Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žebříček lídrů do eurovoleb. Kdo je nejlepší volbou pro Česko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koláž Petr Míča. Všechny fotografie: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Tierlist je populární metoda srovnání. Foto: Petr Míča

Rozhodl jsem se porovnat nabídku lídrů politických stran pro nadcházející eurovolby. Jde jen o můj osobní názor a pro smysluplnost jsem do výběru zařadil jen jedničky kandidátek, které mají šanci ve volbách uspět.

Článek

Přes omezení uvedená na začátku třeba bude mé srovnání pro někoho užitečné.

Nejprve něco k metodice – klasické tierlisty mají 6 kategorií – od nejlepší „S“ sestupně přes A, B, C, D až k nejhoršímu „F“. Pro jednoduchost jsem si i já zvolil tento model. V tomto případě budou hodnoceni političtí kandidáti. Hodnocení se zakládá na kombinaci mého osobního názoru o daném kandidátovi a jeho straně a na mém názoru na jeho vystupování a na přínos, jaký tím pro svou stranu představuje. Postupně hodnotím všechny lídry kandidátek v pořadí, jaké jejich stranám přisuzují průzkumy veřejného mínění.

Tak jdeme na to!

Klára Dostálová (ANO): D

Klára Dostálová je jedničkou kandidátky hnutí ANO Andreje Babiše. Stranu ani předsedu asi není třeba představovat, za všechno připomenu jen Čapí hnízdo, covid, Letnou a další skandály. K dobrému musím ANO přičíst, že v důležitých chvílích stojí při Ukrajině a také to, že v EU se jejich europoslanci chovají docela rozumně. Pak se jim ale také často stává, že ze strany odcházejí.

Klára Dostálová byla výraznou členkou Babišovy poslední vlády a domníval jsem se, že výrazná bude i v kampani před eurovolbami. Jenže opak je pravdou, skoro není vidět. A když už je vidět, opakuje jen naučené fráze od svého guru. Tím nové voliče určitě nepřesvědčí, ale pro ty Babišovy to stačit bude. Dávám D.

Alexandr Vondra (SPOLU): C

Lídrem SPOLU do eurovoleb je pro mě tak trochu bohužel tento politik z ODS, který už podle mě v politice spíše přesluhuje. Je to konzervativec, sice ne tak velký, jako Zahradil, ale zhruba na úrovni Marka Bendy, což může některé voliče vládní koalice odrazovat. Moc nerozumím tomu, proč koalici do voleb nevede modernější politik, třeba Luděk Niedermayer, nebo alespoň Petr Fiala.

Pořád je to ale demokratický politik, i když některé jeho názory jdou proti ekologii a liberální Evropě. Zákaz spalovacích motorů označil za brutální útok na lidskou svobodu. V kampani je docela vidět, ale nejsem si jistý, že to je dobře. Musím mu ale dát o něco lepší známku než lídryni hnutí ANO, takže C. Kdyby tam byl Luděk Niedermayer, dal bych ho do kategorie S, protože je to náš nejlepší europoslanec.

Danuše Nerudová (STAN + SLK): B

Lídrem kandidátky STAN je profesorka Danuše Nerudová, bývalá rektorka z Brna a především žena, která se umístila na třetím místě v loňské prezidentské volbě. Její názory již všichni známe a v této kampani je víceméně opakuje. V tomto ohledu tak nepředstavuje žádné překvapení.

I když Danuše Nerudová neříká nic moc nového, její kampaň je vtipná. Moc mě baví její videa s hokejovou tématikou, kde pomocí humorných narážek připomíná kauzy svých politických soupeřů a jejich různé přešlapy. To se povedlo. V debatách vystupuje věcně a slušně. Moc ale nechápu spojení STAN se SLK, které nikdo nezná. Ani já ne. To žádné body nepřinese. Celkově příjemná a slušná kampaň, dávám za B.

Petr Mach (SPD a Trikolora): D-

Do čela kandidátky Okamurova byznysového projektu se překvapivě postavil ekonom Petr Mach. Toho si někteří z nás pamatují jako lídra Svobodných, což byla pravicová strana s někdy dost podivnými názory, ale do protiimigrační rétoriky SPD měla daleko. Petr Mach se dokonce dostal do europarlamentu, i když tam vlastně jen čerpal poslanecký plat a proti EU brojil, aby pak předčasně skončil a vedl stranu v parlamentních volbách, kde o něj ale nebyl zájem. Nyní ten samý Mach hlásá názory Okamury a chce do Bruselu znovu. Nerozumím tomu.

Machovy názory jsou hrozné, ale vystupuje slušně, tak mu nemůžu dát nejhorší známku. Ke škodě mu dávám spojení s SPD, které nedává žádný smysl. Mnohem lépe by povaze SPD odpovídal buď druhý v pořadí Ivan David nebo i třetí Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory. Mach není přesvědčivý a podle mě to samé napadne i voliče SPD, kteří se možná poohlédnou jinde. Mach se i v TV pořád tak divně tváří, jako by ho něco bolelo. Plusem je, že SPD může spíš uškodit, takže dávám D-.

Marcel Kolaja (Piráti): C

Piráti jsou liberální strana, která jde v rámci EU dobrým směrem. Marcel Kolaja je současný europoslanec, jeden z tří Pirátů v Bruselu. Je to ale ten nejméně viditelný Pirát. Vedle sympatické Markéty Gregorové a akčního Mikuláše Peksy se spíše ztrácí. Asi to měla být sázka na serióznost, ale Piráti jsou v mých očích výrazná strana, a k té patří výrazný lídr.

Marcel Kolaja se v debatách projevuje slušně a většinou i věcně, ale vlastně si ho moc nevšímám. Přemýšlím spíše nad tím, jak by jako lídr vystupoval Mikuláš Peksa. To by byl podle mě ten pravý šéf pirátské lodi. Kolaja by se vystupováním hodil více někam do ODS. Hlasy neztratí, ale ani nepřinese. Proto dávám C.

Kateřina Konečná (Stačilo): F

Komunisti se za svoji značku tak stydí, že se schovávají do patvaru s názvem Stačilo. Prozradí je ale už jejich lídryně Kateřina Konečná, komunistická europoslankyně. Do voleb jde Stačilo s divnou kombinací lidí, které většinou nikdo nezná, nebo nikoho stejně nezajímají. Většina jsou členové KSČM a překvapí hlavně to, že jim není 100 let.

Konečná je sama bohužel dost přímočará a má tah na branku. V debatách se projevuje až ukřičeně a hystericky, což asi může na méně informované voliče fungovat a dávat jim pocit, že k nim mluví silný politik. Hodně zmiňuje sociální problémy lidí a údajné chyby EU. Pod navoněnou maskou značky Stačilo se ale skrývá jen hromada komunistických řečí, které oblbnou část voličů Babiše. Konečná tohle umí a překročí 5 %. V Bruselu tak bude bohužel pokračovat, dávám F.

Filip Turek (Motoristé + Přísaha): F

Filip Turek je známý proto, že byl asi ve všech podcastech na světě. A také proto, že se kamarádí s Richardem Chladem. To je člověk, který vlastní Bugatti. Víc asi netřeba dodávat. Filip Turek propaguje doslova devadesátky Václava Klause, kde se benzin, nafta a olej vsakují do podzemních vod a kde má být z Česka jen montovna zastaralých spalovacích aut pod vládou politiků, kteří jsou nevkusní. Co ale Filip Turek vlastně umí? Slyšel jsem jen o jeho pochybném podnikání za covidu a o tom, že závodil v nějakých benzinových formulích. Politice se nikdy nevěnoval, je to amatér.

Filip Turek má štěstí, že dobře vypadá. Taky má smůlu, že se vůbec neumí oblékat. Vystupování má slušné, ale v pozadí ho podporuje Václav Klaus. Filip Turek pro nás chce v EU automobilové peklo, ve kterém budeme za pokrokem okolních zemí EU jen zaostávat a budeme dál zkracovat život naší planety. Bohužel mu to žerou hlavně mí vrstevníci, převážně muži, kteří doufají, že si také jednou pořídí benzinové auto s nesmyslně silným motorem a budou s ním zamořovat okolí i svým dětem. Musím uznat, že Filip Turek má dobré postoje k Ukrajině a rovným právům, ale kvůli jeho programu antiekologie musím dát známku F.

Lubomír Zaorálek (Socdem): D

Lubomír Zaorálek je bývalý ministr, který sloužil ve vládě Andreje Babiše. Tím dokázal, že kvůli moci je ochotný se spojit s kýmkoliv. Jinak je známý tím, že byl asi 25 let poslancem v Českém parlamentu, a ještě předtím byl poslancem i v dobách Československa. Na to, že mu je už skoro 70 let, je docela liberální. Je to velmi zkušený politik, na rozdíl třeba od Filipa Turka.

Viděl jsem jednu debatu, kde byl i Lubomír Zaorálek. Přišlo mi, že moc nemá co říct, chvílemi vypadal, že se mu chce spát. Připomíná mi celou sociální demokracii. Uvadá. Kdo ví, jak moc se na něm podepsal Andrej Babiš. Účast v Babišově vládě je velkou kaňkou, i když jsou jinak Zaorálkovy názory docela rozumné. Určitě by věděl, jak se v Bruselu zařídit, straně ale ve volbách nepomůže, protože není vidět. Dávám D.

Libor Vondráček (Svobodní): D

Libor Vondráček je mladý právník a předseda Svobodných. Je to taky ten politik, co šel s motorovou pilou řezat Českou televizi, asi aby připomněl podivného prezidenta Argentiny Javiera Mileie. Vondráček se u toho vyfotil a lidé mu potom v komentářích psali, že ani tu pilu neumí držet. Tak nějak vypadají Svobodní celkově. Přijde mi, že vůbec nechápou, o čem je politika. Třeba nechápu, proč se hlásí do instituce, kterou chtějí rušit.

Libor Vondráček v debatách vystupuje slušně, energicky a hodně se usmívá. Je mladý a určitě může přitáhnout nějaké voliče svým projevem. Bohužel ale říká podobné věci jako Filip Turek. Divnější řeči už vede jen Petr Mach, který ze Svobodných utekl, ale pořád tam patří. Vondráček je ale lepší v otázkách migrace a boje Ukrajiny. Dávám D.

Johanna Nejedlová (Zelení): C

Zelení jsou strana, která se snaží pomáhat životnímu prostředí a dělat města lepšími pro život. Občas jdou ale moc doleva. Jejich lídryní je aktivistka Johanna Nejedlová, která je hlavně mezi mladšími lidmi dobře známá. V jedné debatě byla i s Filipem Turkem, navíc ji vyhrála. Určitě by podpořila zelenou Evropu. Za stranu kandiduje i Okamura, konkrétně Osamu. To je bratr Tomia, který je normální.

Zelení mají docela rozumný program a tím spíše je škoda, že moc nejsou vidět. Johannu Nejedlovou znají mladí lidé, ale nejsem si jistý, jestli o ní vědí i ti starší, kteří z televize mohou čerpat informace tak maximálně o vysloužilých politicích z velkých stran. V tomhle má Vondra, Dostálová nebo třeba Zaorálek výhodu. Je to škoda, protože kdyby lidé o Zelených věděli, asi by ta strana měla více hlasů. Johanna Nejedlová to možná vylepší, ale ne nad 5 %. Dávám C.

Shrnutí:

Seřadil jsem svoje vlastní hodnocení od nejlepšího po nejhorší a sám jsem byl překvapen. Opakuji, že jsem kromě sympatií zohledňoval trochu i to, jaký přínos budou mít jednotliví lídři pro své strany. V případě rovnosti známek jsem si vybral, kdo je mi sympatičtější.

1. Luděk Niedermayer S

2. Danuše Nerudová B

3. Johanna Nejedlová C

4. Marcel Kolaja C

5. Alexandr Vondra C

6. Lubomír Zaorálek D

7. Libor Vondráček D

8. Klára Dostálová D

9. Petr Mach D-

10. Kateřina Konečná F

11. Filip Turek F

Foto: Petr Míča

Tierlist lídrů do eurovoleb. Koláž Petr Míča

Vyšlo mi tedy, že pro mě osobně bude nejlepší volbou profesorka Danuše Nerudová. Dobrou volbou by ale byla i Johanna Nejedlová nebo Marcel Kolaja. Z kandidátů s horší známkou se do Bruselu dostanou asi jen Klára Dostálová, Kateřina Konečná a Filip Turek. Petra Macha přeskočí další kandidáti SPD a Trikolory. Je velká škoda, že mezi lídry není Luděk Niedermayer.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz