Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Zase Němec!“ Proč Eurojackpot vyhrávají tak často naši západní sousedé?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Staatliche Toto-Lotto GmbH, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Eurojackpot se hraje v 19 zemích Evropy

Mnoho Čechů sází každý týden loterii Eurojackpot, kde se hlavní výhra může vyšplhat až ke 3 miliardám korun. Proč ale ty největší sumy, které lidem naprosto změní život, vyhrávají tak často Němci?

Článek

Eurojackpot je loterie, na které se podílí 19 evropských zemí. Hlavní cena, jackpot, může dosáhnout až 120 milionů eur, což jsou asi 3 miliardy korun. Tyhle stěží představitelné peníze si už několik lidí odneslo. Kam se hrabe Sportka?

Většinou se ale výherce musí spokojit s nějakou menší sumou, první slosování po vyhraném jackpotu se začíná na 10 milionech eur (asi 250 milionů korun), výhra pak roste vždy, když jackpot ve slosování nepadne. I když šance na výhru jackpotu je zhruba 1:140 000 000, sázejících je tolik, že co několik týdnů někdo obvykle jackpot vyhraje. A čeští sázející si pak často kladou otázku – proč je to sakra zase Němec? Nejinak tomu bylo i v úterý, kdy si 31letý šťastlivec v německém Duisburgu vsadil asi za 500 korun, aby si odnesl výhru v přepočtu zhruba 2,5 miliardy. Takže proč to pořád vyhrávají ti Němci?

Proč „pořád vyhrávají Němci“?

Vysvětlení je hned několik.

Za prvé, Německo je lidnatá a bohatá země, na evropské poměry určitě. Další velké země, které tuto loterii hrají, jsou Itálie, Španělsko a Polsko. Ale i ty jsou menší jak populačně, tak co do kupní síly. Průměrný Němec je bohatší než průměrný Polák nebo Čech, a tak si může dovolit utratit za loterii více peněz. A neřeším průměrnou mzdu, ale spíše to, kolik na konci každého měsíce lidem zbyde po zaplacení všech výdajů. Když Němci zbyde 200 euro a Čechovi 50, je to mnohem větší rozdíl, než když na výplatě Němec dostane 2 000 euro a Čech 1 300. Takže rozdíl v tom, v jaké zemi se prodá kolik losů na osobu, může být opravdu drastický.

Foto: veso-mienbac, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jaká jsou vaše šťastná čísla?

Teprve statistiky loterie nám ale ukážou, jak moc toho Němci vyhrají. Podle statistik ze 154 jackpotů padlo hned 68, tedy skoro polovina, v Německu. Na druhém místě nejsou ani Španělé, ani Italové, ani Poláci, ale možná trochu překvapivě Finové. Ti si už odnesli 16 jackpotů. Když jsem hledal možné důvody, narazil jsem nejčastěji na zmínky, že Eurojackpot je v zemi opravdu známý a populární, nemá velkou konkurenci a lidé ho prostě sází často.

Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Takhle vypadá tiket ve Finsku, kde už padlo 16 jackpotů

Poláci a Španělé jackpotů vyhráli po šesti, Italové jen čtyři. Dva jackpoty putovaly do České republiky, jeden výherce si v roce 2015 odnesl výhru 2,5 miliardy korun. Tehdy ještě bez 15% daně, která již dnes platí. Pro výhru si prý do Prahy tento šťastlivec přijel vlakem. Asi to bylo naposledy, co musel někam tímto sdíleným dopravním prostředkem.

No, ale ti Němci jednu výhodu opravdu mají…

Až si znovu budete číst v novinách o tom, že padnul eurojackpot, budete už vědět, že je asi „fifty-fifty“, že to vyhrál Němec. Ale teď si řekneme ještě o jedné poměrně výrazné výhodě, kterou Němci mají.

Jedno vsazení (sloupeček) v Německu stojí 2 eura. V Česku stojí 60 korun. Ale 2 eura, to je asi 50 korun, ne 60…

Jasně, loterijní společnost se brání, že Češi hrají v rámci eurojackpotu o různé doplňkové výhry, jako jsou luxusní auta, byty a tak podobně, ale každý, kdo sází, chce hlavně tu hlavní výhru. A když má Čech s menší kupní silou jedno vsazení dražší než Němec s vyšší kupní silou, nevýhoda to prostě je.

Na druhou stranu, ten, kdo sází a věří, že skutečně jackpot trefí, bude stejně k hlavní výhře potřebovat tolik toho štěstíčka, že už ho tohle nemůže rozházet. Ale co by ho rozházet mohlo, je, když už ta čísla jednou za život trefí…a zjistí, že nebyl jediný. Jednou se eurojackpot dělil i mezi pět různých výherců. A ještě jedna drobná zajímavost – když v tabulce výher vidíte výherce jackpotu, a pod ním je k vidění „několik“ výherců druhého pořadí, což jsou také slušné peníze, většinou v desítkách milionů korun, často může jít o toho samého sázejícího. Jen vsázel několik velmi podobných kombinací.

Anketa

Jaký je váš názor na loterie?
Rád také sázím
19,4 %
Občas si vsadím, když je jackpot vysoký
54,6 %
Nesázím, je to ztráta peněz
10,2 %
Je to podvod
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2512 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-ma-noveho-miliardare-co-vime-o-vyherci-kteremu-loterie-vynesla-1411-miliardy-74199

na základě rešerše z webů Eurojackpot a euro-jackpot.net

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz