Hlavní obsah
Aktuální dění

Orbánovi to Ukrajinci spočítají. Putinova krvavá ropa mu nebude k ničemu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: European People's Party, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Maďarský vůdce Viktor Orbán

Maďarský autokrat Viktor Orbán se už roky chlubí tím, že dováží levnou ropu a plyn z Ruska. A je tak levná, až nyní jeho Maďarsku hrozí energetická chudoba. Geniální!

Článek

Hrozí Maďarsku výpadky elektrické energie a nedostatek benzinu na čerpacích stanících? Podle renomovaného serveru Politico nyní Orbánův kabinet závodí s časem, aby takový scénář odvrátil. Je tedy podle všeho reálný. Pro Orbána by byl katastrofální zejména proto, že by v plné nahotě odhalil potěmkinovitost jeho ekonomického programu. Tu ale může na vlastní kůži pocítit každý, kdo má rád Maďarsko a jezdí tam na dovolenou. Nejen Budapešť, ale celá země pro turisty dost podražila. Mám na mysli hlavně restaurace, kde slušné jídlo stojí kolikrát kolem 6 000 forintů, to je v přepočtu asi 380 korun. Za běžný oběd pro dva včetně pití a kuvértu dáte klidně 1500. Forint setrvale slábne, a proto se některé podniky hlavně v oblasti služeb musí pouštět do časté úpravy cen směrem nahoru. Problém je, že pro Čechy začíná být jídlo v Budapešti i jinde v Maďarsku docela drahé. A Maďaři si prý mohou dovolit návštěvu restaurace jen zřídka – a to ještě nějaké „obyčejné“.

Možná vás překvapí, že v zemi, která má tak skvělé vztahy s Vladimirem Putinem, který jí tak může dodávat levnou ropu, stojí litr benzinu 40 korun, přesněji 39,70 Kč. To v drahém Česku stojí ten samý litr všude alespoň o korunu méně. To jsou mi paradoxy. Maďaři mají přitom podle informací Seznamu asi 70 % své ropy z toho levného a úžasného Ruska. Tak kde je chyba?

Foto: Globetrotter19, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Na benzinkách MOL je teď v Maďarsku docela draho. A benzinu je málo. Jak je to jen možné?

Orbán kupuje od Putina ropu za rekordní objemy peněz a jeho ministr zahraničí jezdí jako pejsek do Ruska, aby se s ním mohl Putin fotit a ukazovat, jak se s ním v EU „baví“. Orbán dovoz ruské ropy posílil a uzavřel nové smlouvy. Přes kterou zemi tato ropa teče? Přes Ukrajinu. A která země nyní nahlas říká, že chce uvalit sankce i na zbylé velké ruské dodavatele, kteří obchodují se státy EU? Ano, Ukrajina. Orbánovi by se tak mohlo stát, že ze dne na den kohoutky nic nepoteče a jeho slavné smlouvy s Ruskem, které vlastně ani nejsou levnější, budou úplně k ničemu.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Když Vladimir Putin prodává „výhodnou“ ropu, není to zadarmo

Orbán si také vůbec nepomohl svým „mírovým“ výletem do Moskvy, tedy akcí, která je pro Ukrajinu nepřijatelná. A Ukrajina se chce pomstít. Jak informuje Politico, maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pátek prohlásil, že ukrajinské opatření může ohrozit dlouhodobou energetickou bezpečnost Maďarska. „Ukrajinské orgány projevily ochotu najít řešení situace, ale tyto pokusy od určité doby slábnou,“ uvedl.

Pokud by se tak stalo, všechno v Maďarsku by skokově podražilo a dostupnost zboží a služeb by se kvůli nedostatku pohonných hmot povážlivě zhoršila. A neustále slábnoucí forint by to ještě zhoršil. Maďarům by pak třeba došlo, že neustálým volením Orbána se k blahobytu neprohlasují. Spíše naopak. Orbán nemá žádný velký plán, jede jen na efekt. Tahle krize s ropou a benzínem to jen dokládá. Bude nakonec důvodem Orbánova konce u moci jeho přátelství s Putinem?

Anketa

Zařídí Viktor Orbán Maďarsku blahobyt skrze kamarádství s Ruskem?
Ano
22 %
Ne
8,8 %
Zařídí jim tak akorát chudobu
69,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12848 čtenářů.

Zdroje:

https://www.politico.eu/article/hungary-fuel-crisis-ukraine-sanctions-russian-oil-imports-lukoil-central-europe/

https://www.wearedevelopers.com/magazine/hungary-average-salary

https://zpravy.kurzy.cz/770442-prumerna-mzda-cinila-43-941-kc-mezirocne-o-2-884-kc-vice/

https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices#google_vignette

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz