Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ursula von der Leyen dodá EU v „době dezolátské“ tolik potřebnou stabilitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © European Union 2019 – Source: EP, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Předsedkyně EK Ursula von der Leyen

Dobrá zpráva. Ursula von der Leyen bude i dalších pět let předsedkyní Evropské komise. Hlavním symbolem jejího mandátu bude stabilita.

Článek

Je to možná nepopulární názor, ale je dobře, že post předsedkyně Evropské komise obhájila „unylá“ Ursula von der Leyen. V době, kdy dezoláti napříč Evropou vystrkují růžky, formují ne jednu, ale minimálně dvě unijní frakce, a kdy se do Europarlamentu za Českou republiku může dostat komunistka Konečná, covidový fanatik Dostál nebo krajně pravicový autíčkář Turek, působí tato tvář, na kterou jsme si už dávno zvykli, spíše uklidňujícím dojmem.

V tajném hlasování von der Leyen svou pozici obhájila s nečekaným přehledem. 401 hlasů je pro političku, která EK vedla skrze covidovou krizi, ekonomickou nestabilitu a válku Ruska na Ukrajině, pořád dobrý výsledek. Kdyby byla von der Leyen tak špatná, jak tvrdí mnozí její kritici, nikdy by tak velký počet hlasů nemohla získat. Je to více než v roce 2019, kdy dostala 383 hlasů.

Velkému počtu lidí von der Leyen vadí. Podle některých symbolizuje domnělý úpadek EU, nebo je dokonce člověkem, který k němu prý přispívá. Pro mě je ale tato středopravicová politička německé CDU i přes své chyby hlavně zárukou stability. Víme, co od ní máme čekat. Její názory už známe. Nemusíme souhlasit se všemi, ale nedočkáme se nemilého překvapení. A když tedy von der Leyen nechcete - koho byste brali? Jak to správně popsal bývalý šéfredaktor ČRo Vltava Petr Fischer, „Přišel někdo s protinávrhem?“ Řvát je snadné. Nabízet řešení je těžší.

Nakonec právě politická realita převážila a von der Leyenové dali podle svých slov hlasy i někteří čeští konzervativní europoslanci. Uvědomili si, že kompromis alespoň zajistí EU to, co jí v dnešní chaosem a nebezpečími zmítané době tolik chybí - stabilitu. Tu určitě nepřinesou populistické nic neřešící výkřiky, kterých je bohužel dnešní politika plná. Stačí se podívat, s jakým programem v eurovolbách uspěli třeba Konečná, Dostál nebo Turek. Krajní pravice i levice zkrátka sílí a nijak nezastírají, že chtějí skoncovat se starými pořádky.

Od druhého mandátu Ursuly von der Leyen nečekám zázraky, ale předpokládám, že se jí podaří udržet na uzdě různé dezolátní a protisystémové síly v EU. Pokud by se tak stalo, a von der Leyenová by nás všechny „pronudila“ do doby, kdy krize a války pominou, bude to velké vítězství normální politiky.

Anketa

Ohodnoťte Ursulu von der Leyen jako ve škole (1 = nejlepší, 5 = nejhorší)
1
2,9 %
2
0,8 %
3
0,8 %
4
1 %
5
94,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1565 čtenářů.

Zdroje:

https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-elected-european-commission-president/

https://echo24.cz/a/H8Zk8/zpravy-svet-evropska-komise-ursula-von-der-leyen-podpora-ods

Sociální síť X

Sledování dění v EU

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz