Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fico vrací Slovensko před rok 1989. Udělá Babiš za rok to samé s Českem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Robert Fico si dělá, co chce

Robert Fico na Slovensku zlikvidoval lídra opozice před zraky všech voličů. Takto končí demokracie. Podobný scénář může čekat už za rok i nás. Zabránit mu půjde jedině u voleb.

Článek

Co se stalo na Slovensku

Slovensko prožívá demontáž demokracie v přímém přenosu. Slovenský parlament, ve kterém má většinu Ficova koalice, odvolal lídra opozice Michala Šimečku (PS) z funkce místopředsedy. Hlasování bylo tajné, aby nebylo možné přesně určit, kdo pro takový čin zvedl ruku. O bizarním návrhu na odvolání Šimečky ale odmítly opoziční strany vůbec hlasovat.

Je to neklamná známka pokračujícího přechodu k autokracii u našich východních sousedů. Když jsem nedávno psal o tom, jak slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová odvolává nepohodlné ředitele státních institucí, bylo mi jasné, že tím to nekončí. Po médiích, soudech a kultuře dorazily čistky i do politiky.

Palebná příprava pro odstranění Šimečky probíhala celých několik týdnů před samotným činem. Do médií se dostávaly zprávy o tom, že členové Šimečkovy rodiny měli údajně čerpat do svých neziskovek vysoké dotace nebo že Šimečka zneužívá protivládní demonstrace, aby tento „rodinný byznys“ ochránil. Jsou to nesmysly, protože demonstrace se konají na protest proti ohýbání práva v podání Ficovy vlády, ale to Fica ani jeho voliče nezajímá. Je zajímá upevnění moci bez ohledu na zákony a morálku. Takto končí demokracie.

Foto: Progresívne Slovensko, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Michal Šimečka byl odvolán z pozice místopředsedy Sněmovny. Protože Fico může

A komická tečka na závěr. Poslanci po likvidaci Šimečky přistoupili k hlasování o dalším návrhu. Zvýšení DPH z 20 na 23 procent. Návrh prošel, ale mnoho Slováků si toho všimne až u nákupů. Teď všechno překrylo odstranění Šimečky.

Otázka je, co přijde příště. Proběhnou ještě vůbec na Slovensku svobodné volby? Pokud by se Slovensko dále mělo proměňovat v polomafiánský stát bez vlády práva, doufám, že Evropská unie zakročí stejně, jako tomu bylo v případě Maďarska. Pro Slovensko vidím naději v tom, že Fico svou neobratností dostal Šimečku do role mučedníka. Každý totiž vidí, že odvolání místopředsedy Sněmovny za takto malicherné důvody je jen pomstou. I Šimečka už Ficovi slíbil, že ho ve volbách porazí slovy: „Pán Fico, môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nemôžete odvolať lídra opozície. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času.“

A co se může stát v Česku

Špatnou zprávou je, že podobný vývoj může nastat i u nás v Česku. A to poměrně brzo. Už za rok budou parlamentní volby a přiznejme si, pro vládní koalici to teď nevypadá úplně nejlépe. Ze Sněmovny by vypadla TOP 09, naopak by se do ní dostali Motoristé a také Přísaha. ANO by mělo přes 30 procent. Andrej Babiš, pokud se něco zásadního nezmění, bude za rok sestavovat vládu vcelku s lehkostí. I bez SPD by Babišova trojkoalice měla okolo 109 křesel.

Pak by čistky s největší pravděpodobností začaly. Ve jménu boje s „neomarxismem“, „Green Dealem“, „Bruselem“, dosaďte si, co vás napadne. Hlavně, že by se to líbilo Babišovým voličům. Ti by si totiž ty čistky také přáli. Není náhoda, že už před lety vznikl „Matochův seznam“ nepohodlných novinářů v ČT. Se jmény jako Železný, Wollner, Fridrichová, Moravec. A od doby, co se generálním ředitelem ČT stal Jan Souček, se v ČT mnohé změnilo. Z té čtveřice výrazných novinářů už zbývá odstranit jen Václava Moravce. Je to důkaz, že když opozice může zaškodit, tak zaškodí. I teď, když Česku vládne někdo jiný. Tak co si myslíte, že Babiš a spol. udělají, až povládnou? Že budou jiní než Fico?

Ale jděte. Provedou úplně stejné čistky. A jejich voliči jim za to ještě zatleskají.

Takže jděte k volbám.

Anketa

Bojíte se, že Česko po volbách 2025 nastoupí slovenskou cestu?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 4410 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-pokuta-pro-madarsko-40476150

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/simecka-uz-neni-ve-vedeni-slovenske-snemovny-vladni-strany-jej-v-tajnem_2409171301_pj

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-volby-by-vyhralo-ano-poprve-by-se-do-snemovny-dostali-motoriste-260346

https://hlidacipes.org/ondrej-neumann-matochuv-seznam-aneb-proc-hvezdni-moderatori-mizi-z-obrazovek-ceske-televize/

Sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz