Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smutný konec Jarka Nohavici. Je z něj hvězda okraje společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jacek Proszyk, CC0, via Wikimedia Commons

Příčovy, mekka dezolátů

Už to je tradice. V Příčovech se každé léto u ruiny zámečku schází ti, kterým nevoní dnešní pořádky. Letos se měl zúčastnit i režisér Jiří Strach. Po varováních si to rozmyslel. „Hvězdami“ letošního srazu jsou Jarek Nohavica a Miroslav Ševčík.

Článek

Sraz těch, kterým se dá zjednodušeně říct „hvězdy temnobloku“, se podle organizátorů nazývá vznešeněji - „vlastenecké setkání“. Na stránkách pořadatelů se to hemží českými barvami a důrazem na národ. Stačí ale na webu strávit pět minut, aby člověku došlo, o co přesně ve skutečnosti jde.

Stejně mě ale program pobavil. Začíná se, jak jinak, mší svatou. „Mše svatá v tradičním obřadu latinsky byla letos bohužel zakázána pražským arcibiskupstvím,“ upozorňují hned v další větě pořadatelé. Asi už na Jana Graubnera byla tahle akce moc.

Foto: cs:ŠJů, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Příčovy. Každoroční dějiště této „slavnosti“

Pak je na řadě diskuzní panel s názvem „Jak vše přežít a nezbláznit se?“. Podle mě už je pro účastníky pozdě. Tohle téma před nimi letos probrali covidový aktivista Jan Tománek, kdysi dobrý komentátor Českého rozhlasu Ivan Hoffman, jakýsi Milan Vidlák a ekonom Miroslav Ševčík, který byl odvolán z funkce děkana na VŠE.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jan Graubner

Kdo se zvládne nezbláznit, toho čeká druhý panel. Ten už je na oblíbené téma dezolátů - ruská invaze na Ukrajinu. Jen tady si to asi říkají jinak. K válce tam měl mluvit zakladatel Národní domobrany Marek Obrtel, agent StB Petr Markvart, bývalý diplomat Petr Drulák a „analytik“ Jaroslav Štefec. Tato kvalitní debata nesla název „Americkoruská válka na Ukrajině“. Tak si asi dovedete představit, co se tam mohlo vyprávět.

Další odstavec mě ale překvapil. Na téma propojení kultury a politiky v Příčovech diskutoval s Vítězslavem Jandákem bard a ostravská legenda Jarek Nohavica. Vím, přijal medaili od Putina a na začátku ruské agrese na Ukrajinu ji odmítl vrátit. Že ji má za zpívání. Divné, hodně lidí ho odsoudilo, asi i právem. Ale tu medaili dostal v roce 2018. A umělci to občas mají „jinak“, říkal jsem si. Prostě je hrdý, že ocenili jeho tvorbu i v Rusku, odkud čerpal často inspiraci. Když je to o hrdosti, jasně, že se medaile nevzdá.

Foto: Jacek Proszyk, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Písničkář Jarek Nohavica

Kdyby jim do těch Příčov jel jen zahrát… Ale tím, že Nohavica jede do Příčov jako řečník, zcela jasně ukazuje, že moc dobře ví, co dělá. Že to „má jinak“ ne jako umělec, ale jako člověk. Že to není o umění, ale o světonázoru. Jarek Nohavica prostě s tím pohledem okraje společnosti, že Rusové jsou jakási oběť Ameriky, že válka na Ukrajině má jiné důvody, než jaké slyšíme v mainstreamu, že se vracíme v EU do totality, souzní. Možná ne se vším, ale rámcově to tak prostě bude.

Nohavica to dělá na akci, kde svoje knihy prodává třeba odsouzený antisemita A.B. Bartoš. To není jen akce lidí, kteří potichu nebo víc nahlas souhlasí s Ruskem. Je to i akce lidí, jako je Bartoš. To už je opravdu úplný okraj společnosti, na kterém chce být jen málokdo.

Třeba režisér Jiří Strach, který se netají svými konzervativními názory, měl původně v Příčovech vystupovat také. Pozvali ho, on pozvání přijal. Až později, když někteří z nás varovali před tím, co jsou Příčovy ve skutečnosti za akci a kdo se tam schází, Strach svou účast zrušil. Jemu došlo, jak špatně to vypadá.

Foto: Draceane, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jiří Strach účast zrušil

Zůstali holt jen opravdoví „dezoláti“, více či méně skrytí fanoušci Ruska a soudem uznaný podněcovatel nenávisti vůči Židům.

Ale nic z toho teď nevadí. Jarek Nohavica už je zase hrdina. Jeho věrní milují jeho statečnost, pevnost názorů a to, že mluví jejich řečí. Jen tentokrát je to rusky.

Anketa

Máte rádi Jarka Nohavicu?
Ano
62,8 %
Už ne
26,5 %
Ne
10,1 %
Už ano
0,6 %
Celkem hlasovalo 60135 čtenářů.

Zdroje:

https://www.vlasteneckesetkani.cz/

https://echo24.cz/a/StPSy/nohavica-medaili-od-putina-nevrati-udela-vsak-koncert-pro-ukrajinu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz