zlou neměl nic společného, samozřejmě. Úplně vidím, jak se takhle sejde pár normálních soudruhů v křídle estébácké budovy vyhrazené pro ty hodné estébáky, a tam jim soudruh Babiš předává hlášení. Všichni se usmívají a pracují pro blaho národa. Mezitím se vedle v křídle vyhrazeném pro hnusnou StB scházejí nějaké zrůdy a páchají zločiny.

Důležité na tom je, že to rozlišení StB použil sám Babiš a že to řekl v době, kdy ještě jeho politická kariéra ani pořádně nezačala a měl kolem sebe mnohem méně soudů. Necítil se tak ohrožen. S vědomím toho je dobré jeho starý výrok vnímat. Babiš si myslel, že mu to projde, že jsou voliči hloupí.

Médium, které Babišovi „nikdy nepatřilo“…

Babišovi nepřekvapivě pomohl server Idnes. Na tom zpráva o Babišově smíru se slovenským ministerstvem vnitra visela docela dlouho na titulní straně. S titulkem Babiš byl mezi agenty StB neoprávněně, uznalo Slovensko a uzavřelo smír.

Jenže to uznalo Slovensko roku 2024. Slovensko, kde už neexistuje veřejnoprávní televize, protože ji Ficova vláda reformovala. Slovensko, kde Fico po atentátu na něj začal provádět tvrdé čistky všude tam, kde mu hrozilo nebezpečí. Takže samozřejmě i v silových složkách a justici. „Trochu mimo hledáček zůstalo dění v policii a justici, kde vláda podnikla další ofenzivní tah vůči vyšetřovatelům a státním zástupcům, kteří se v posledních letech zabývali vyšetřováním korupce představitelů strany Směr a jim blízkých,“ píše se v článku.

To ale nevadí. Velká zpráva na Idnes už vyšla, dlouho se zobrazovala statisícům čtenářů a už se to nedá vrátit. Je hotovo. A Babiš samozřejmě Mafru, kam Idnes patří, už dávno prodal, takže s tím nemá nic společného. Ani předtím neměl, to celé řídil svěřenský fond.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Fico má důvod k radosti, Slovensko je teď jeho

Jaký má Ficovláda na Slovensku efekt, je nasnadě. Nejvyšší soud najednou dochází k překvapivým závěrům v kauzách, ve kterých by to před Ficovou vládou možná dopadlo jinak. A proč by to mělo být v případě Babišova údajného členství v StB jinak? Je to vleklá kauza, která se náhle rozplete ve chvíli, kdy je u moci Fico… To samozřejmě jen spekuluji, ale bystrý čtenář si udělá obrázek.

Ficův vánoční dárek Babišovi a danajský dar Česku

Pro Babiše je krok slovenského ministerstva vnitra takový hezký předvánoční dárek od jeho pragmatického přítele Roberta Fica. Fico dobře ví, kdo v Česku za rok povládne. A kamarád, kterému jsem jednou pomohl, zase na oplátku pomůže jindy mně. O nezávislosti soudů na Slovensku si ve Ficovládě opravdu nedělám iluze.

Andrej Babiš samozřejmě takový článek potřeboval. Teď se jím může ohánět jako pomyslným štítem a říkat „v médiích to říkali, si to tam přečtěte“. Co na tom, kde to vyšlo a kdo to psal. Babiš to samozřejmě udělá hned při první příležitosti a bude to dělat pořád dokola. Čekám, že to využije do poslední kapky i v předvolební kampani za rok na podzim. A bude říkat, že o tom psala i další média. No, psala, ale trošku jinak. Aspoň v titulku.

Babišovi fanoušci to samozřejmě sežerou i s navijákem, pan velkotovárník je oběť justice a teď se dočkal spravedlnosti. Ale je to jinak, takže ještě jednou i pro ty pomalejší. Soudní spor ukončilo slovenské ministerstvo vnitra. Zrovna v době, kdy mu fakticky šéfuje Fico. Ukončilo spor, nerozhodlo nijak ve prospěch Babiše, jde jen o smír. Škoda, že spoustu voličů tady to zajímat nebude. Nebo jim to možná ani nedojde.

Že by pravda a láska nyní vítězila nad lží a nenávistí, to úplně neplatí. Alespoň ne na Slovensku.

Anketa

Je pro vás Andrej Babiš agent StB?
Ano
0 %
Ne
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-slovensko-se-dohodlo-s-babisem-ohledne-evidence-u-stb-40493951

https://www.echo24.cz/a/SZx6Y/babis-o-komunisticke-statni-bezpecnosti-psal-jsem-hlaseni-ale-ne-te-hnusne-stb

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/andrej-babis-agent-stb-slovensko-statni-bezpecnost.A241021_163913_zahranicni_dtt

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-ztraci-zabrany-slovensky-novinar-rika-jak-ficova-vlada-slape-na-plyn-257426

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-stastne-pondeli-jindricha-sidla-8-sezona-babis-prodal-mafru-ziskal-presne-to-co-chtel-245030

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz