Hlavní obsah
Sport

Jde to, ale dře to. Únava letenských na hřišti i v hledišti. Sparta nedostává fanoušky do varu.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

„Letná“ v zápase AC Sparta Praha- Slovan Liberec

Bouřlivá atmosféra na Letné začíná postrádat na síle. Stále se slušně fandí, ale jakoby na všechny dolehl únavový syndrom, zapříčiněný předchozími úspěchy ziskem titulů a postupem do Ligy mistrů. Stačily dvě prohry a hlavy jsou svěšené.

Článek

Vydřené vítězství proti Liberci bylo zasloužené, ale přineslo mnoho námětů k zamyšlení. Proč hra Sparty postrádá lehkost? Proč hráči nedokáží ve velkém tempu odehrát většinu času hry, a přináší tak soupeři možnost převzetí aktivity. Proč fanoušci odcházejí ze stadionu s rozpolcenými pocity a mnozí svým hráčům za vítězství ani nepoděkují.

Speaker letenského kotle byl hodně naštvaný a kritický na úroveň fandění. Ne a ne dostat aktivně fandící část jižní tribuny do varu a zvýšit tak podporu uvadající hry sparťanských hráčů. Měl pravdu, když připomněl, že 3333 sparťanů ve Stuttgartu se za svou práci rozhodně stydět nemusí, protože téměř vyprodaná Letná se jim ani zdaleka nedokázala přiblížit.

Faktorů, které ovlivňují atmosféru na stadionu, je samozřejmě více. Předvedená hra všech aktérů na hřišti je zásadní předpoklad, ale podpora fanoušků je s tím úzce spojená. Fandové, kteří chodí aktivně fandit, nemohou jen naprázdno otvírat ústa, jako mnoho lidí kolem mne. Fandění je dřina. Ti, kteří nefandí aktivně, musí být do fandění vtaženi výkonem hráčů na hřišti. Pak teprve vzniká bouřlivá atmosféra a vůbec nemusíte vyhrát 5:0. Fotbal je emoční hra, je to životní styl a příslušnost ke svému klubu je věcí hrdosti a cti. Nedokážu si představit, že bych nebyl devadesát minut vtažen do hry a neprojevil emoce. Je jedno jestli negativní, nebo pozitivní, ale fotbal přece přináší neskutečnou radost, nebo smutek, a tak je potřeba to projevit. Aby jsme nebyli smutní, musíme všichni přiložit ruku k dílu, hráči i fanoušci. Každý fanoušek musí projít turniketem na stadion a hráč tunelem při vstupu na hrací plochu s přesvědčením, že pro vítězství udělá maximum. Letná je svou atmosférou známá daleko za hranicemi naší země. Každý zápas potkávám zahraniční návštěvníky. Proč na Letnou a na Spartu asi chodí? Když s nimi mluvíme, vždy jako důvod návštěvy Letné, uvedou stadion a jeho neskutečnou atmosféru.

Na Letné ještě fungují základní atributy starého dobrého fandění. Pivo, tabák a klobása. Pivo na hlasivky, tabák na nervy a klobása na pohodu. Nesmíme zapomínat na to, že na stadion nemůžeme přijít jen na pivo, nažrat se a spokojeně pokouřit doutníček. Na stadion, jako je Letná musíme přijít hlavně fandit.

Pivo, klobásu a tabáček nám na Etihad Stadium v Manchesteru nedají, ale fandit zakázat nemůžou. Věřím, že Sparta tam vůbec nemusí přijet se staženými kalhotami, protože máme jedinečnou možnost spolknout, ne pilulku hořkosti, ale lék na náš únavový syndrom. Lars Friis, hráči a v neposlední řadě fanoušci, kteří obrovskou měrou vrátili hrdost na Letnou, musí každou vteřinu myslet na to, že „My jsme Sparta“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz