Hlavní obsah

Jak najít štěstí v přítomnosti: Proč si vážit toho, co už máme?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petrtesarek 74/ editee

Touha po úspěchu a nových cílech nás často odvádí od ocenění toho, co už máme. Naučme se vážit si přítomnosti a najít štěstí v každodenních maličkostech, které tvoří náš život.

Článek

Nechtějte mít všechno za každou cenu, ale važte si toho, co už máte.

V životě je přirozené po něčem toužit. Každý z nás má sny, cíle a přání, která nás motivují. Je však důležité nezapomínat na to, co už vlastníme. Ať už jde o hmotné statky, vztahy s blízkými, nebo naše schopnosti a dovednosti – to vše má nesmírnou hodnotu, kterou bychom neměli přehlížet.

Často si myslíme, že až dosáhneme určitého cíle nebo získáme vysněný předmět, budeme konečně šťastní. Je to ale opravdu tak? V honbě za budoucími úspěchy často zapomínáme na krásu přítomného okamžiku. Když se neustále soustředíme na to, co ještě nemáme, může nám unikat radost z toho, co už máme.

Zkuste se občas zastavit a zamyslet se nad tím, co už vlastníte. Zdraví, střecha nad hlavou, rodina, přátelé, práce, která vás baví – to všechno jsou oblasti, kterých bychom si měli vážit. Pokud se příliš upínáme k dosažení nových cílů, můžeme snadno ztratit z dohledu to, co je opravdu důležité.

V honbě za úspěchem můžeme zanedbávat své zdraví, rodinu a citovou rovnováhu. Co kdybychom se na chvíli zastavili a začali si více vážit toho, co už máme? Možná bychom dosáhli větší harmonie, spokojenosti a paradoxně i kýženého úspěchu.

Klíčovým faktorem je vděčnost. Když si začneme skutečně vážit toho, co máme, pěstujeme v sobě pocit vděčnosti, který má nesmírně pozitivní dopad na naši psychiku. Naučíme-li se být vděční za každodenní maličkosti, naše nálada se zlepší, stres se sníží a budeme se cítit stabilnější a šťastnější.

Naším cílem by mělo být vyvážit touhu po novém s oceněním toho, co již máme. Nezapomínejme na hodnotu přítomnosti ve snaze dosáhnout budoucího úspěchu. Važme si každého okamžiku, každého vztahu a každé příležitosti, kterou máme, protože teprve díky tomu budeme schopni skutečně ocenit výsledky našich snah.

Skutečné bohatství nespočívá jen v množství věcí, které vlastníme, ale v kvalitě našich životních zkušeností a vztahů. Ptejme se sami sebe: Jsme opravdu vděční za to, co máme, nebo jen neustále pronásledujeme další cíl? Nechejme svou mysl otevřenou možnostem, které nám už byly nabídnuty, a naučme se ocenit přítomnost. Umění vážit si toho, co máme, může být tou největší odměnou, kterou nám život může nabídnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz