Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Využití podpory NZÚ na stavbu FVE se už nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Ilustrační foto

Dotace NZÚ na FVE jsou od 15.2.2024 v podstatě nevyužitelné

Článek

Dotace NZÚ na FVE jsou od 15.2.2024 v podstatě nevyužitelné pro ty, co předpokládají významné přebytky a chtějí je prodávat, využívat virtuální baterii, nebo sdílet, cituji: „Rezervovaný výkon sjednaný ve smlouvě o připojení s  provozovatelem distribuční soustavy (sítě) bude omezen na maximálně 50 % instalovaného výkonu FV systému. Podmínka je pro příjemce podpory závazná po celou dobu udržitelnosti i v případě navýšení výkonu systému.“ Myslím, že dojde k podstatnému poklesu nově instalovaných fotovoltaik. Omezuje se tím i předpokládané sdílení. Na druhou stranu dodavatelé budou muset zlevnit a už to nebude zlatý důl.

https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2024/01/31/1706706705_2024-01-31-ModF-HOUSEnerg-NZ%C3%9A-RD_Standardn%C3%AD-v%C3%BDzva_zmeny_FVE_FINAL_v1.3.pdf

Uvedu příklad. Na rodinném domě si s dotací postavíte FVE s instalovaným výkonem 10 kW, distributor vám bude smět povolit přetoky do sítě maximálně 5 kW, Ovšem 3-4 měsíce v létě kdy je největší výroba, a zároveň nejmenší spotřeba přes den kdy jste v práci můžete prodávat, dobíjet virtuální baterii, nebo sdílet pouze necelou polovinu toho, co vyrobíte, zbytek „zůstane na střeše“. Nejenže to je v přímém rozporu s cílem na maximální využití sluneční energie. Celková návratnost se i s dotací velmi prodlouží. Co ušetříte s dotací, proděláte násobně více na provozu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz