Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozhodne Taylor Swift americké volby?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: iHeartRadioCA, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Taylor Swift (2024)

Snad nikdy neměl jeden umělec tak velkou kulturní, ekonomickou a zároveň politickou moc. Taylor Swift může rozhodnout o tom, kdo usedne v Bílém domě po Joe Bidenovi. Záleží na tom, co řekne.

Článek

Čtyřiatřicetiletá zpěvačka je pro mladou generaci asi tím nejznámějším umělcem vůbec. Držitelka 14 cen Grammy má na službě Spotify více než 100 milionů posluchačů měsíčně. Byla nejmladší umělkyní v historii, která sama složila a nahrála píseň, která ovládla hitparádu Hot Country Songs (už v roce 2007). Je nejmladším umělcem, který kdy získal Grammy za album roku (2010 ve 20 letech).

Stala se první zpěvačkou, která z trůnu písničkové hitparády sesadila sama sebe (2014), v hitparádě Billboard digital sales, která do velké míry v dnešní době nahradila soupeření v prodeji klasických desek, má nejvíce „čísel jedna“, celkem 26. Starší generaci může zajímat, že Taylor Swift sesadila po zhruba půl století písničku American Pie od Dona McLeana z pozice nejdelší písničky, která se v hitparádě dostala na první místo (píseň All too well, stopáž 10 minut, 2021). Asi není divu, že se Taylor Swift stala letos jen díky svým výdělkům z hudby dolarovou miliardářkou.

Rostoucí kulturní a hlavně ekonomická vliv Taylor Swift dostal i vlastní přezdívku - Swiftonomika. Její poslední turné The Eras Tour, které začalo vloni v březnu a skončí letos v prosinci, za prvních 60 koncertů vydělalo více než miliardu dolarů a podle Americké asociace cestovního ruchu bude celkový ekonomický dopad tohoto turné větší než 10 miliard dolarů. V zásadě jde o to, že místa, kde se odehraje další zastávku turné, pocítí pozitivní efekt - naplní se ubytovací kapacity, vyšší tržby mají i restaurace, taxikáři a obchody v okolí.

Foto: UltimateWarrior13, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Taylor Swift je fenomén dnešní doby

Má to i nechtěné efekty. V boji proti překupníkům lístků na koncerty, tzv. scalperům, se zašlo během tohoto turné tak daleko, až se „scalpery“ stali tak trochu sami fanoušci Taylor Swift. Vstupenky na její show se přeprodávaly i za desetinásobek prodejní ceny.

To vše snad pro ilustraci zájmu, jakému se Taylor Swift mezi mladými lidmi těší, stačí. Ještě přidám dvě čísla. Na instagramu ji sleduje 284 milionů lidí, na Twitteru 95 milionů. S tím už se dá ovlivnit i politika, jak určitě uznáte sami. Otázka je, jestli to může stačit na ovlivnění těch největších voleb na světě - amerických prezidentských.

Taylor Swift už má vyjádření podpory politikům za sebou. Můžu vám ukázat třeba tohle její provolání staré 6 let, ve kterém před americkými volbami Midterms, které se konají vždy v půlce prezidentského mandátu, podpořila Demokraty proti Republikánům. Konkrétně senátního kandidáta Demokratů proti republikánce Marshe Blackburn v jejím státě Tennessee. Tehdy to ale nestačilo. Vyhrála kandidátka Republikánů, hlavně proto, že nahrazovala oblíbeného senátora za stejnou stranu.

Tehdy Taylor Swift napsala:

„V minulosti jsem se zdráhala veřejně vyjadřovat své politické názory, ale vzhledem k několika událostem v mém životě a ve světě v posledních dvou letech to nyní vnímám zcela jinak. Vždy jsem volila a budu volit podle toho, který kandidát bude chránit a bojovat za lidská práva, která si podle mého názoru v této zemi všichni zasloužíme. Věřím v boj za práva LGBTQ a v to, že jakákoli forma diskriminace na základě sexuální orientace nebo pohlaví je ŠPATNÁ. Věřím, že systémový rasismus, který v této zemi stále vidíme vůči lidem jiné barvy pleti, je děsivý, odporný a převládající.

Nemohu volit někoho, kdo nebude ochoten bojovat za důstojnost pro VŠECHNY Američany bez ohledu na jejich barvu pleti, pohlaví nebo to, koho milují.“

Dnes je ale vliv Taylor Swift nepoměrně větší. Liberálně smýšlející Taylor Swift je pro rovnost pohlaví ve všech ohledech, pro rovnoprávné sňatky, pro přísnější zbraňové kontroly a proti rasismu. Z toho je celkem jasné, že jde v americkém systému dvou stran o voličku Demokratů. Fanoušci Taylor Swift, kterým se souhrnně říká Swifties, jsou převážně mladí lidé, kteří se o politiku tolik nezajímají. Spousta z nich už dorostla do plnoletosti. Je mezi nimi určitě mnoho těch, kteří k volbám půjdou jen, když je k tomu někdo vyzve. A také mnoho těch, kteří mohou dát na názor svého idolu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

V Česku se z celebrit k politice vyjadřoval třeba Zdeněk Svěrák

Zatímco u nás se umělcům za jejich politickou angažovanost a snahu změnit věci k lepšímu spíše nadává (Zdeněk Svěrák, Jiří Mádl a mnoho dalších), v Americe má prostě jejich hlas váhu. Dokonce až takovou, že umělec s dost velkým vlivem na mladou generaci by mohl být tím jazýčkem na vahách, který rozhodne o vítězi příštích prezidentských voleb.

Podle demografických průzkumů se jedná o v Americe hodně širokou skupinu lidí, mužů a žen je mezi nimi v podstatě skoro stejný počet, ze tří čtvrtin jde ale o bělochy. A to je důležité. Protože běloši jsou skupinou, která táhne volební šance Donalda Trumpa. U bělošských voličů vyhrál v roce 2020 Trump nad Bidenem v poměru 58:41. To je tak velký rozdíl, že by Biden nemusel vyhrát v žádném z padesáti amerických států.

Když už máte umělce, který má tak silný vliv na největší voličskou skupinu soupeře, stojí za to jej využít. A nebo aspoň prozkoumat. V roce 2020 Taylor Swift podpořila Bidena. A Biden pak vyhrál. Jenže mohla za to Taylor Swift? Analytici z Redfield & Wilton udělali zajímavou studii. Říkají, že už moderátorka Oprah Winfrey pomohla Obamovi v prezidentských volbách k milionu hlasů navíc.

Taylor Swift by podle výzkumu měla vliv na Harrisovce (Bidenovce) i Trumpovce, u těch druhých by nějakou část naštvala, což je pro celkový výsledek hodně důležité. Když podpora kandidáta víc lidí naštve než potěší, je k ničemu. Efekt Taylor Swift by byl nejsilnější u nejmladších generací, kde je pozitivní. 30 % z Generace Z by nejspíš podpořilo kandidáta, který získá souhlas Taylor Swift. Starší generace se doporučením celebrit tolik neřídí a podobné věci ji spíše naštvou. Proto analytici porovnali velikost všech skupin a došli k závěru.

Konečný verdikt analytiků je:

„Celkově naše zjištění naznačují, že podpora Taylor Swift by kampaň Joea Bidena nijak nezvýšila. Ve skutečnosti by ji mohlo ještě více poškodit.“

Takže asi zase nic. Možná opravdu platí, že by se umělci k politice neměli vyjadřovat. Ne proto, že by na to neměli právo, jak tvrdí škarohlídi, ale zkrátka proto, že to může fungovat opačně, než jak by oni sami chtěli. Je to tedy smutné, ale možná je taktičtější nedělat žádné velké akce a vyjadřovat se trochu neurčitě. I tím se dá vyjádřit chytře podpora, která zároveň tolik nepopudí voliče s jiným názorem. A přesně takhle se to už dlouhé roky dělá. Šikovná podpora celebrity může pomoct, nešikovná může uškodit.

Ti, kteří by rádi viděli výhru Donalda Trumpa, si uvědomují to samé. Bez vlivných osobností to nepůjde. Nemusí jejich hvězdu otevřeně podpořit, ale mohou jí třeba dát prostor. A proto se Donald Trump snad po 3,5 letech objevil na Twitteru, dnes už X, odkud byl předchozím managementem vyhozen kvůli útokům na americký Kapitol ke kterým došlo 6. ledna 2021.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Donald Trump si otevřel pusu na špacír na Muskově síti

Návrat Trumpa začal největší možnou show - rozhovorem na síti X s jejím majitelem Elonem Muskem. Pokud chcete, můžete si oba pány poslechnout zde.

Anketa

Mohou umělci jako Taylor Swift rozhodnout americké volby?
Ano
84,3 %
Ne
15,7 %
Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Zdroje:

https://www.prestigeonline.com/sg/lifestyle/culture-plus-entertainment/all-the-biggest-records-set-and-broken-by-taylor-swift/

https://blog.x.com/en_us/topics/company/2020/suspension

https://x.com/realDonaldTrump/status/1823144316014911820

https://edition.cnn.com/2021/12/04/entertainment/taylor-swift-don-mclean-record-flowers-cec/index.html

https://www.billboard.com/music/music-news/taylor-swift-forbes-billionaires-list-1235647690/

https://www.investopedia.com/swiftonomics-definition-8601178

https://time.com/6900208/taylor-swift-eras-tour-anniversary-stats/

https://www.billboard.com/pro/taylor-swift-eras-tour-fans-biggest-ticket-scalper/

https://en.wikipedia.org/wiki/Swifties#Demographics

https://ropercenter.cornell.edu/how-groups-voted-2020

https://www.nbcnews.com/politics/2020-election/taylor-swift-endorses-joe-biden-president-n1242483

https://redfieldandwiltonstrategies.com/can-taylor-swift-swing-the-us-election/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz