Hlavní obsah
Bydlení

Stavbou nových bytů nemovitostní problém nevyřešíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Svoboda/generováno AI

Česká republika čelí bytové krizi, kde nedostatek dostupných bytů a vysoké ceny nemovitostí stále více zatěžují mladé domácnosti.

Článek

Tradičním řešením tohoto problému je výstavba nových bytů. Nicméně, není to jediný faktor, který ovlivňuje situaci na trhu s nemovitostmi.

Velká část populace hledá způsoby, jak chránit své úspory před inflací a ztrátou hodnoty. To vede k rostoucí poptávce po investicích, jako jsou akcie, zlato a právě nemovitosti.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé hledají alternativní formy investic, je fakt, že české koruně jako statní měně chybí jedna z hlavních funkcí peněz, a to dlouhodobý uchovatel hodnoty. Lidé musí tuto funkci hledat jinde a používají nemovitosti částečně jako peníze které jde velmi obtížně „tisknout“.

Avšak výstavba nových bytů (v našem přirovnání tisk nových peněz) nemůže stačit k uspokojení rostoucí poptávky po nemovitostech jako investici, jelikož státní peníze se „tisknou“ mnohem jednodušeji.

Počet bytů by pravděpodobně stačil, kdyby se používaly jen k bydlení. Pokud se používají jako náhrada peněz (jako chybějící funkce statní měny), nebude jich nikdy dost.

Potřebujeme zdravé peníze, ve kterých by šlo spořit a lide by nemuseli riskantně investovat do alternativ. Poptávka po investičních bytech, ve kterých pak nikdo nebydlí, by rapidně klesla a tím i cena nových bytů.

Česká koruna zdravými penězi nikdy nebude, musíme si prostě počkat až se zdravými penězi stane bitcoin, který na to má ty nejlepší předpoklady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám