Článek
Agáve černozelená (Agave atrovirens), nazývá se také maguey verde grande nebo maguey blanco, patří mezi největší druh agáve na celém světě. Váha dospělé rostliny může být až dvě tuny a jednotlivé listy mohou dosáhnout délky 4,5 metru a 45 kg. Jakmile rostlina dosáhne požadovaného věku a má dostatek energie, vytvoří dvanáct metrů vysoké květenství na kterém jsou uspořádané jednotlivé květy (jen pro vaši informaci, skleník má strop někde v sedmi metrech nad zemí). Po opylení vzniknou semena, rostlina začne ve větší míře produkovat dceřiné růžice a budoucí generace rostliny je tak zajištěna.
V xerickém skleníku se momentálně nacházejí dva vystavené exempláře v ohybu cesty na pomezí mezi Střední a Jižní Amerikou. Písemné a fotografické záznamy je dokumentují již od roku 2006, kdy se xerický skleník osazoval. Velikost jednoho listu dosahuje délky 77 cm a šířky 16 cm. Celá rostlina má rozměry 130 cm na výšku a téměř 200 cm na šířku.
„Současný stav dokumentují přiložené fotografie. Celý proces kvetení u agáve je dlouhodobější. Chvilku trvá, než květenství doroste své maximální velikosti, později se začnou rozvíjet jednotlivé květy a po opylení dojde ke vzniku semen. Než ovšem rostlina celý tento proces dokončí a odejde do věčných lovišť, tak je čas se přijít na ni podívat,“ říká kurátor zahrady Jan Ptáček. Ovšem produkce semen je v případě skleníku značně nejistá. Obrovská květenství mnoha druhů přitahují velké množství opylovačů od hmyzu, přes ptáky až po netopýry živící se nektarem, takže se agáve nezaměřují na samoopylení. „Navíc u agáve dochází k časovému oddělení samčích a samičích částí a odborně květy nazýváme protandrické. To znamená, že jako první se vyvíjejí tyčinky s pylovými zrny. V případě experimentálních studií zkoumajících opylování u agáve se došlo ke zjištění, že v případě ručního opylování vznikne mezi 15 až 23 % životaschopných semen, u samoopylení pak nemusí vzniknout žádná životaschopná semena“ dodává odborný asistent Jan Ježovica.
Milovníky alkoholu jistě potěší, že agáve černozelená patří mezi tzv. „pulque agáve“, které se využívají k výrobě mezcalu, alkoholického nápoje původem z Mexika, který je bratrem mnohem známější tequile. Vyrábí se z více druhů agáve, v různých mexických státech a před pálením se rostlina udí a výsledkem je nakouřená chuť nápoje.
Domovem této agáve jsou mexické státy Oaxaca, Puebla a Veracruz. Na Červeném seznamu rostlin je hodnocena jako málo dotčený taxon (LC, Least concern). U tohoto taxonu jsou tak jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.