Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vítězem eurovoleb je Rusko, Češi jsou na okupaci zjevně připraveni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Vladimir Putin „hlasuje“

Výsledky jsou už bohužel jasné a nelze je číst jinak než jako porážku vládní koalice. Praha zůstala jediným ostrůvkem liberálních demokratů. Je mi smutno.

Článek

Věřil jsem, že dezo strany ukradnou voliče Babišovi, že Danuše Nerudová zvládne přetavit pozitivní étos z prezidentských voleb i do úspěchu v eurovolbách. Vždyť pořád bojujeme za stejnou věc. Ale ve 23 hodin jsem na vyhlášení výsledků koukal ve velkém šoku. Naplnily se naše nejhorší noční můry, vyhrála kampaň strašení a pohodlnosti.

Jak tyhle volby shrnout jinak než jako porážku vládní koalice? Mou malou osobní radost, že dědu jsem přemluvil k volbě Starostů místo SPD, překryly šílené výsledky, které zařídili naši spoluobčané. Za svůj článek o tom, jak jsem pouze pomocí argumentů a diskuze přesvědčil dědu, aby nevolil SPD, ale STAN, jsem si přečetl v diskuzi od mnoha z vás, že jsem manipulátor a že ovlivňuji chudáka dědu. Ale děda se rozhodnul sám, nikdo ho nenutil. Chci vám připomenout, že demokracie je diskuze, jak pravil Masaryk.

Přežije tohle vláda?

Koalice SPOLU sice skončila druhá, i navzdory příliš konzervativnímu Vondrovi v čele kandidátky, ale jinak to byl pro vládu černý den. Starostové dostali tak málo procent, že tomu mohu jen těžko věřit. Necelých 9 % je hrozně smutný výsledek. Popularita Danuše Nerudové, které lidé dali 60 tisíc kroužků, tentokrát nestačila. Bohužel Piráti dopadli ještě hůř. Do Bruselu pojede jen Markéta Gregorová, a to je hrozně málo. Když si sečteme hlasy pro vládní strany, dostaneme jen 37 %. Pořád mi to přijde divné. Marně přemýšlím, kam se poděli voliči, kteří v roce 2021 odmítli temnoblok a dezoblok.

12 mandátů získá temnoblok a jen 9 demoblok. Bude mít někdo z vlády odvahu ke změnám? Přejdou Piráti do opozice? Příští dny napoví.

Úspěch Turka je výhrou Institutu Václava Klause

Nerad to říkám, ale je potřeba sportovně uznat, že nejvíc se po volbách směje Filip Turek. Přežil svůj nacistický skandál a kritiky prostě vymlčel. Díky tomu je i on europoslanec za nás za všechny. Voličům asi nevadí, že posílal Petra Kellnera do plynu, nevadí jim ani to, jaké sbírá předměty a jak mává pravou rukou.

Všiml jsem si, že hned ve volebním štábu Motoristů se usmíval Václav Klaus i jeho pravá ruka Petr Macinka. Od ucha k uchu, jak to nám, liberálům, nandali. Tento výsledek je katastrofou pro tuhle zemi, ale velkou výhrou pro Institut Václava Klause. Klausovci Turka přijali za svého a Petra Macha odvrhli. SPD a Petr Mach jsou spolu s vládou jedinými poraženými těchto voleb.

Komunistická zkáza

Je rok 2024 a přesto musíme číst titulky o tom, že komunisté získali ve volbách 10 % a nějaké mandáty. Kromě buldočí komunistky Kateřiny Konečné se do Bruselu podívá i Ondřej Dostál. Na něm je zajímavé to, že byl dříve u Pirátů a pak se úplně zbláznil. Je škoda, že komunisty po roce 1989 nikdo nepostavil mimo zákon.

Praha volila normálněji

„U mě“ v Praze, kde již roky bydlím a pracuji, se naštěstí volilo o dost normálněji a Pražané se ruskému vlivu postavili. Vyhrála tu koalice SPOLU s 32 % hlasů. Babiš získal 14 % a na záda mu dýchali jak Piráti, tak Starostové. SPD tu úplně propadlo, komunisté by se dostali jen tak tak a sběratel nacistických předmětů Turek tu dostal jen 7 %. Bohužel ale hlasuje celá republika a třeba v severních Čechách, odkud pocházím, byla situace o dost horší. Kromě Prahy celou republiku ovládl Babiš a jak víme, za pořád silnou koalicí SPOLU se mohou z výsledků radovat Motoristé a komunisté. Černý den pro liberální Čechy.

Anketa

Jak budou noví europoslanci hájit české zájmy?
Skvěle
7,5 %
Dobře
49,1 %
Nedobře
32,1 %
Budou hájit ruské zájmy
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Závěrečné zamyšlení nad výsledky

Je potřeba přijít na to, proč Češi volí takto. Proč odmítají proevropskou politiku? Je to jen proto, že jim trochu zdražily benzín a pivo? Že dovolená stojí víc a ušetřit se teď dá na chvilku míň? Doufám, že to tak není, ale obávám se, že na tom něco bude. Přitom v žádných opravdu těžkých časech zatím nejsme. Ale ta partička, kterou jsme si dnes do Bruselu zvolili, nás k nim může dost přiblížit. Komunistka Konečná a další budou volat po „míru“. Vítězem eurovoleb v Česku je bohužel Rusko. Výsledky voleb respektuji, ale smiřuje se mi s nimi těžko. A je škoda, že nemohou volit i mladí lidé od 16 let, kteří by hlasovali o své vlastní budoucnosti.

Do příštích voleb je potřeba vymyslet řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz