Hlavní obsah

Jak souvisí metr s bitcoinem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Svoboda/AI

Představme si alternativní realitu, kde skoro každý stát nebo národ disponuje vlastní jednotkou délky. Svět připomíná pestrou mozaiku měřících systémů, které jsou stejně různorodé jako samotné jazyky.

Článek

V této realitě každý stát hrdě užívá svou vlastní jednotku délky, což je odrazem jeho kulturního dědictví a národní identity. Tyto jednotky mohou být inspirovány historickými událostmi, významnými osobnostmi nebo dokonce národními mýty a legendami. Například jedna africká země by mohla mít jako základní jednotku délky „palmu“, zatímco jiná země by mohla mít jako jednotku „krok“ definovaný délkou kroku slavného vojevůdce.

Co však dělá tento svět skutečně unikátním, je fakt, že každá z těchto zemí průběžně upravuje délku své jednotky na základě rozhodnutí svého Státního měrového ústavu. Tyto úpravy mohou být motivovány různými faktory, jako jsou politické změny, ekonomické potřeby nebo technologický pokrok.

Takové neustálé změny v měřících jednotkách by vytvořily svět plný výzev. Inženýři, architekti a stavitelé by museli být neustále ostražití a přizpůsobovat se novým standardům. Mezinárodní obchod by se stal extrémně složitým, neboť každá transakce by vyžadovala pečlivé přepočty mezi rozličnými měřícími systémy. Turisté by se mohli snadno ztratit v překladech délek a vzdáleností, což by dodávalo nový rozměr dobrodružství při cestování.

V naší skutečné realitě se pro měření délky používá převážně metrická soustava, která je oficiálně přijata ve většině zemí světa. Palcový systém, s jednotkami jako jsou palce, stopy a yardy, zůstává v běžném použití především ve Spojených státech, Velké Británii a některých dalších zemích.

Paradoxně, ačkoliv existuje v oblasti měření délky téměř úplná standardizace, v měření ekonomické hodnoty svět skutečně připomíná výše popsanou alternativní realitu s obrovským množstvím měrných jednotek. Téměř každý stát používá pro měření ekonomické hodnoty svou vlastní měnu.

Stejně jako v našem vymyšleném světě, kde by musely být neustále přepočítávány různé měrné jednotky délky, v reálném světě musíme přepočítávat ekonomickou hodnotu zboží a služeb podle různých měn. To se stává zásadním aspektem mezinárodního obchodu, cestování a investic. Finanční trhy jsou plné směnných kurzů, které se neustále vzájemně mění na základě ekonomických a politických vlivů.

Navíc, stejně jako v alternativní realitě, kde by jednotky délky upravovány podle rozhodnutí státních měřicích ústavů, v našem světě centrální banky manipulují s hodnotou své měny prostřednictvím měnové politiky.

Bylo by krásné, kdyby ve světě postupně došlo ke standardizaci měření ekonomické hodnoty. V Evropské unii k tomu částečně dochází pomocí eura. A ve světové ekonomice se nejčastěji používá americký dolar. Obě tyto měrné jednotky ale podléhají změnám podle rozhodnutí příslušných „měrových ústavů“.

Představme si nyní další alternativní realitu, v které se ekonomická hodnota měří globální nezměnitelnou jednotkou, kterou nemohou jednotlivé vlády ovlivňovat. Vítejte ve světě, kde se stal globálními penězi bitcoin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám