Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putin vábí české „vlastence“ do Ruska. Jak ten ráj vypadá? HIV, sebevraždy, alkohol, chudoba

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Ruský diktátor Vladimir Putin

Teď nastala ta pravá chvíle pro mnohé falešné vlastence. Nabídka přímo z Kremlu, aby opustili ten zlý Západ a šli do své vysněné země. Tak na co čekají?

Článek

„Moskva poskytne pomoc všem cizincům, kteří chtějí uniknout neoliberálním ideálům prosazovaným v jejich zemích a přestěhovat se do Ruska, kde vládnou tradiční hodnoty,“ zvěstovala před pár dny ruská tisková agentura TASS. Nikdy nemá cenu číst texty původem z Ruska doslova, čtenář by měl ve vlastním zájmu spíš hledat mezi řádky.

Jaké neoliberální ideály má Putin na mysli? Bezpečí, vyšší platy a demokracii? A jaké tradiční hodnoty vládnou v Rusku, zemi, která okupuje svého souseda a vraždí jeho lidi?

Rusko je „ráj“. Ukázáno na číslech

Rusko je země neomezených možností. Rusko je v mnoha ohledech mnohem dál než ten zkažený Západ. Třeba v počtu nakažených virem HIV. Těch je podle různých odhadů někde mezi jedním milionem a milionem a půl. Rusko prý také čísla uměle snižuje, když počítá jen některé případy, v zemi odmítají „západní“ přístupy k prevenci. V prohnilém kapitalistickém Česku, kde už podle alternativních médií tradiční hodnoty dávno nahradil úpadek, je to 4619.

V Rusku už zase roste závislost na alkoholu. Tuhle metlu Rusové nezvládají. V minulé dekádě dokázali počet nových pacientů nemocných alkoholismem výrazně snížit, ale teď se to s problémy, které země má, znovu zhoršuje.

V Rusku hodně lidí ukončí svůj život sebevraždou. Podle Světové zdravotnické organizace ji v Putinově ráji spáchá 25,1 lidí na 100 tisíc obyvatel. Světový průměr je 9,2 lidí na 100 tisíc. Česko má 12,2 na 100 tisíc, Slováci 12,1, Němci 12,3. Prohnilý Západ zase nestačí na Rusko.

Nemít prachy občas vadí. 13,5 milionů Rusů žije pod hranicí chudoby. To je skoro 10 % populace. 433 tisíc Rusů žije ve vězení. Ale tady se Rusové zlepšili, ještě v roce 2000 jich tam žil celý milion.

Když máte smůlu, může vás v Rusku kromě chudoby nebo nemocí zabít také auto. V zemi je podle WHO dost vysoká míra úmrtí při dopravních nehodách, 12 lidí na 100 000. V Česku máme 5 na 100 000.

Takhle by se dalo pokračovat donekonečna. I těch muslimů, které naši flastenci tolik nesnáší, je v Rusku asi 10 % populace. To je kolem 14-15 milionů.

Proč se z českých „vlastenců“ asi nestanou migranti?

Možná se ale našim flastencům do země zaslíbené chtít nebude. Jestli je přesvědčí tato či jiná fakta, netuším. Ale jsou tu další důvody, proč možná nevyslyší volání Vladimira Putina, i když tak často nadávají na poměry u nás a zároveň velebí Rusko.

Třeba se jim samotným nezdá to, že by se z nich měli stát migranti. Tedy skupina lidí, která jim tak moc vadí.

A tak se obávám spíš toho, že tito vlastenci budou spíše chtít, aby Putin přijel za nimi místo toho, aby oni odjeli za ním. Já bych byl ale stejně radši, kdyby o poměrech v naší zemi hlasovali nohama.

Zdroje:

https://tass.com/politics/1831019

https://economictimes.indiatimes.com/nri/latest-updates/russia-to-provide-temporary-visas-to-people-trying-to-flee-western-liberal-ideals/articleshow/112730176.cms?from=mdr

https://www.forum24.cz/putin-nabidl-v-rusku-bezpecne-utociste-lidem-unikajicim-destruktivnim-liberalnim-idealum

https://www.pbs.org/newshour/show/1-million-russians-are-hiv-positive-but-only-a-third-get-treatment

https://interfax.com/newsroom/top-stories/95464/

https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/01/Vyskyt-a-sireni-HIV-AIDS-v-CR-k-12-2023-roz.pdf

https://www.wilsoncenter.org/blog-post/hiv-russia-human-rights-problem

https://gjia.georgetown.edu/2022/01/31/the-silenced-epidemic-why-does-russia-fail-to-address-hiv/

https://www.themoscowtimes.com/2024/01/15/alcohol-dependency-in-russia-increases-for-first-time-in-a-decade-a83718

https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/Zdravooxran_2023.rar

https://data.who.int/indicators/i/F08B4FD/16BBF41

https://www.reuters.com/world/europe/poverty-level-russia-dropped-93-2023-says-statistics-service-2024-03-06/

https://www.prisonstudies.org/country/russian-federation

https://apps.who.int/gho/data/view.main.51310?lang=en

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Russia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz