Hlavní obsah

Kdyby peníze rostly na stromech: Divadelní pohled na utopii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deeply

Divadelní spolek Ty-já-tr představil svět, kde peníze rostou na stromech, nutíc nás zamyslet se nad hodnotou peněz. Tato utopie odráží význam finanční gramotnosti v realitě, kde magické stromy neexistují.

Článek

V nedávné minulosti nám Divadelní spolek Ty-já-tr otevřel dveře do světa, kde jsou peníze na dosah – doslova rostou na stromech. Ne, není to důsledek nové ekonomické strategie vlády ani zázračného průlomu ve světě botaniky. Jedná se o čistě divadelní iluzi, která nám na okamžik umožnila nahlédnout do utopické reality, kde by se finanční gramotnost zdála zbytečná. Ale jak by takový svět vlastně vypadal?

Představte si scénku: uprostřed parku v Praze stojí neobvyklý strom. Na první pohled se zdá být jen obyčejným javorem, ale když se podíváte pozorněji, zjistíte, že místo zelených listů nese listí v podobě bankovek různých hodnot. Kapsáři se tu místo tradičních loupeží věnují hře na schovávanou a děti sbírají stokoruny jako podzimní listí. Rodiče si pod tímto zázračným stromem pořádají pikniky, kde se na talířích kromě obložených chlebíčků objevují i hypotéky a úvěry.

V takovémto světě by byla úloha učitelů finanční gramotnosti poněkud odlišná. Namísto lekcí o šetření nebo investování by se děti učily, jak se vyhnout nebezpečí padajících mincí nebo jak odlišit padělané bankovky od těch pravých, které rostou přímo na stromě. Divadelní představení by se také nesoustředila na význam spoření, ale spíše by nás učila, jak efektivně sklízet peníze, aby nepřišly o hodnotu při prvním podzimním dešti.

Ale i v tomto fantastickém světě by se našlo místo pro ponaučení. Herci by nás přes všechnu tu legraci učili, že i když peníze mohou růst na stromech, stále je třeba s nimi zacházet s úctou. Možná by nám dokonce připomněli, že skutečné bohatství nespočívá v penězích samotných, ale v tom, jak je umíme využít – ať už rostou na stromech, nebo ne.

Takže i když naši milovaní politici zatím nevyměnili parlamentní lavice za magický les plný penězovních stromů, a hodináři stále bojují s nastavováním času starých hodin, divadlo nám ukázalo, že fantazie a humor jsou mocnými spojenci ve vzdělávání. A kdo ví, možná jednoho dne opravdu objevíme strom, na kterém peníze rostou. Do té doby se však musíme spolehnout na finanční gramotnost, i bez kouzelných stromů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz