Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zahoďme na chvíli spory a pomáhejme si. Velká voda hrozí zopakovat roky 1997 a 2002

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Zprávy o silných deštích, které mají přijít koncem týdne, by měly každého v nížinách varovat. Kdo je připraven, není překvapen. Je možné, že Česko čekají další hrozivé povodně jako v letech 1997 a 2002.

Článek

Často se důležité a zajímavé informace dovídám na sociálních sítích. Teď tam meteoroložka Taťána Míková upozornila na nebývale intenzivní srážky, které mají republiku čekat koncem týdne. Nejhůře na tom bude podle všeho Morava, ale vydatný déšť bude panovat takřka na celém území republiky.

Někteří čtenáři měli ze zpráv o dešti radost, kvůli suchům, která trvají už delší dobu. Mě ale napadlo - to jsou docela velké srážkové úhrny na jediný den, to může dělat neplechu. Podíval jsem se, jestli k tomu paní meteoroložka píše něco víc. A opravdu, jednomu takovému nadšenému čtenáři poslala varování. „Jestli bude chodit jen jednou za měsíc a v tomhle množství, tak bude těžko obyvatelná i spousta míst v Česku.“ Někdo tam pak paní Míkovou nehezky urazil. I jemu odpověděla. „No jasně, a takhle jak na to čekáte, místo abyste plnil pytle pískem, když je na to čas, promarníte šanci něco zachránit.“ Nevím jak vy, ale já si od paní Míkové, která tomu rozumí, a kterou jsem roky sledoval v televizi, poradit nechám rád. Asi si všichni pamatujeme, co voda umí.

Po sociálních sítích naštěstí zareagovala i média. S tím, jak se zpřesňují předpovědi, se v médiích se dnes už dočteme stále podrobnější varování o tom, co se o víkendu může přihodit. Kdo může, měl by využít časového náskoku, který má, a odvézt nejblížší, cennosti a zvířata pryč z rizikových oblastí, dokud to jde. Kdo je připraven, není překvapen.

Když jsem byl malý, Česko zasáhly nebývalé povodně. Psal se rok 2002 a mluvilo se i o tisícileté vodě. Vylila se Vltava, dolní část Labe a postižen byl i jih Moravy. Nejvíce se však mluvilo o škodách v Praze. Snímky zatopeného metra, zničené Kampy nebo Karlova mostu, který jen tak tak odolává síle vody, si pamatuje každý. Stejně jako příběh lachtana Gastona, který nakonec svůj boj s proudem vody prohrál.

O jedenáct let později se situace s velkou vodou v hlavním městě opakovala. Praha už ale měla dostavěnou protipovodňovou zábranu, voda byla slabší, a tak nedošlo k tak dramatickým škodám.

Tisíciletá voda z roku 2002 přišla jen pět let po katastrofálních povodních, jejichž symbolem se stala malá obec Troubky, ve které přišlo o život 9 lidí a stovky domů zmizely pod náporem vody, nebo musely být později strhnuty. Je jasné, že velká voda není bohužel v našich končinách nic výjimečného.

Foto: Ladislav Svoboda, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

V Troubkách padlo za oběť velké vodě mnoho domů

Dnešní predikce víkendové vody hovoří o tom, že na velkém území republiky naprší až 250 mm a v Jeseníkách dokonce přes 300 mm vody. Podle meteorologů budou nárazově srážky extrémní.

Proto je důležité, aby každý o hrozícím nebezpečí věděl. Doufám, že v médiích se objeví co nejpodrobnější návody, co mají lidé zajistit jako první, co si připravit a jak se pokusit ochránit svoje domovy. Pro mě je velké téma utrpení zvířat. Pamatuji si, jak v roce 2002 povodeň zasáhla různé zoologické zahrady a útulky. Hrozivé zprávy přicházely z pražské ZOO v Troji. I když se podařilo přes tisíc zvířat zachránit, pro 134 z nich přišla pomoc příliš pozdě. Majetkové škody byly vyčísleny skoro na čtvrt miliardy korun.

Tak pokud se nacházíte v rizikových oblastech a dokončíte přípravy pro vás a vaše nejbližší, zkuste prosím chvilku věnovat lokálním zařízením pro zvířata. Třeba jim napište, jestli nepotřebují nějakou pomoc. Krmivo, odvoz, dočasná péče či něco dalšího. Zvířata si sama nepomohou. Jako příklad mě napadá velký útulek v Troji, který je vodě blízko a který byl postižen jak v roce 2002, tak v roce 2013. Pomoc se ale určitě bude hodit i mnoha malým útulkům, o které se starají dobří lidé ve vašem nejbližším okolí.

Rád bych věřil, že stát a obce budou na velkou vodu připraveni lépe, že upouštění přehrad pomůže a že těch několik dní náskoku bude stačit. Ale v roce 2002 to také nestačilo. Lidé si doufám pomohou navzájem.

Foto: Honza Groh (Jagro), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Velká voda v Praze, 2013

Anketa

Skončí podle vás víkendové deště povodněmi?
Ano
44,4 %
Ne
55,6 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Zdroje:

ČT 24

ČHMÚ - https://www.chmi.cz/

Sociální síť X

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-tisicileta-voda-pred-20-lety-zacaly-nejnicivejsi-povodne-v-cesku-40405085

https://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/troubky-1997-povodne-fotogalerie-2022.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-velkou-cast-ceska-mohou-zasahnout-zaplavy-hasici-posiluji-smeny-259423

https://www.lidovky.cz/domov/podlehl-infekci-a-vycerpani-organizmu-lachtan-gaston-byl-symbolem-zaplav-2002.A170814_130841_ln_domov_ELE

https://www.zoopraha.cz/aktualne/akce-v-zoo-praha/13632-20-let-od-nicivych-povodni

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pocasi-tiskova-konference-extremy-meteorologove-chmu.A240911_111448_domaci_bur

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz