Hlavní obsah
Umění a zábava

Něco v něčem – výstava obrazů Josefa Kleinera v Opočně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák

V sobotu 22. června byla zahájena překvapivě zajímavá výstava malíře Josefa Kleinera ve zvláštním subtropickém prostředí palmového skleníku opočenského zámku, která potrvá do 31. 7. 2024.

Článek

Překvapením ale není výjimečné místo výstavy, ale dlouhou dobu nevídaná síla a kvalita malířského projevu i vřelý vztah k vlastním námětům, ať už jsou to lidé, stromy, hory, skály nebo zvířata.

Kleinerův malířský projev přitom balancuje na hraně abstrakce tak promyšleně, že jsou znát hodiny i dny úvah mezi jednotlivými údery štětce. Stopy položené nebo rozstříknuté barvy nás vedou k okamžikům soustředěného intelektu a nadšení z tvorby, kdy barva proti nám právě tryská z plátna, místo toho, aby na něm netečně ulpívala. Spojení intelektu a vášně takového kalibru nebylo dlouhou dobu na umělecké scéně k vidění. Obrazy nemají tituly, nepotřebují je, není důvod číst návody k pochopení díla, jak je to bohužel běžné na výstavách současného umění, které vyčerpáním možností provokace, nesrozumitelnosti a případně výsměchu, upadá do epidemické jednotné šedi postmodernismu. Kleinerovo malířské dílo je naopak překvapivě moderní, protože díky upřímnému humanismu a ekologickému vnímání se jeho štětec dotýká nejen napnutých pláten, ale i napjatých strun našeho duševního života, jak zakoušíme vývoj současného světa.

Jeho obrazy ztvárňují prožívanou skutečnost bez marné snahy po její definici, ale vyhýbají se i jejímu ilusivnímu popisu. Maluje s vědomím, že živá skutečnost uniká všem pokusům o definice a její studium přivádí vědce i umělce ke stále hlubším propastem bezmezna, ze kterého se pohybem vesmíru vybavuje a zaniká. Doufá ale, že je možné realitu zachytit v síti hudebního řádu a tak uspořádat na svém plátně mikrokosmos oživený vytouženým smyslem. Přirozený vznik obrazu ve spolupráci abstraktního myšlení se smyslovými vjemy, chutí, vůněmi, pocity a s radostí z vlastního malování přivádí diváky k potřebné očistě, ke katharsi, která zbavuje člověka nesmyslných podrobností a vede jej z labyrintu světa do ráje srdce, do hlubin duše, kde se život jeví jako možnost smysluplného uspořádání pod zorným úhlem kosmického souladu.

Ano, taková tvorba je opakem ničení a ztráty smyslu, které pozorujeme neustále ve zprávách o světě a je i zápasem s tímto zlem. Proto je nepochybně dílo Josefa Kleinera dobré a moderní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám