Hlavní obsah
Sport

OH v Paříži hrozí fiaskem. Sabotáže, násilí a přísná omezení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ibex73, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Vítězný oblouk a olympijská vlajka

Obavy z možného narušení olympijských her se bohužel naplnily. A to ve více ohledech, než by bylo člověku příjemné. Paříž začala opravdu špatně.

Článek

Už před začátkem olympijských her se hovořilo o mimořádných bezpečnostních opatřeních ve spojitosti s tímto svátkem sportu. Paříž si už několik útoků v minulosti zažila a asi každý si pamatuje třeba nešťastný požár katedrály Notre Dame v roce 2019.

K několika zločinům ve městě došlo i krátce před začátkem olympijských her. Neznámý muž se pokusil zavraždit nožem taxikáře a u toho měl vyjadřovat podporu hnutí Hamas. U Champs-Elyséés jiný útočník pobodal minulý čtvrtek policistu. Na nádraží zase někdo pobodal vojáka. V článku od Seznamu se píše ještě o tom, že další muž najel s autem do kavárny. Není ale jasné, zda i toto byl úmysl.

Paříž se rozhodla vsadit na kartu „ukážeme lidem, že tu je bezpečno“. Starostka Anne Hidalgo se vydala zaplavat si do Seiny, jejíž špatnou hygienickou úroveň dříve mnozí kritizovali, a město sevřela přísná bezpečnostní opatření. Na každém rohu skupiny policistů. Seina a její okolí jsou uzavřené a bez speciální propustky se tam nedostanete. Velký propad návštěvnosti prý zaznamenala i francouzská muzea. Což může být dobrá zpráva, pokud se je chystáte navštívit a omezení vám tolik nevadí.

Foto: Anne Jea./Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Paříž slaví konání olympiády. Ale je za tím hodně obav a omezení

„Olympijské hry budou asi krásné, ale nejsou tu skoro žádní lidé. Na druhou stranu je asi normální, že posilují bezpečnost. Stálo to určitě pěkný balík,“ řekl Českému rozhlasu osmdesátiletý Pařížan. „Já bydlím na pravém břehu Seiny. Tam je to docela liduprázdné. Jsem překvapená. Nejezdí tam auta a není tam ani moc chodců. Takhle se mi Paříž líbí, je tam klid. Nejsem si ale jistá, jestli to takhle přesně zamýšleli,“ řekla Rozhlasu Pařížanka Sylvie.

Foto: David Monniaux, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Četníci na ulici v Paříži

Zdá se ale, že to k ničemu nebylo. Útoky se dějí. A hlavně, má být olympiáda bez lidí? Mají se na ní lidé cítit jako někde ve vězení nebo při letištní kontrole? Má pak vůbec smysl takovou olympiádu pořádat? A co se o Paříži z těchto zpráv dozvídáme?

Foto: Like tears in rain, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Stade de France bude hostit i letní OH

Omezení života ale postihuje i ty, kteří zrovna nejeli vlakem nebo nechtěli letět letadlem, ale jen chtějí normálně žít. Vše je oplocené, zamřížované, omezené, hlídané. Jako při válce. Doporučuji výmluvnou fotogalerii Seznamu.

35 tisíc policistů, 18 tisíc vojáků a policejní posily až z daleké Arábie. Zdá se, že to stačit nemusí. A zbyde tak jen hořká pachuť a neskutečně tvrdá bezpečnostní opatření a omezení, kterým se útočníci vyhnou. Zaútočí prostě jinde. Cílů je mnoho a nelze ubránit všechny, jak vidíme. Obávám se, že ať už by útočili islamisté, Rusové, nebo kdokoli jiný, když o to bude opravdu stát, tak uspěje.

Na olympiádu se samozřejmě budu dívat a budu přát nejen naším, ale také Francouzům. Hlavně to, aby se olympiáda odehrála bezpečně a v poklidu. Hrozím se opakování něčeho, k čemu došlo v roce 1972 v Mnichově. Že zahajovací den této olympiády neproběhl dobře, bohužel víme už teď, během časného odpoledne. Chybí mi pohodová atmosféra, jakou měly třeba olympiády v Sydney nebo v Aténách.

Foto: Pierre Blaché from Paris, France, CC0, via Wikimedia Commons

Paříž je krásná. Je nyní ale také bezpečná?

Anketa

Cítili byste se v Paříži v době konání OH bezpečně?
Ano
4,7 %
Ne
90,3 %
Nevím
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1417 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/tag/pozar-notre-dame-109613

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-tyden-do-olympiady-a-pariz-resi-serii-nasilnych-utoku-256250

https://www.irozhlas.cz/sport/olympijske-hry/pariz-pripomina-obrnenou-pevnost-bezpecnostni-opatreni-vylidnila-ulice-vstup-do_2407260819_ava

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-olympiada-parizska-policie-uzavrela-brehy-seiny-pristupne-jsou-jen-na-propustku-256076

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-parizska-nadrazi-v-noci-celila-zharskym-utokum-doprava-je-silne-narusena-256667

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-olympiada-fotky-ze-zablokovane-parize-jako-vezeni-beduji-mistni-pred-olympiadou-256588

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz