Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvrhlost Putinova režimu odnášejí i malé děti. Šílený příběh špionů trhá srdce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vyacheslav Argenberg, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Zdi Kremlu

Ruské výměny zajatců ukazují, že služba „vlasti“ stojí nade vším. I nad dušemi vlastních dětí. Před několika dny se odehrál opravdu šílený příběh dvou malých dětí, skoro jako ze známého filmu The Truman Show.

Článek

Agenti Anna a Arťom Dulcevovi byli zadrženi v roce 2022 ve Slovinsku. Tamní soudy je uznaly vinnými ze špionáže a falšování dokumentů a nařídily jejich vyhoštění ze země. Na dvojici, která do Slovinska přicestovala pod falešnou argentinskou identitou (Ludwig Gisch a Maria Muňos) prý upozornila tajná služba spřáteleného státu.

Oba Rusy a ještě několik dalších vyměnil Putin za Američany, které „nasbíral“ během uplynulých let. Na základě pravděpodobně smyšlených obvinění ze špionáže takto věznil mladého novináře Evana Gershkoviche nebo mariňáka Paula Whelana.

Oba ruští agenti, kteří byli součástí této výměny, měli ve Slovinsku krycí identitu. A za ledničkou měli tajnou skrýš, kde byly stovky tisíc eur. Ty byly postupně dvojicí rozdávány dalším agentům po Evropě. Rodiče mezitím sbírali informace o energetické agentuře EU, která sídlí v Lublani. Jenže celý příběh má i dva tragické hrdiny. Těmi jsou děti Dulcevových, které o ničem nevěděly. Nasedly tedy s rodiči po vyhoštění do letadla, které rodinu odvezlo z Ankary do Moskvy, kde začnou svůj nový život.

Jenže děti celý dosavadní život žily v domnění, že jsou Argentinci. Nejen o všechny své přátele, ale o celý svůj dosavadní život, tak lusknutím prstů přišly. Nevím, jak složité musí být pro dětskou duši se s něčím takovým vyrovnat. Nevím, jestli to vůbec lze. Jedenáctiletá Sofia a osmiletý Gabriel se o to ale budou muset pokusit. Až dospějí, budou se také muset srovnat s tím, že jim vlastní rodiče tak dlouho a tak vytrvale o všem lhali. Kvůli službě vlasti, která pro ně asi byla přednější.

Důležitá asi byla i pro Rusko. Putin šel své agenty osobně přivítat na letiště jako hrdiny. O všem byl předem informován, a tak holčičku i chlapečka, kteří nemluvili rusky, ale španělsky, pozdravil „buenas noches“. Snad nejhorší na celé věci je to, že ruský režim se tím pochlubil. Tuto informaci totiž jen tak do světa vypustil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Z celé té hrozné události podle mě jednou někdo natočí velmi zajímavý film. Ale myslím na ty děti a je mi jich líto. O své trauma se ani nemají s kým pořádně podělit, komu se svěřit.

Anketa

Překvapuje vás, co agenti Dulcevovi udělali svým dětem?
Ano
3,8 %
Ne
96,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 799 čtenářů.

Zdroje: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-deti-spionskeho-paru-nevedely-ze-jsou-rusove-zjistily-to-az-v-letadle-pri-velke-vymene-veznu-40482702

https://www.bbc.com/news/articles/cljyj9jp993o

https://www.bbc.com/news/articles/cljyj9jp993o

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz