Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senát přestává být pojistkou demokracie. Andrej Babiš ho zkouší ovládnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vlada Republike Slovenije from Ljubljana, Slovenia, Public domain, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš pochopil, že Senát nemůže zničit, ale může jej postupně ovládnout

Andrej Babiš pochopil, že Senát nemůže zničit, ale může jej postupně ovládnout. Z výsledku voleb se může radovat hlavně on. Za dva roky už může platit, že Senát přestane být pojistkou demokracie.

Článek

Senát České republiky. Dlouhé roky byl pojistkou fungování české demokracie a mohli jsme na něj v tomto ohledu spolehnout. Drtivou převahu v něm měli zástupci demokratických stran. Čas od času se v něm sice objevil někdo jako Jana Zwyrtek Hamplová, Daniela Kovářová nebo Zdeněk Hraba, ale šlo jen o malý „výsadek“ dezolátů a ultra-konzervativců, který na fungování Senátu neměl velký vliv. V těžkých dobách, kdy zároveň na pražském hradě seděl Miloš Zeman a Poslanecké sněmovně velel Andrej Babiš, byl Senát tou jedinou efektivní hrází proti snahám temnobloku o privatizaci celé země.

Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Valdštejnský palác, sídlo Senátu ČR

Bohužel ale pozvolna dochází ke změně. Ať už vláda tvrdí cokoliv, tyhle senátní volby, bohužel, vůbec poprvé vyhrálo Babišovo hnutí ANO, které má nově o osm senátorů víc a devátého má „napůl“ se sociálními demokraty. Babiš už také hlásil, že hodlá své senátory pohánět k větší aktivitě. Podle mě je to signál, že Babiš chce dostat Senát do povědomí svých oveček. Tak, aby vyhrál i příště a přespříště.

Ještě není potřeba bít na poplach, vládě zatím zůstává jasná, byť slábnoucí většina, ale už letošní výsledek je jasným signálem, že ve vnímání voličů se něco opravdu změnilo. Voliči Babiše, kteří Senát většinou nenávidí, nebo je nezajímá, tentokrát přišli a volili i do horní komory parlamentu. Jen díky systému, ve kterém se obměňuje třetina personálního složení Senátu každé dva roky, nedošlo k tomu, že by vládní koalice o většinu v Senátu přišla. Došlo ale k mírné změně poměru sil, která se může už za dva roky stát změnou zásadní a třeba i trvalou.

Babiš totiž zjistil, že Senát, který chtěl dlouhé roky spolu se Zemanem zrušit, protože byl proti nim a překážel jim, může zneutralizovat jinak. A vlastně pohodlněji. Prostě jej ovládne, nebo do něj alespoň protlačí tolik svých nohsledů, aby mu zamezil v efektivním fungování. Letošní volby a jejich výsledek Babišovi ukázaly, že to půjde. A jeho výsadek v Senátu se už brzy určitě dá do práce. Senát bude od nynějška trochu jiný.

Foto: Krokodyl, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Jednací místnost Senátu se pozvolna začíná plnit poslušnými dělníky Andreje Babiše

Jaké změny to budou, lze tušit. Malou sondu do duše nových senátorů totiž už máme. Projekt Euro v Česku se zeptal před druhým kolem všech kandidátů, jestli by byli pro přijetí eura. O tom, jakou měnu budeme v budoucnu používat, totiž bude kromě Poslanecké sněmovny rozhodovat právě také Senát. Dnes je již zcela zřejmé, že otázka eura je jednou z těch, která mezi lidi kreslí jasnou dělící čáru. Většinou platí, že podle odpovědi na tuto otázku můžete odhadnout i mnoho dalších postojů člověka, nebo minimálně to, zda je spíše liberální, nebo konzervativní, zda je proevropský nebo protievropský.

Sonda projektu Euro v Česku nedopadla moc dobře. Z těch nově zvolených senátorů, kteří odpověděli, je PRO PŘIJETÍ eura šest, konkrétně Přemysl Rabas za SEN21, Pavel Fischer a Břetislav Rychlík za TOP 09, Ondřej Lochman a Hana Žáková za STAN a trochu překvapivě také Jan Tecl za ODS. PROTI PŘIJETÍ se ale vyslovilo také šest nových senátorů. Jsou to Zdeněk Hraba a Martin Červíček za ODS, Jan Schiller (sic!), Tomáš Navrátil a Martin Bednář za ANO a také Róbert Šlachta za Přísahu. Výsledek je o to horší, že tito senátoři budou v horní komoře parlamentu příštích šest let, což je časové okno, kdy k hlasování o přijetí eura může reálně dojít. Mnozí z těch, kteří jsou euru nakloněni, mohou za dva roky skončit a jejich místa mohou zabrat další spojenci Babišova byznysu.

Senátorský klub ANO a SOCDEM jde z 6 křesel na 13. K nim můžeme přičíst určitě ještě protivládně naladěné Janu Zwartek Hamplovou a Danielu Kovářovou a také Róberta Šlachtu z Přísahy, který sice porazil ve druhém kole kandidáta ANO Janulíka, ale to je vlastně prašť jako uhoď.

Ano, musíme si také zvykat na jedno zvláštní slovní spojení. Senátor Šlachta. Ten Šlachta, který přinesl pád Nečasovy vlády a je tak přímo zodpovědný za vzestup Andreje Babiše. Že je takový člověk senátorem, to budu trávit hodně dlouho. A politici ODS asi také. Je to něco jako europoslanec Dostál. Nebo další nová senátorka, Mračková Vildumetzová. Ta dokonce v sokolovském okrsku vyhrála v prvním kole, když drtivým způsobem sesadila stávajícího senátora za STAN Balatku. V demonstraci síly ANO pokračuje tím, že Vildumetzovou chtějí za místopředsedkyni Senátu. Inu, časy se mění, zvykejme si na nový Senát. Co platilo, už neplatí.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Senátor Šlachta. Jak vám to zní? Zvykejte si

Šokující výsledek je i v Teplicích, kdysi baště ODS díky konzervativci Kuberovi. Dnes tam prohrál kandidát ODS Hamza, Kuberův náhradník, s kandidátem ANO s příznačným jménem Schiller. Sofiinu volbu měli voliči na Benešovsku, kde nakonec vyhrál ultrakonzervativec Zdeněk Hraba nad exministryní Helenou Válkovou za ANO. Kdybych tam bydlel, asi bych s těžkým srdcem také volil Hrabu. Všichni tito senátoři jsou proti euru a lze očekávat, že budou zastávat výrazně konzervativní postoje. U těch, kteří jsou v Senátu v dresu ANO nebo Přísahy, se poslušnost k Babišovi očekává. „Do postele“ ale s pátým nejbohatším mužem Česka mohou vlézt i ti z ODS a odjinud, když k tomu bude vhodná příležitost.

Abych to shrnul, Senát může po příštích volbách za dva roky, až obmění další třetinu osazenstva, být už více či méně poslušný Babišovi. A to je velmi nebezpečná situace. Kdyby v Senátu dosáhl prosté, nebo dokonce ústavní většiny byznysový projekt Andreje Babiše a jeho budoucích koaličních spojenců, mohli bychom se dočkat vývoje jako v Maďarsku nebo na Slovensku. Tedy úprava české ústavy a zavedení nových pořádků.

Voliči se v době nekontrolovatelného šíření dezinformací stávají snadnou obětí populistů, což jsme naposledy viděli o povodních, které se také promítly do výsledku krajských a senátních voleb. Politici nezvládají svou roli, tedy věcně komunikovat své záměry k občanům. Výsledkem je, že Babišovo ANO ovládlo rozhodování v krajích a uhrálo těsnou výhru v Senátu, kde dosud vždy dostávalo na frak.

Inspiraci musíme hledat na Západě a určitě ne v tom, co se stalo na Slovensku nebo v Maďarsku, kde došlo k naprostému rozvratu demokratických institucí, soudnictví a veřejnoprávních médií. Slováci a Maďaři se vydávají cestou, po které my jít za žádnou cenu nesmíme. Jenže za rok Babiš nejspíš vyhraje parlamentní volby a pak se bude hrát o všechno v těch často nejvíc přehlížených volbách, tedy ve volbách do Senátu. Voliči vládní koalice si to musí uvědomit, než bude pozdě. Letošní účast byla tragických 17,5 %. Babišovi stačí za dva roky nenápadně aktivizovat část svých voličů, a země je jeho.

Anketa

Obáváte se, že Andrej Babiš v budoucnu ovládne Senát?
Ano
43,4 %
Ne
56,6 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/sekce/volby-do-senatu-241

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-senatu-babis-muze-slavit-poprve-vyrazneji-uspel-v-boji-o-senat-261595

https://medium.seznam.cz/clanek/euro-v-cesku-o-tom-kdy-prijmeme-euro-rozhodne-i-druhe-kolo-senatnich-voleb-88825

https://www.e15.cz/nejbohatsi-cesi-a-slovaci

Sociální síť X

https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-senatu-fiala-jednoznacne-jsme-jako-vlada-vyhrali-40490872

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zrusit-senat-premier-i-pravice-jsou-proti-ano-souhlasi-komuniste-chteji-referendum-109162

https://www.echo24.cz/a/HTvBC/zpravy-domaci-ods-nebude-branit-mrackova-vildumetzova-mistopredsedkyne-senatu

https://www.echo24.cz/a/HTvBC/zpravy-domaci-ods-nebude-branit-mrackova-vildumetzova-mistopredsedkyne-senatu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-dezinformace-o-povodnich-zacalo-to-uz-za-sucha-rika-reporter-260404

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz