Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevkusný bál Putinových přátel. Oslava narozenin byla přesným odrazem Zemanovy duše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kremlin.ru/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Miloš Zeman

Naštěstí už bývalý český prezident si o víkendu uspořádal oslavu 80. narozenin. Jací hosté, taková akce. Nakonec se jednalo o sjezd protievropských a často proruských politiků a céčkových umělců.

Článek

Miloš Zeman se svými přáteli o víkendu oslavil to, že se dožil 80 let věku. Chápu, že v jeho případě je to určitě důvod k radosti a přeji mu pevné zdraví. Nešlo si ale nevšimnout, že celá ta oslava byla přesným odrazem toho, kdo Zeman je a jaký byl posledních třicet let člověk a politik.

Zeman mnoho současných osobností nepozval. Třeba premiéra Petra Fialu, čímž se Zeman i pochlubil, jako by to byl nějaký úspěch. Asi dobře věděl, že Fiala by stejně nepřijel. Stejnou odpověď by Zemanovi asi dalo i mnoho známých osobností. Všichni ti, kteří si pamatují, jak Zeman jako prezident posiloval ruský a čínský vliv v zemi, jak bagatelizoval a stále bagatelizuje terorismus ve Vrběticích, jak snad šest let v kuse odmítal povýšit generála Koudelku, ředitele BIS, i přímluvám premiéra Fialy navzdory.

Foto: European Parliament, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Petra Fialu Miloš Zeman nepozval. Petr Fiala by stejně nepřijel

Do Hluboké nad Vltavou, kde se oslava konala v hotelu patřícímu velmi kontroverznímu podnikateli Tomáši Hrdličkovi, vyloučenému z ODS, se tak sjeli především zahraniční politici a také domácí céčkové a déčkové celebrity. Z elit málokdo. Ti, kteří přijeli, se samozřejmě za elity často považují, ale elitní je jen jejich míra příklonu k Rusku nebo míra patolízalství vůči Zemanovi. Přesně takovými lidmi se Zeman obklopoval během prezidentského mandátu a stejný zvyk zachoval i pro příležitost svých narozenin.

Zemanovi tak přijeli popřát maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico, jím v podstatě dosazený prezident Peter Pellegrini a ministr vnitra Robert Kaliňák. Takže muži, kteří v rámci EU fungují jako takové malé proruské výsadky, které všemožně komplikují soudržnost Unie při pomoci napadené Ukrajině.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Přijel jen kamarád vpravo. Ten nalevo teď nemůže, zatkli by ho

Dále přijel srbský prezident Aleksandar Vučič. Srbsko má k Rusku blízko „od nepaměti“. Z domácích politiků přijel Václav Klaus, kterého se Zemanem pojí odpor ke všemu proevropskému a liberálnímu. A v tom všem byl tak trochu jako pěst na oko polský prezident Andrzej Duda z Kaczynského ultrakonzervativní partaje PiS.

Foto: President.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

I z téhle dvojice přijel jen ten vpravo. Ten vlevo by se na to vykašlal. A ten vpravo to měl udělat taky

V zahraničních médiích i mezi evropskými politiky Zemanovu oslavu prohlédli úplně přesně. Jak připomínají novináři, polští vládní představitelé ji označili za „ples Putinových přátel“. Je to velmi vtipné a trefné označení. Duda to za svou návštěvu pěkně schytal. A to i proto, že se za ni zřejmě tak trochu styděl a chtěl ji utajit.

Duda sice přijel Zemanovi osobně potřást rukou a nechat si podepsat Zemanovu nejnovější knihu, ale návštěvou se nikde nechlubil. Ani v oficiálním programu, ani na sociálních sítích. Skoro jako kdyby se za svého přítele Zemana styděl. Nebo kdyby tušil, že Poláky návštěvou naštve.

Nic vlastně nevykreslí skutečnou „prestiž“ Zemanovy akce lépe než skutečnost, že polský prezident se na ni v podstatě potichoučku vplížil. Poláci si ale doma všimli a pořádně to rozmázli. Dobře vědí, že Zeman je proruský. Poláci přitom Rusy nemohou ani cítit. A Dudovi spočítali i to, že si na tuhle privátní akcičku zaletěl vládním speciálem. Možná by si pan Duda měl najít nové a lepší kamarády. Ulevilo by se mu.

Foto: Pejsek10, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Některým prezidentům zpívají Rolling Stones. Jiným Michal David

I na Zemanově oslavě narozenin ale zafungovala karma. Zahraniční hosty čekal opravdu speciální kulturní program. Pokud myslíme slovo „speciální“ ve smyslu „otřesný“. Hostům zapěl osmdesátkový kolotočář Michal David a také Yvetta Blanarovičová. Dále hosty oblažovala přítomnost Zemanova hradního ansámblu včetně Jiřího Ovčáčka, Vratislava Mynáře nebo omilostněného Miloše Baláka. Skutečně hvězdná společnost. Jen se mi nepodařilo zjistit, zda dorazil i Milan Rokytka.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vratislav Mynář nechyběl. Bohužel

Pojďte si se mnou připomenout, kdo přišel poblahopřát Václavu Havlovi k jeho 75. narozeninám. Z politiků Madeleine Albrightová nebo Karel Schwarzenberg. Z umělců Jaroslav Hutka, Magda Vášáryová, Michael Kocáb, Jiří Stivín nebo Ludvík Vaculík. Z dalších osobností třeba cestovatel Miroslav Zikmund, architekt Bořek Šípek. Tedy skutečná elita národa. Havel měl přátele i mezi světovými osobnostmi. Rolling Stones, Dalajláma, Lou Reed, Bill Clinton a mnoho dalších. Zeman nikoho takového nemá. Má Orbána a Putina. Cítíte ten rozdíl?

Anketa

Máte rádi Miloše Zemana?
Ano
12 %
Ne
13,2 %
Obdivuji ho
1,7 %
Hnusí se mi
73,1 %
Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vaclav-havel-oslavil-75-narozeniny-131303

https://cnn.iprima.cz/do-mrtvol-se-nekope-rekl-k-fialove-vlade-zeman-promluvil-o-knize-epitafu-i-super-samci-448803

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-zeman-k-vysetrovani-vrbetic-mam-stale-pochybnosti-o-ruskych-agentech-250947

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-fiala-u-zemana-lobboval-za-koudelku-nepomohlo-to-200203

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/milos-zeman-cina-investice_2303070900_vik

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-sraz-proruskych-politiku-polaci-reaguji-na-ucast-dudy-na-zemanove-oslave-261655

https://www.echo24.cz/a/HKGSj/zpravy-svet-zeman-narozeniny-80-oslava-ma-dohru-polsko-duda-bal-putinovych-pratel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz