Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak současná vláda zalepila díru v rozpočtu a připravila zadlužení vládam budoucím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Bez energie přituhne

Vláda dobře věděla, že plánované rozšíření jaderné energetiky bude pro ČEZ finančně neúnosné a jediný, kdo jej bude pomáhat financovat, bude stát.

Článek

Pro novou koaliční vládu to nebylo snadné. Německý Green Deal bez uhlí a jadra, postavený na odběru plynu z Ruska, a jeho kolaps po napadení Ukrajiny Ruskem prohloubil energetickou krizi. Ceny energií vyletěly do nebe. Vláda do krajských voleb hledala levné řešení a teprve před nimi rozhodla o zastropování cen pro odběratele. To bylo drahé a populistické, ale zásadně nic nevyřešilo. Stále jsme nakupovali za absurdní ceny na lipské burze a firmy a lidé, kteří neměli fixní ceny, platili. Vládě to příliš nevadilo, protože na stávajícím systému vydělávali všichni výrobci energie, a hlavně ČEZ. Výsledkem byly mimořádné zisky. Dopředu bylo jisté, kam půjde větší část dividendy (54 miliard korun pro stát a 24 mld. Kč ostatním) a  daní ČEZu (odhadem 30 mld. Kč) do rozpočtu, kde narůstá dluh. A nebylo ho čím a z čeho platit. A v tom je ten problém, vláda dobře věděla, že plánované rozšíření jaderné energetiky bude pro ČEZ finančně neúnosné a jediný, kdo jej bude pomáhat financovat, bude stát. Přesto peníze ČEZu vzala. Tím udržela plánovaný dluh státu, ale pro stát draho. O co méně ČEZu zbylo, o to větší bude půjčka, kterou si bude muset vzít vláda budoucí. Geniální, že?

Anketa

Myslíte si, že odebrání peněz ČEZu byl správný krok?
ANO
6 %
NE
93,2 %
Nezajímám se o to.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz