Hlavní obsah
Lidé a společnost

Olympijská kolekce vzbudila vlnu čecháčkovství. V Paříži s ní oslníme svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ibex73, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Prý je ošklivé, říkají škarohlídi. Český olympijský výbor slavnostně odhalil novou kolekci oblečení pro naše sportovce na OH 2024. Já říkám, že je to trefa do černého. Odvážné a módní kreace naštvaly jen zpátečníky. Tahle kolekce má „koule“.

Článek

Už za necelý měsíc to vypukne. Letní olympijské hry, to není jen oslava sportu, ale především svátek pro celou planetu. Všechny země, kromě těch, které rozpoutávají válčení a zabíjení, na jednom místě. Soupeření v přátelském duchu fair play, jak to má být.

K olympiádám už neodmyslitelně patří i pompézní zahajovací ceremoniál. Letos se odehraje v Paříži, která je odjakživa jedním ze světových center módy. A proto jsem nesmírně rád, že my Češi letos v Paříži představíme velmi odvážné modely.

Nové olympijské kolekci dominuje vyloženě francouzský prvek - trenčkot. Tak trošku připomíná i český baloňák, čímž krásně snoubí české a francouzské vlivy. Je zdoben motivy modrých jakoby inkoustových skvrn, které prý odkazují na sto let staré dílo malíře Vladimíra Boudníka. Ten se narodil v roce 1924, v roce, kdy se olympiáda v Paříži konala zatím naposledy.

Foto: KoeppiK, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Takto vypadá elegantní trenčkot na muži. Ten český olympijský bude odvážnější

Kolekci od mladého a nadaného designéra Jana Černého doplňuje také vkusné polo tričko s dynamickým barevným motivem české vlajky. To navíc v kalhotách plynule v modré pokračuje. Takže národovci by měli mít radost. Ale z nějakého důvodu ji nemají!

Takže na sociálních sítích se můžeme dočíst třeba to, že prý být originální za každou cenu není dobré, nebo že někomu kolekce připomíná spíše sovětskou módu z osmdesátých let. Jinému člověku zase moderní trenčkot připomíná flekatý župan z koupelny, další si dělá legraci, že prý takhle vypadali po laborkách z chemie. Jinde se zase nadává, že se prý designéři vyřádili a koho, že ta kolekce zastupuje, když má francouzské barvy. Nemá, to jen my a Francouzi prostě máme barvy podobné. A i o tom to celé má být.

Ale chápu, že lidi, kteří jsou zakrněli v opatrnosti, jinakost dráždí. Že je jim nepříjemná a nechtějí ji tolerovat. Pro ně by bylo nejpříjemnější a nejbezpečnější, kdyby naši sportovci v Paříži šli v nějakých obyčejných sportovních soupravách, nebo kdyby si vzali obleky a kostýmky. To by jim nevadilo, to by je neděsilo, na to by nenadávali. To jen ukazuje, jak moc tunelové vidění mají tihle lidé, když nechápou hlavní záměr. Tak si ho řekneme ústy tvůrce celé kolekce.

Foto: Yann Caradec from Paris, France, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Paříž je městem nekonečné elegance a krásy

„Myslím si, že je extrémně důležité, že můžeme jako malá země zaujmout výrazným, avšak velmi současným a relevantním lookem a upozornit na sebe,“ řekl designér Černý pro Novinky.cz. Stejně jako on se těším na to, jak moderní fúze baloňáku a trenčkotu vyzní v elegantní Paříži. Myslím si, že o naší kolekci se bude hodně mluvit, a to po celém světě.

Možná nejdůležitější je, co si o nové kolekci myslí ti, kteří ji v Paříži ponesou, tedy sportovci. Černý prý počítá samé pozitivní reakce. Sportovci jsou rádi, že je nikdo v Paříži nepřehlédne. A má pravdu. Zase jednou budeme celému světu na očích. Nové a průkopnické věci odjakživa vyžadovaly odvahu. A tu tahle kolekce má. Můžete tomu také říkat, že má „koule“. Jen počkejte, co na ni řeknou ve světě.

Anketa

Líbí se vám česká olympijská kolekce pro rok 2024?
Je nádherná a skvělá
25 %
Docela dobré
6,3 %
Nic moc
9,4 %
Je to hnus
59,3 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-cesi-na-olympiade-prekvapi-ve-francouzskych-trenckotech-40478476

Sledování diskuzí na sociálních sítích (FB, X)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz