Hlavní obsah
Umění a zábava

Turné Oasis je ráj pro překupníky. Fanouškům zbyly oči pro pláč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Will Fresch, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Skupina Oasis

Oasis se vrací. Po dlouhých 16 letech se bratři Gallagherové usmířili. Kdo ví, co za tím je, podle mnohých jde hlavně o peníze (Noel prochází složitým a hlavně drahým rozvodem). Ale peníze v turné Oasis vidí i různí vykukové.

Článek

Už teď je bohužel jasné, že to hezké kolem turné Oasis se odehraje takřka výhradně uvnitř sportovních hal a stadionů, kde budou Britové hrát. Všechno ostatní bude mít hořkou příchuť. Stačilo jen koncerty oznámit a různí spekulanti už začali vymýšlet, jak by mohli doslova obrat ty, kterým dělá radost návrat britpopové legendy. Jinak než obíráním se to nazvat opravdu nedá.

Stejně jako mnoho dalších fanoušků jsem netrpělivě čekal, až se zveřejní ceny vstupenek turné, které kapela trochu úporně propaguje dokola větou: „Přijďte se podívat. Nebude se vysílat v televizi.“ Šňůra (zatím) 17 koncertů se odehraje až za rok, ale poptávka je tak velká, že člověk musí lístky koupit už touhle dobou, když nějaké chce mít.

Nejlepší budou samozřejmě koncerty ve Wembley, protože tam se snoubí kapela a atmosféra. Lístky tam stojí mezi 75 a 506 librami, to je rozpětí od nějakých 2 230 korun za obyčejný lístek po VIP lístek za 15 tisíc. Ale ani Wembley není nafukovací a lístků je mnohem méně než fanoušků skupiny. Proto přišlo to, čeho se mnoho fanoušků bálo - že se různí vykukové pokusí na zájmu o kapelu a dobrou hudbu obohatit. A lístky, které jsou už od začátku podle mnohých dost drahé, budou ještě násobně dražší.

Foto: oasis, Public domain, via Wikimedia Commons

Ikonické logo kapely Oasis

Někteří šťastlivci se dostali k opravdu vzácným kódům pro předprodej. To znamená, že měli v podstatě zaručenou možnost koupit si lístky - a to ještě dřív, než začne jejich hlavní prodej. Ten se spustí až zítra 31. srpna v 9 hodin britského času (článek píšu 30. srpna večer). To bohužel udělalo více problémů než radosti. Mnoho z těch, kteří tento vzácný kód získali, rovnou lístky „otočilo“ na některém z přeprodejních portálů. Podle informací deníku Daily Mail se některé lístky nabízely až za 6 tisíc liber (skoro 180 tisíc za lístek) a v oběhu jich byly k dostání vyšší desítky.

Je to tak špatné a vztek fanoušků na sociálních sítích je tak velký, že na vzniklou situaci reagovala i kapela. Slibuje, že takto přeprodávané lístky budou zrušeny. Otázkou ale je, co se stane, až začne hlavní prodej. Teď totiž každý viděl, o kolik se dá cena navýšit. Když se začnou přeprodávat tisíce a desítky tisíc lístků, zvládne takovému množství „černoty“ někdo zabránit? Pochybuji o tom.

Nejspíš se dá očekávat to samé, co přišlo při The Eras Tour kanadské hudebnice Taylor Swift. Tehdy překupníci lístků, takzvaní „scalpeři“, vydělávali na zoufalých fanoušcích majlant. A nezabránila jim v tom ani legislativa.

Fanoušky Oasis odrbou spekulanti i jinak

Nejde ale jen o lístky. Kdo byl někdy na koncertu velké skupiny, tak ví. Nejhorší a nejdražší je situace ve chvíli, kdy kapela ani nehraje ve vaší zemi, ale vy za ní cestujete. K lístkům se přidá útrata za jídlo, samozřejmě jízdenky nebo letenky, ale také ubytování. Velmi dobře to vědí i provozovatelé těchto služeb, takže v okolí konání koncertu je mnoho věcí náhle s nepěknou přirážkou.

Dám příklad. Když člověk jede na koncert do Německa nebo do Francie a lístek stojí třeba 3 tisíce, celý výlet vyjde klidně na 15 tisíc. To totiž máte všechny již zmíněné věci, ale také suvenýry. kdo by nechtěl tričko z turné, nebo jiný pěkný merch, desku atd… Ty taky nejsou za běžné ceny, samozřejmě. Každý s tím tak nějak počítá, patří to k tomu.

Tentokrát se ale hamižnost vykuků dostala až do novin. Na vině byl světoznámý hotleový řetězec, který ve velšském Cardiffu, dějišti několika koncertů, po jejich oznámení navýšil ceny jednotlivých pokojů o šílených 750 procent. Normální pokoj, který běžně stojí 120 liber, bude pro fanoušky kapely k mání - ale za 899 liber. Takřka 27 tisíc korun za noc v místě, kde hraje vaše kapela. To už si nemohou dovolit ani bohatší Britové, natož pak nějaký turista z Česka.

Tento článek bude asi zveřejněn až po zahájení oficiálního prodeje vstupenek. Očekávám ale, že dojde přesně k tomu, že v prvních momentech zmizí většina lístků, aby se později objevila za několikanásobné ceny na překupnických platformách. A fanoušci to zaplatí.

Proč má na koncertu legendární kapely nejvíc vydělat nenažraný hoteliér a vedle něj vykuk, který kromě klikání myší nehnul prstem a kapela ho nejspíš ani nezajímá?

Tak nám držte palce, ať to dopadne lépe.

Zdroje:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13797975/Oasis-ticket-touts-warning-resellers-tickets-pre-sale.html

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/oasis-noel-gallaghers-surprise-divorce-33539197

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13792485/Oasis-reunion-ticket-prices-revealed.html

https://x.com/oasis/status/1829600868183785917

https://studiolegal.com.au/blog/ticket-scalping-in-the-era-of-taylor-swift/

https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/30115847/oasis-fans-fury-hotels-prices/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz