Hlavní obsah
Názory a úvahy

Uhlobaron Tykač najal Prchala. Zkusí si s Babišem rozdělit Česko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Míča/Midjourney

Uhelná budoucnost?

Pozor na dva momenty z nedávné doby. Jsou varováním pro českou politiku a demokracii. Jedním je rádoby konzervativní kemp, kam se sjela alternativní dezoscéna, druhým je nové angažmá Marka Prchala. Oba spojuje jedno jméno: Pavel Tykač.

Článek

„Konzervativní kemp“

Vondra, Nacher, Zahradil. To je jen několik jmen, která se zúčastnila tzv. konzervativního kempu. Byl ale konzervativní, nebo spíš proruský? Komu sloužil a k čemu? V neděli 13. října se všem rádoby konzervativcům splnil sen. V Choceradech jim Společnost pro obranu svobody projevu uspořádala takzvaný konzervativní kemp. Společnost pro obranu svobody projevu. To je ta organizace vývojáře Daniela Vávry, který se proslavil tím, že rozumí úplně všemu.

Záměrně zdůrazňuji ty rádoby konzervativce, protože na pódiu i pod ním se to během konzervativních přednášek hemžilo konzervativci jako jsou třeba Patrik Nacher a Radek Vondráček z ANO, konzervativní a úplně normální senátorka Daniela Kovářová, jakýsi profesor Ivo Budil z Rajchlova hnutí PRO, komunistický europoslanec Ondřej Dostál, ultrakonzervativci Joch a Semín a za média Luboš Xaver Veselý z XTV, Martina Kociánová z podivného „rádia“ Universum nebo Marek Stoniš z časopisu To. Prostě alternativa jak vyšitá.

Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Úplně normální senátorka Daniela přijela na úplně normální slet Babišových posluhů

Opravdu exkluzivní sestava. Hlavně ale spíš proruská než konzervativní. Slušný pravicový politik by se tam neměl ukazovat, protože pokud má alespoň průměrné IQ, musí mu být jasné, že svou účastí na takové akci kryje ostatní dezolátní účastníky štítem své politické strany a akci tak legitimizuje. To je i účel, proč tam politiky typu Vondry zvou - aby vypadali normální. Vůbec nerozumím tomu, proč ODS Vondrovi tyto úlety toleruje. Dalším ODSákem na srazu byl Jan Zahradil, ale u toho účast nemůže nikoho překvapit.

Při pohledu na jména účastníků je jasná ještě jedna věc. Že ve skutečnosti se jednalo spíš o slet lidí, kteří si dělají zálusk na převzetí moci v roce 2025. K tomu Babiš bude potřebovat spojence, sám 101 fleků ve Sněmovně neurve. Proto na tyhle rádoby konzervativní šaškárny vysílá panáčkovat Patrika Nachera a Radka Vondráčka, aby vytvářeli vazby. Zase tam Macinka z Motoristů nemůže mít monopol… Babiš si svoje spojence musí vyrobit, ale také pohlídat, aby mu nepřerostli přes hlavu. A je pravda, že Motoristé a Přísaha mají už dva zásahy. Autíčkáře Turka vyslali i přes hajlování do Bruselu a Šlachtu, kata Nečasovy vlády, udělali senátorem. To je na Babiše možná až moc rychlý vzestup riv…pardon, přítele.

Foto: Michal Reiter, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Petr Macinka, hlavní Motorista. A brzo možná poslanec. Nebo i něco víc?

Ze stejného důvodu tam podle mě přijel i miliardář a uhlobaron Pavel Tykač, nově majitel fotbalové Slavie. Obhlédnou terén. Myslím si, že chce kvůli ochraně byznysu napřímo či skoro napřímo vstoupit do politiky. Dokonce měl na konzervativním kempu vedle Alexandra Vondry a Petra Macinky místo i u řečnického stolu a mluvil o, chvilka napětí… Green Dealu a o tom, jak se jiné zdroje energie než jsou ty jeho, Česku nevyplatí. Taková lehká témata, kterými přítomným dezolátům ukážu, že jsem jejich.

Marek Prchal v Tykačově žoldu

Uhlobaron Tykač, kterému patří energetická skupina Sev.en, tam byl aspoň sám za sebe a vlastní byznysové zájmy. Možná si je v politice ochrání stejně, jako to udělal Babiš. A možná se i s Babišem spojí, když to bude výhodné.

Jedna drobná paralela by tu byla.

Tykač angažoval Prchala. Vlastně ne přímo on, ale jeho žena Ivana. Prchal bude pracovat pro její Institut Solvo, aby tam prý přinesl svou znalost české společnosti. Otázka je, co s tím pak bude dělat ten Institut Solvo. Tykačovi vlastně nelžou. Kromě jedné věci: Ivana Tykač napsala k Prchalově angažmá: „Tenhle mladý muž budí emoce. A vášně. A já ho považuji za experta na českou populaci a její nálady.“ Prchal není žádný mladý muž. Je to padesátník, boomer.

Ale když jde přetřít Prchal „na mladíka“, určitě půjde přetřít i Tykačův projekt, ať už bude jakýkoli, tak, aby se líbil dostatečném počtu voličů. Prchal už to jednou bravurně zvládnul s Babišem, když Čechům prodal pohádku o tom, že miliardář a komunistický prominent je vlastně jedním z nich, zajímá se o ně a bojuje za ně. Když to zvládl jednou, určitě to zvládne podruhé.

Přijde Babišovláda a Tykačovláda?

Trochu budu spekulovat. Co kdyby Tykač s Prchalem udělal pravicovou verzi Babišova ANO? Projekt, který by skousli všichni ti voliči, kteří touží po návratu „normálního světa“, kterým se u slov Green Deal spouští Pavlovův reflex? Bylo by to jednoduché a Babiš si na tyhle voliče sáhne jen těžko, protože v posledních letech uhnul moc doleva. Bylo to vidět už v prezidentské volbě, kdy mu voliči (ani karmelitáni!) nesežrali šaškárnu s jezulátkem. Svou veksláckou povahu odhalil ve chvíli, když na videu vytáhl z kapes jezulátka hned dvě.

Foto: Sandra Kisić, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

„Mára“ Prchal, strůjce Babišovy hrůzovlády

Podobné mimikry může dělat i Tykač, a když půjde on zprava a Babiš zleva, stačí jim pak uzavřít takový oligarchický pakt. Ale to je opravdu jen spekulace. Možná nám budou po příštích volbách skutečně vládnout oligarchové. 34 let po sametové revoluci reálné hrozí, že si naši zemi rozeberou mocní a bohatí, jak někde mnohem dál na východě. Prchal to vymyslí a voliči na to skočí. Pokud se to stane, tak do západní Evropy opravdu nepatříme.

Anketa

Co byste dělali, kdyby nám vládli Babiš s Tykačem?
Vadilo by mi to.
65,4 %
Měl bych radost.
25,5 %
Odstěhoval bych se z Česka.
9,1 %
Celkem hlasovalo 581 čtenářů.

Zdroje:

Sociální sítě

https://www.normalnidaniela.cz/

https://www.forum24.cz/tohle-snad-vondra-nema-zapotrebi-dorazil-na-obskurni-akci-kde-se-hemzili-kremlu-mili-pseudovlastenci

https://www.e15.cz/domaci/ivana-tykac-angazovala-ve-svem-think-tanku-byvaleho-babisova-marketera-prchala-1419128

https://www.linkedin.com/posts/ivanatykac_tenhle-mlad%C3%BD-mu%C5%BE-bud%C3%AD-emoce-a-v%C3%A1%C5%A1n%C4%9B-a-j%C3%A1-activity-7248935141136302080-IzQN?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidentske-babis-chtel-zacit-kampan-u-jezulatka-bosi-karmelitani-se-rozhodli-zavrit-223638

https://www.forum24.cz/s-jezulatkem-v-kapse-podleza-stalinistovi-babis-chce-ziskat-volice-a-klidne-se-upise-dablu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz