Hlavní obsah
Sport

Slováci nám na EURO ukázali cestu. Je čas na zahraničního trenéra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: smanases, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Slováci se s italským koučem trefili

Po EURO 2024 je jasno. Český tým neobstál, skončil poslední ve skupině a někteří experti jeho vystoupení hodnotí jako vůbec nejhorší na turnaji. Zato Slováci málem postoupili mezi osm nejlepších, když trápili Anglii. Stačilo jediné: Trenér z ciziny.

Článek

Česká účast na EURO byla zklamáním, a to jsem ani žádná velká očekávání neměl. Tým Ivana Haška propadl i s Gruzií a skončil s jediným bodem poslední. Ničím jsme nezaujali, kromě toho, jak špatné to celé bylo. Navíc po turnaji neproběhla žádná sebereflexe. Ivan Hašek pokračuje jako hlavní kouč, prý kvůli Lize národů. Asi aby se nezkazily výsledky, nebo jak to na svazu myslí. Odvolávat ho teď nebudou.

Vyléčit nás mohou Slováci

Lék pro nás nemocný fotbal ale možná mají naši menší bratři ze Slovenska. Ti totiž dostali za málo peněz hodně muziky. Jejich tým bez výrazných hvězd vedl poměrně neznámý italský trenér Francesco Calzona. A Slováci zase čarovali. Nebýt té nešťastné akce z 5. minuty nastaveného času, poslali by domů vicemistry Evropy z Anglie. Ve skupině předtím porazili Belgii.

Foto: Mohammad Moussa, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ivan Hašek u české reprezentace zklamal

Možná se na to trošku zapomíná, ale Slováci jsou v poslední době fotbalově docela úspěšní. Dvakrát menší stát než my, ale mají za sebou účast na MS 2010, EURO 2016, 2020 a 2024. Mistrovství světa bylo úspěšné, protože postoupili ze skupiny a vyřadili tehdejší obhajující mistry světa z Itálie a jen těsně pak podlehli supersilným Nizozemcům, kteří brali stříbro. EURO hráli třikrát v řade a jen jednou, v roce 2016, neprošli ze základní skupiny. To je prostě dobrý výsledek.

V hokeji to přece šlo!

Je čas přestat být tak úzkoprsí. Vždyť v hokeji to šlo! Fin Jalonen pro nás získal po dlouhých letech bronz, na který pak hokejisté letos navázali zlatou senzací. I Slováci mají v hokeji zahraničního kouče. To přece není žádná ostuda, ale naopak. A určitě by se našla spousta výborných trenérů, pro které by byla čest trénovat naše národní barvy a určitě by pro jejich úspěch udělali maximum, i když jsou odjinud. I letošní český ligový mistr, Sparta Praha, získala titul díky kouči z ciziny. Brian Priske si titulem ve Spartě získal kromě fanoušků také věhlas a s ním i blyštivé angažmá v top týmu z Nizozemska. I česká reprezentace by mohla kvalitním a ambiciózním trenérům z ciziny sloužit jako odrazový můstek k absolutní špičce.

Na tom není nic špatného. Mnohem horší je ta zatuchlost, která u české reprezentace převládá dnes.

Anketa

Vadil by vám u kormidla českých fotbalistů zahraniční trenér?
Ano
7,7 %
Ne
22,4 %
My ho nutně potřebujeme!
69,9 %
Celkem hlasovalo 442 čtenářů.

Zdroje:

Sledování zápasů na EURO 2024

Historické výsledky Slovenska ověřeny na Wikipedii

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz