Hlavní obsah
Názory a úvahy

Orbán se odvrací od Evropy. Poslední videa odráží jeho pohled na svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Vladimir Putin a Viktor Orbán

Něco mě ponouklo podívat se na sociální sítě Viktora Orbána. Zajímalo mě, co si myslí politik, který dnes tlačí na Ukrajinu kvůli ropě. Neměl jsem to dělat.

Článek

Býval disidentem. Stál na stejné straně jako Václav Havel, pomáhal Maďarsku shodit ruské okovy a otevřít zemi demokracii. O nějakých 35 let později opisuje kruh a vrací se do bodu, ze kterého koncem 80. let vyrazil - zpátky k náruči Ruska. Není to jen klišé - to je závěr, ke kterému jsem bohužel došel po zhlédnutí posledních videí z dílny maďarské továrny na image Viktora Orbána, kterou je jeho kanál na sociální síti X.

Orbán si v jakémsi bizarním záchvatu pocitu vlastní důležitosti začal hrát na evropského Donalda Trumpa. Nejprve do Maďarska přesunul konferenci amerických konzervativců CPAC, teď pro změnu bere Trumpův slogan MAGA (Make America Great Again) a dělá z něj MEGA (Make Europe Great Again). Do Trumpovy velikosti mu ale pořádný kus chybí.

Na Orbánově síti X najdete tuhle maďarskou verzi Trumpa se vším všudy - napínavá podkresová hudba, dynamický střih, jasné sdělení. „Evropa se vzdala ochrany vlastních zájmů. Dnes Evropa nedělá nic jiného, než že následuje politiku Demokratické strany USA, a to i za cenu vlastního zničení,“ říká Orbán. Jen trošku škoda, že svůj opravdový záměr prozradí hned v další větě. „Sankce, které jsme zavedli, poškozují základní evropské zájmy, zvyšují cenu energie a činí evropskou ekonomiku nekonkurenceschopnou.“ Aha, takže byste rádi zrušili sankce vůči Rusku. A to nám pomůže jak, když Putin spolkne Ukrajinu?

Co je to tedy za evropské zájmy, o kterých Orbán mluví? Asi si pod tím každý představujeme něco úplně jiného.

K těm sankcím ještě jedna věc. Jak správně poznamenal Petros Michopulos v podcastu Kecy a politika, sankce fungují, i když se od Máni a Jardy na vesnici šíří opačné informace. V hospodě se sice dozvíte, že kupujeme tu drahou ruskou ropu přes prostředníky dál, takže sankce nedávají smysl, už vám ale v té hospodě neřeknou to logické „Bé“, které řečeno být musí. Tedy že Rusové, když neprodávají svou ropu napřímo nám, tak nevydělají ty samé peníze, jaké za tu ropu Evropa zaplatí Tádžikům, Kyrgyzům, Kazachstáncům a kdo ví komu dalšímu. Každý prostředník si vezme svou marži. A když vidí, že prodejce (Rus) prodat potřebuje, marže může být o to vyšší. Rus tedy sankcemi skutečně trpí.

Na druhém videu hraje Orbán na tu nejlacinější strunu pro lidi, kteří mají strach z LGBTQ komunity. „Na světě není dost peněz na to, abychom své děti nebo vnoučata svěřili do rukou LGBTQ aktivistů. To je vyloučené,“ ujišťuje své maďarské voliče a kohokoli dalšího, kdo toto video uvidí s anglickými titulky. Následuje střih na malé dítě, které nadšeně skáče Orbánovi do náruče, střih, útoky migrantů na maďarské hranici. Skutečně krása. Už tu byl jeden takový rozhodný bojovník za normální svět a bezpečí pro děti. Teď bombarduje a dobývá Ukrajinu, jmenuje se Putin.

Za zmínku stojí i oficiální Orbánova stránka dostupná tady. Můžete se všechny hluboké myšlenky aktuálního předsedy Rady Evropské unie naučit nazpaměť i v angličtině. Tak třeba minulý týden se Orbán vydal na jakýsi studentský tábor, aby tam dospívajícím dětem vysvětlil něco o zániku civilizace. Článek má jemný název „POKUD SE EVROPA NEVZPAMATUJE, OCITNE SE V TÉTO VÁLCE SAMA“.

Orbán před studenty hovořil o procesu „fermentace míru“, čímž měl na mysli to, že Zelenskyj byl okolnostmi donucen zavolat Donaldu Trumpovi, že došlo k setkání ruských a amerických protějšků a že ukrajinský ministr zahraničí odjel do Pekingu. Nevím, jakou roli v tom přesně má hrát sám mírotvůrce Orbán. Ten si potom před mladými posluchači pomohl referencí ze skoro 30 let starého filmu The Matrix. „Orbán řekl, že rusko-ukrajinská válka odhalila pravdu stejně jako červená pilulka ve filmu Matrix,“ píše se v článku.

To vše v situaci, kdy už se Ukrajinci naštvali a odmítají dál posílat přes své území do Maďarska krvavou ropu, kterou Orbán kupuje od Putina. Že by snad volal Orbán po zrušení sankcí právě proto? Když to vypadá, plave a kváká jako kachna… Orbánův pohled na svět je z jeho videí jasný. Většině voličů stačí image silného lídra a někoho, kdo zemi ochrání před absolutním peklem. Tohle Orbán umí Maďarům prodat. Proč to ale prodává i v anglickém jazyce do ciziny, moc nechápu.

Tak či onak, od mladého prozápadního revolucionáře a příjemce Sorosova stipendia ušel Orbán opravdu velký kus cesty. Ale špatným směrem.

Anketa

Čí zájmy hájí Viktor Orbán?
Tradiční evropské zájmy
3,1 %
Tradiční ruské zájmy
75,2 %
Tradiční svoje zájmy
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2103 čtenářů.

Zdroje:

Účet Viktora Orbána na sociální síti X

Poslech podcastu Kecy a politika (autoři Michopulos, Pečinka)

Stránky Orbánovy vlády na https://miniszterelnok.hu/en/

https://zahranicni.hn.cz/c1-66098800-orban-v-mladi-dostal-stipendium-na-studium-v-oxfordu-od-george-sorose-ktereho-nyni-oznacuje-za-nepritele-penize-v-pocatcich-dostal-i-fidesz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz