Hlavní obsah
Názory a úvahy

Antibabiš: Iluze a realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Babiš?

Proč antibabiš? Existuje jeden zásadní důvod? Jaká je příčina a co jen prostředky?

Článek

Babiš je Slovák. Česko těžce nese, že by měl vládnout cizinec.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi%C5%A1

Babiš je úspěšný podnikatel. Listopad 89 všichni vítali – svobodu, volný trh, podnikání, ale pořád těm úspěšným závidíme.

KSČ a StB: Dvě nenáviděné instituce ČSSR

Kdo žil v socialismu, ví, že ti, co měli cokoli společného se Západem, se nemohli jejich zájmu vyhnout, ať v dobrém nebo ve zlém. Kdo chtěl mít úspěch v této profesi, musel nějak spolupracovat.

Babiš byl v KSČ a je veden jako spolupracovník ve svazcích StB. Zda podepsal, se řeší dlouhá léta. Zásadní je, zda spolupracoval, kdy a jak. To ovšem už nikdo neřeší. Byla spolupráce hlášením, že jste někam jeli a proč? Nebo je to jen zpráva ze služební cesty?

Agrofert: Cesta k bohatství

Privatizace pod dohledem polistopadových politiků. Devadesátá léta. Doba, kdy se oddělili úspěšní a ti ostatní. Špína té doby je na samostatnou encyklopedii. Babiš uspěl.

ANO 2011 Babiš vstoupil do politiky.

Do té doby byl jen jedním z těch podnikatelů, kteří uspěli. Změnil svoji dráhu a stal se politikem. Proč? Zisk? Moc? Sláva? Úspěch? To asi neví ani on sám, každopádně zaplatil více, než by unesl běžný smrtelník.

V roce 2014 se Babiš stává ministrem financí, aby byl v roce 2017 odvolán kvůli podezřením z obcházení daní a ovlivňování médií. Nic z toho se šetřením nepotvrdilo.

Krátce nato ANO jednoznačně vyhrává volby. Menšinová vláda s ČSSD s tichou podporou KSČM má však velmi obtížnou pozici.https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2017 Přesto dochází k obrovskému odporu části veřejnosti. Poprvé od roku 1989 vyjdou masy do ulic s cílem sesadit vládu a prezidenta. Milion chvilek má obrovskou podporu lidí, ale i sponzorů a nyní o nich není slyšet - pouze vybírají peníze na své mzdy a provoz.

Co se stalo tak zásadního? Proč ten obrovský odpor? Vše, co jsem již uvedl, není tak zásadní. Je to opravdu strach z oligarchizace, nedůvěra v politiku, nespokojenost s politickou kulturou a pocit ohrožení demokracie? Nebo je důvod mnohem prostší.

Co následuje, je skoro jako hon na čarodějnice.

  • Čapí hnízdo a Andrej Babiš ml.
  • Střet zájmů: Babišovo vlastnictví Agrofertu a dotace EU do zemědělství.
  • Vlastnictví médií: Babišova kontrola nad mediálním prostorem.
  • Covid-19: Uzávěry a obrovské kompenzace, antivax a nárůst zadlužení státu.
  • EET: Elektronická evidence tržeb a její znevážení.

Antibabiš v plné síle.

Posoudit, co byla vina vlády a co tlaku opozice proti menšinové vládě, je nemožné. Stala se spousta chyb, ale nejhorší bylo snížení příjmů státu. Díky nesprávnému zrušení superhrubé mzdy. Bez kompenzace a zvýšení daně z příjmu fyzických osob na 19 %. Tohle byl jasný populismus s podporou ODS. Vláda 5K to dovršila zrušením EET. Vše špatné se dává za vinu babišově vládě.

Proč vznikl antibabiš, proč EU vytvořila předpisy, které zavadí pravidla pro střet zájmů vrcholných politiků za vlády Babiše. Retroaktivně, protože měnily pravidla v době, kdy byl již legálně zvolen premiérem?

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/eu-budget/protection-eu-budget/conflict-interest_cs

ANO. Babiš změnil evropskou politiku. jako superbohatý podnikatel převzal přímou moc v ČR.

To vzalo práci politickým loutkám a obírá strany o sponzorské dary. Lobbing ztrácí smysl. Vrcholný politik je finančně nezávislý a tím i neovlivnitelný.

V antibabiš se prolínají zájmy dvou nejsilnějších skupin v ČR: boháčů a politiků. Dále snižuje význam EU, kdy stát vystupuje jako celek a nelze s ním manipulovat kvůli rozporům jeho frakcí.

Když odmyslíme antibabiš, pokud to lze, dokážete posoudit, co je pro naši budoucnost lepší volba? Současná vláda 5K, nebo dát znovu příležitost ANO? Jako kontrola je senát, prezident, a nakonec i ÚS, od toho je snad máme.

Anketa

Ovlivňuje Vaši volbu antibabiš
NE. Nemám rád Babiše.
17,7 %
ANO a vím proč.
68 %
Volím dle programu stran a zkušeností
9,9 %
Nevolím.
1,1 %
Do toho nikomu nic není.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 181 čtenářů.

Na závěr si dovolím doplnit vlastní názor. Jediné, co žene Babiše dál, je touha po úspěchu. Vše ostatní už měl. Obětoval pro to nejbližší, své jméno, možná i firmu a beztrestnost. Chce být nejúspěšnějším premiérem a dovést Česko k nejlepším státům Evropy. Nevidím žádný důvod mu v tom bránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz