Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trumpův muž číslo dvě je hrozbou pro Evropu a demokracii. Ukrajinu nechá padnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore from Surprise, <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

JD Vance

Donald Trump si vybral svého kandidáta na viceprezidenta. Pro Evropu a pro liberální demokracii je to přímo strašlivá volba. Hrozí, že v boji za Zelenského zůstaneme sami.

Článek

Tak už je to jasné. Trumpovým parťákem do listopadových voleb se stal JD Vance, celým jménem James David Vance. 39letý bývalý voják, podnikatel a spisovatel dnes vykonává post senátora ve státě Ohio. Pro Evropu je jeho nominace naprosto katastrofální a podle mě ohrožuje naši liberální demokracii. Vysvětlím proč.

Ten hlavní důvod spočívá v tom, že Vance je izolacionista, kterého nezajímá, co se děje v Evropě, a kdo koho utiskuje. To platí především o dění na Ukrajině. JD Vance letos blokoval přijetí zákona o podpoře Ukrajině a proti zemi, která se brání agresi diktátora Putina, se staví nepřátelsky už delší dobu.

Foto: United States Marine Corps, Public domain, via Wikimedia Commons

JD Vance jako mariňák

Podle Vance by se měl ruský útok na statečné Ukrajince vyřešit tím, že Ukrajinci se vzdají části svého území, a tak dosáhneme míru. Takže napadenému pomáhat nechce a raději ho přinutí, aby se vzdal. Toto je muž, kterého si Donald Trump vybral jako své „číslo dvě“. Když jsme se bránili nacistické agresi, také to jeden muž v zájmu míru vyřešil tak, že dal kus našeho území Hitlerovi. Byl to Neville Chamberlain, tehdejší britský premiér. Mír tím nepřinesl. Hitler si ukusoval stále víc, až nakonec vypukla druhá světová válka. Ale já si myslím, že u Vance jde hlavně o kalkul. „Co mi přinese u Trumpových voličů nejvíce hlasů?“

Jenže Evropa si takový luxus dovolit nemůže. Co by se stalo, kdyby Amerika přestala pomáhat Ukrajině? Zůstanou na to samy země EU? Putin by jen viděl slabost. Armády EU nejsou dostatečně silné. Obávám se případného rozhoření války, ve které Evropě Amerika nepomůže. Pro Ukrajinu je to naprostá katastrofa.

Vance rozhodně není žádný hlupák. Vystudoval práva, je autorem poměrně známé knihy Hillbilly Elegy, která patřila mezi americké bestsellery, a stopu zanechala i ve světě. Vance v knize popisuje těžkosti vyrůstání ve skromných poměrech uprostřed ničeho v Ohiu. Vlastně ji postavil na dost podobných základech, na jakých Trump v roce 2016 vyhrál volby.

Ve své historii má Vance několik kostlivců, kteří ukazují na jeho skutečný charakter. Třeba to, jak prošel zajímavou proměnou svého názoru na Trumpa. Dříve označoval Donalda Trumpa veřejně za „idiota“ a tvrdil, že je „odsouzeníhodný“. V soukromí ho přirovnával k Adolfu Hitlerovi. To bylo před prezidentskou volbou v roce 2016. Od určitého momentu, přibližně v roce 2018, ale Vance otočil o 180 stupňů a stal se velkým Trumpovým podporovatelem. Podle některých je za tím chladná vypočítavost. I insideři z amerického politického prostředí, třeba Mitt Romney, popisují Vance kvůli jeho otočkám ne zrovna lichotivě.

Konzervativní publicista Roman Joch upozorňuje, že s Trumpem to Vance nebude mít jednoduché, ať už mu namazal medu kolem úst, kolik chtěl. Trump během svého prezidentského mandátu často o někom mluvil v superlativech, aby ho později totálně pošpinil, když už mu ten člověk přestal být užitečný.

A co přinese Vance Trumpovi? Těžko říct. Stát Ohio, odkud je, bude nejspíš hlasovat pro republikánského kandidáta tak jako tak. Trump si mohl vybrat kandidáta, který by mu dal větší šanci vyhrát v některém ze států, kde je výsledek zatím nejistý, ale neudělal to. Vance v mnoha ohledech jen papouškuje Trumpovy názory, s tím rozdílem, že je o něco radikálnější. Napadá mě tedy, že Trump možná chtěl, aby měl za viceprezidenta „pojistku“. Když to bude člověk, který je ještě horší než on, lidé nebudou chtít, aby byl Trump z funkce odstraněn impeachmentem.

Anketa

Co říkáte na JD Vance, "running mate" Donalda Trumpa?
Bude to skvělý viceprezident, těším se
68,8 %
Nemám na něj názor
6,8 %
Na Ukrajinu a demokracii v Evropě kašle, mám strach
24,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4366 čtenářů.

Zdroje:

https://www.reuters.com/world/us/jd-vance-once-compared-trump-hitler-now-they-are-running-mates-2024-07-15/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-kdo-je-trumpuv-viceprezident-mlady-pravnik-s-valecnymi-zkusenostmi-255888

Goodreads

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2023/11/mitt-romney-retiring-senate-trump-mcconnell/675306/

https://www.nbcnews.com/politics/congress/jd-vance-says-ukraine-cede-land-cut-deal-putin-end-war-rcna129195

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz