Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Proruská špíno,“ slyšel Ondřej Dostál. Zaslouženě? Názor si udělejte sami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Ondřej Dostál ještě v pirátských barvách

Proruská špína. Tak Markéta Gregorová označila právníka Ondřeje Dostála, který se stal europoslancem za komunistickou koalici Stačilo. Tak jsem se podíval, co pan právník běžně říká.

Článek

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová o Ondřeji Dostálovi řekla v televizním vysílání, že je, cituji, proruská špína. Výrok je pikantní i proto, že Ondřej Dostál byl před zhruba 3 roky pirátským kandidátem na ministra zdravotnictví, než se přebarvil do rudých barev koalice Stačilo (přebarvení komunisté), která letos vyprodukovala dva europoslance - jeho a Kateřinu Konečnou.

Rozmíška se stala ve vysílání CNN Prima News, když se řešilo cestování Rusů do Evropské unie skrze Maďarsko. Dostál tam v jeden moment uvedl, že pokud už se do EU měli dostat nějací „neonacisté, banderovci, mafiáni“, tak už tu prý dávno jsou. Řekl také, že by se Orbánovou geopolitikou, kterou označil za žádoucí, měli inspirovat evropští lídři. Gregorová se okamžitě ohradila proti tomu, aby Dostál „nenápadně“ naznačoval, že Ukrajinci prchající před válkou jsou neonacisté. A pak Dostála označila za „proruskou špínu“.

Je to málo? Je to moc? Na to vlastně stačí si poslechnout, co říkal Dostál hned poté. „Zrovna ministr Lipavský tady podporuje agitku banderovců a neonacistů z pluku Azov, takže asi tolik k tomu, co říká paní Gregorová.“ Takový ničím nepodložený výkřik do tmy a snaha spojovat hromadně ukrajinské uprchlíky s mafiány a zločinci. Dostál se pak ještě na síti X odkazoval na zprávu ministerstva vnitra, která ale hovoří o riziku, ne o tom, že se tak stalo. Také mluví o ruskojazyčných strukturách. Většina Ukrajinců ale mluví vlastním jazykem.

To ale není vůbec všechno. Z Dostála se evidentně v barvách Stačilo! stal odborník na geopolitiku obecně. Tady třeba kritizuje Fialovu vládu za to, že se postavila za napadené Izraelce. Prý genocida. A kdo to celé 7. října 2023 začal? Izraelci to nebyli, pane Dostále.

To samé Dostál opakuje do zblbnutí. Zde se například dožaduje pozornosti ministra Lipavského, když dokonce dokázal smíchat banderovce a Palestince do jednoho příspěvku. Ale na Dostálovy voliče to fungovat může, to ano. „To ale není politika ministra suverénního státu, nýbrž lokaje,“ obviňuje Lipavského. Přesně, jako to říká ruská propaganda. Ta tvrdí, že západní země jen slepě plní zájmy USA, ta říká, že Ukrajinci jsou kriminálníci, ta říká neustále pohádky o banderovcích. Nikdo jiný ne.

Chcete další příklad? Ale prosím! „Bc.Lipavský, nejnevzdělanější&nejneschopnější ministr zahraničí v celé Evropě, se rozhodl podpořit turné neonacistů z pluku AZOV,“ píše Dostál. K tomu přidává obrázek, kde dává Lipavskému do úst blesky po vzoru SS, jeho jméno píše švabachem a celé vyznění ladí do „nacistického“ hávu.

A kdo označuje západní politiky rutinně za nacisty? Ruští propagandisté. Největší Putinův hlásný trouba Vladimir Solovjov to dokonce dělá na kameru ve vysílání ruské státní televize. Protože Němci poslali Ukrajině tanky Leopard, navrhl, že útoky na Německo by měly být legitimní. „NATO chce bojovat tímto lstivým způsobem a předstírat, že nebojuje. Tak to určitě! A Pistorius se zapíše do dějin jako kretén, který přivedl Německo do zóny přímého ničení. A Scholz a Baerbocková! A německý lid se dozví, jaké nové nacistické vůdce vychoval a přivedl k moci,“ ulevil si.

Srovnejte si prosím výroky českého europoslance Dostála a třeba zmíněného propagandisty Solovjova. Je tam podle vás podobnost? Měla tedy Markéta Gregorová pravdu?

Anketa

Souhlasíte s hodnocením Ondřeje Dostála ústy Markéty Gregorové?
Ano
62,3 %
Ne
37,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 305 čtenářů.

Zdroje:

Sociální síť X

Sledování televize CNN Prima News

https://cnn.iprima.cz/proruska-spino-pustila-se-gregorova-do-dostala-on-ukrajinske-uprchliky-spojoval-s-neonacisty-443877

https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Ukraine

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-solovjov-vyzval-k-utoku-na-nemecko-atomovku-na-bundestag-hrmi-dalsi-propagandista-40420991

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz