Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Moderní auta nás sledují více, než si myslíme. Jaká data o nás shromažďují a k čemu mohou sloužit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Data

Dnešní vozy nejsou jen dopravní prostředky, ale také výkonné zdroje dat. Systémy v autech například sledují přesné trasy, časy i destinace každé jízdy. Jaká rizika to představuje pro naše soukromí a k čemu mohou tato data sloužit třetím stranám?

Článek

V současné době je většina nových automobilů vybavena pokročilými systémy, které nejen zvyšují bezpečnost a pohodlí, ale také neustále shromažďují a zpracovávají data o vozidle a jeho provozu. Z vlastní zkušenosti s vozem Volvo mohu potvrdit, že tyto systémy zaznamenávají i velmi konkrétní informace. Po každé jízdě jsem na středovém displeji informačního systému našel přesný záznam o mé trase, včetně adresy, kde jsem cestu začal, adresy, kam jsem dorazil, a to včetně přesného data a času. Auto nebylo moje. Možná jde tato funkce zakázat. Ale zamyslel jsem se nad tím, jaká rizika s sebou takové sledování přináší. Je ohroženo naše soukromí a bezpečnost?

Co všechno se o nás systémy ve vozidlech dozvědí?

Moderní vozy dnes nejsou pouhými dopravními prostředky – staly se z nich digitální platformy, které neustále komunikují se servery výrobců nebo třetích stran. Systémy, které jsou do nich integrovány, mohou sledovat celou řadu dat. Patří sem nejen základní provozní informace, jako je stav motoru, opotřebení brzd či spotřeba paliva, ale také velmi podrobné informace o pohybu vozidla.

Kdo všechno ví, kde pracuji a kam jsem jel na dovolenou?

Pokud je vozidlo vybaveno navigačním systémem a připojeno k internetu, může zaznamenávat přesné informace o tom, kde a kdy jste jeli. Jak jsem zmínil na příkladu Volva, vůz mi po každé jízdě na displej vygeneroval podrobný záznam o mé trase. Data zahrnovala přesné adresy, datum i čas. Tento typ informací umožňuje vytvořit velmi přesný obraz o každodenních návycích řidiče – kde bydlí, kde pracuje, kam jezdí pravidelně na nákupy či kam jel na dovolenou.

K čemu mohou tato data sloužit?

Otázkou je, co všechna tato data znamenají pro nás jako uživatele a komu by mohla být užitečná. Výrobci automobilů tato data často využívají k analýze provozu vozidel, prediktivní údržbě nebo ke zlepšení zákaznické podpory. Zákazník může být například včas informován o potřebě návštěvy servisu, což může zvýšit jeho komfort a bezpečnost.

Rizika jsou značná

Nicméně potenciální rizika spojená se shromažďováním těchto dat jsou značná. Představme si situaci, kdy by tato data mohla být poskytnuta třetím stranám – například pojišťovnám, které by je mohly využít k úpravě pojistných sazeb na základě návyků řidiče. Jezdíte často v noci nebo překračujete rychlostní limity? Vaše pojistka by mohla být automaticky navýšena. Dalším příkladem může být prodej dat reklamním společnostem, které by na základě vašich cestovních tras vytvářely personalizované reklamní nabídky.

Riziko zneužití a hackerské útoky

Jedním z největších rizik je však možnost, že se k těmto datům dostane někdo neoprávněný. Jak se technologie stává stále složitější, roste také počet bezpečnostních zranitelností. Hacknutí automobilu již není čistě teoretickou hrozbou – existuje řada příkladů, kdy útočníci získali vzdálený přístup k vozidlu a byli schopni jej ovládat. Získání dat o vašich cestách by pro takového útočníka nemuselo být nic složitého.

Představme si, že by se někdo dostal k údajům o tom, kdy a kde se pravidelně pohybujete. Nejen že by mohl zneužít tyto informace ke kriminálním účelům, jako je sledování vašeho pohybu, ale mohl by také naplánovat například vloupání do vašeho domu v době, kdy podle záznamů pravidelně odjíždíte na delší dobu pryč.

Jak ochránit své soukromí a data

Z pohledu GDPR je klíčové, aby výrobci automobilů a poskytovatelé služeb jasně informovali uživatele o tom, jaká data jsou shromažďována, jak jsou zpracovávána a kdo k nim má přístup. Uživatel by měl mít možnost tato data kdykoli smazat nebo alespoň upravit rozsah jejich shromažďování.

Pro ochranu před neoprávněným přístupem je důležité, aby výrobci automobilů implementovali nejnovější bezpečnostní standardy, jako jsou šifrování dat a pravidelné aktualizace softwaru. Uživatelé by měli dbát na zabezpečení svých účtů, které jsou spojeny s vozidlem, a vyvarovat se například používání jednoduchých hesel.

Závěr

Systémy zamontované do moderních vozidel shromažďují velké množství dat, která mohou být velmi užitečná, ale také potenciálně nebezpečná, pokud se dostanou do nesprávných rukou. Je nezbytné, aby výrobci automobilů dbali na ochranu soukromí svých zákazníků a dodržovali striktní pravidla GDPR. Pro uživatele je důležité si uvědomit, že technologie v jejich vozidlech nejsou jen pomocníkem, ale také potenciálním zdrojem zneužitelných informací. Vždy by měli vědět, jaká data jejich vozidlo sbírá a jak mohou tato data chránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz