Hlavní obsah

Ochutnávka české kuchyně: Odvaha, humor a nečekané zážitky zahraničních turistů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petrtesarek 74

Turisté v ČR zažívají nečekané gastronomické dobrodružství. Svíčková, utopenci či bramboračka – vše představuje neznámé chutě a zábavné momenty, které zůstanou v jejich paměti. Ponořte se do příběhů jejich kulinářských zážitků.

Článek

Ochutnávání české kuchyně připomíná turistům dobrodružnou výpravu do neznámých hlubin vesmíru – plnou nečekaných zážitků, překvapivých objevů a občas i malého záchvěvu strachu.

Naši první hrdinové tohoto příběhu, mladý pár z Ameriky, se rozhodli vyzkoušet legendární český pokrm svíčkovou v restauraci na Staroměstském náměstí. Když jim číšník přinesl talíř plný masa v husté, smetanově žluté omáčce, doplněné o knedlíky a brusinky, vypadali jako objevitelé nečekaného pokladu. Brian se však zarazil: „To je omáčka nebo polévka?“ zeptal se s pochybnostmi, což vyvolalo smích u místních sedících vedle.

Další skupinku turistů tvořila parta mladých Švédů, kteří se rozhodli, že bez ochutnání utopenců jejich den nebude kompletní. Nikdy předtím neslyšeli o nakládaných buřtech plovoucích v octovém nálevu, a už vůbec netušili, že se to jí. Když dostali talíř s touto českou specialitou, tvářili se, jako by si rozbalovali dárek od tetičky, která zřejmě spletla Vánoce s Halloweenem. Po ochutnání byly jejich grimasy hodné vítězství v soutěži o nejzábavnější obličej.

Italský pár očekával výtečné sladké pečivo, ovlivněn reklamními letáky. Vstupovali s nadějí na makové záviny a voňavé koláče, ale místo toho před nimi přistál talíř s chlebem namazaným škvarkovou pomazánkou. Výraz v jejich tvářích připomínal děti, které poprvé ochutnaly citron. Český přítel se jim snažil vysvětlit, že jde o delikatesu, ale reakce byla spíše nečekaná.

Angličan George přistoupil k české kuchyni vědecky. S vepřo, knedlo, zelo si ovšem nevěděl rady. Když viděl porci masa, která se mu zdála jako vesmírná loď, a kyselé zelí, které se neustále snažilo opustit talíř, zvažoval, zda nepotřebuje další stůl jen pro knedlíky. Po dvaceti minutách boje s jídlem a použití všech dostupných příborů se rozhodl to vzdát a alespoň si jídlo vyfotit pro své fanoušky na sociálních sítích.

Noriko z Japonska, po celém dni procházení úzkými pražskými uličkami, toužila po odpočinku a ochutnávce místní polévky. Zvyklá na jemnou miso polévku však byla překvapena, když před ní přistála hustá, tmavá bramboračka s houbami. Po prvním soustu měla pocit, že se jí právě narostly svaly jako Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Její nadšení bylo tak nakažlivé, že nakonec přemluvila celý personál, aby si s ní udělali selfie.

Přes všechny tyto humorné a nečekané zážitky je jedno jisté: česká kuchyně je nezapomenutelná. Jakmile turisté překonají počáteční kulturní šok, stávají se nadšenými ambasadory českých jídel po celém světě. Ať už si odnášejí příjemné vzpomínky nebo anekdoty pro své přátele, jedno je jisté – život je příliš krátký na nudné jídlo!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz